Den smarta vägen till framgång

Använd rätt strategier för att nå framgång och uppfylla dina drömmar.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | DEC 2013

Hemligheten med framgång är att jobba smartare snarare än hårdare samt att "schemalägga sina prioriteringar, snarare än att prioritera sitt schema".

Hemligheten med framgång är att jobba smartare snarare än hårdare samt att "schemalägga sina prioriteringar, snarare än att prioritera sitt schema".

Att framgångsrika människor jobbar hårdare än andra är säkert sant - men de jobbar framför allt smartare. Framgång handlar mycket om att använda rätt strategi när man planerar sin arbetsdag och sitt liv; prioritera det som är viktigast, säg nej till tidstjuvarna - och påminn dig själv om att vara närvarande.

De flesta människor drömmer om att bli framgångsrika på ett eller annat sätt - men för många av oss tycks tiden och energin helt enkelt inte räcka till. Vi ser andra prestera på topp och känner oss misslyckade - hur hinner de med allt egentligen?

Motivation.se har tidigare berättat att vissa människor bli framgångsrika för att de har en mentalitet och ett beteendemönster som "vanliga" människor saknar.

Det betyder emellertid inte att alla framgångsrika högpresterare är supermänniskor som aldrig blir trötta eller stressade. Tvärtom - de använder sig (medvetet eller omedvetet) av strategier för att undvika stress och utmattning.

Jobba smartare

I en bloggpost på tidning Psychology Todays hemsida skriver psykologen Melanie Greenberg att riktigt framgångsrika människor använder sig av ett antal strategier som gör det lättare att ta sig över de många hindren man stöter på i jakten på framgång och drömuppfyllelse.

Hemligheten med framgång, menar Greenberg, är att jobba smartare snarare än hårdare samt att "schemalägga sina prioriteringar, snarare än att prioritera sitt schema".

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vi utsätts ständigt för en stor mängd krav och "måsten" som gör anspråk på vår tid och energi - mejl som ska besvaras, tvätt som ska tvättas, möten som ska bokas och så vidare. För att bli framgångsrik måste man helt enkelt bestämma sig för vad som är viktigast - och prioritera det före allt annat.

Våga säga nej

Om du har en dröm som du vill förverkliga måste du ägna åtskilliga timmar i veckan åt detta, vilket innebär att du måste välja bort andra aktiviteter. Framgångsrika människor har naturligtvis också en stor mängd brådskande ärenden i sina liv - men de ägnar en begränsad tid åt dessa och bryr sig bara om det som verkligen är nödvändigt.

För att kunna leva utifrån sina egna prioriteringar måste man också våga dra gränser och säga nej, även om man riskerar att göra människor besvikna. Ta inte på dig för mycket - och känn dig inte tvungen att tacka ja till saker som egentligen inte känns viktiga. Både du och din omgivning måste acceptera att din tid är begränsad.

Dela upp målen

När du vet vilka prioriteringar och mål du har i karriären och i livet måste du hålla dig själv ansvarig för att dessa mål verkligen uppnås. Att sätta upp mål är i sig knappt ett myrsteg på vägen mot framgång.

Forskningen visar att människor motiveras av kortsiktig belöning och har betydligt svårare för långsiktigt arbete där den eventuella belöningen ligger väldigt långt fram i tden. Bryt ner dina mål i mindre delmål - men se att inte bara ta tag i de delmål som känns enkla och smärtfria. Ta ansvar för dina drömmar.

Var närvarande

Det målinriktade arbetets svurna fiende är det som Greenberg kallar för "mindlessness". I dagens samhälle är det lättare än någonsin att bli distraherad. Om man inte är medveten om problemet riskerar man att förlora mycket värdefull tid på att twittra eller läsa Facebookuppdateringar.

Det är dock inte bara omgivningen som distraherar oss - ibland kan vi tappa koncentrationen för att tankarna helt enkelt svävar iväg, vilket är extra vanligt när man är trött eller stressad.

Framgångsrika människor hanterar detta genom att helt enkelt påminna sig själva om att vara närvarande och uppmärksamma ("mindful"). Bara genom att regelbundet fråga sig själv vad man gör/tänker/känner just nu kan man snabbt fånga koncentrationen igen. Om du är så tankspridd att du glömmer bort denna övning kan du ladda ner en "Mindfulness Bell"-app till telefonen, så får du regelbundna påminnelser om att vara närvarande.

Våga fråga

Slutligen, glöm inte bort att be andra människor om hjälp på vägen mot dina drömmars mål. Allra smartast är kanske att vända sig till personer som redan har nått den framgång du eftersträvar.

Hittar du inte dit du vill? Fråga någon som redan har varit där...

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill