Överlista distraktionerna

Facebook lockar - men med rätt strategier kan du lära dig att få jobbet gjort utan att distraheras.

Motivera | ARTIKEL | JULI 2014

Överlista distraktionerna

Överlista distraktionerna

Du vet att du verkligen måste jobba. Det är bråttom nu. Deadline närmar sig med stormsteg - och ändå låter du dig distraheras. Visst vore det enkelt att få jobbet gjort om det inte vore för Facebook, Twitter och allt annat som den nya tekniken lockar med? Det finns dock psykologiska förklaringar till att du låter dig distraheras. Och med rätt strategier kan du lära dig att motstå nätets lömska lockelser.

Professorn och författaren Joanne Cantor - som bland annat har skrivit boken "Conquer CyberOverload: Get More Done" - skriver i ett blogginlägg på tidningen Psychology Todays hemsida att det finns fem anledningar till att vi låter oss distraheras av nätets lockelser.

Men lugn - det finns också, lämpligt nog, fem strategier för att överlista distraktionerna. Vi tar dem en i taget - känner du igen dig?

Behov av umgänge

Den typen av arbete som vi gör framför datorn - exempelvis att skriva långa rapporter - är ofta ganska ensamt. Ett vanligt skäl till att vi låter oss distraheras av Facebook och andra interaktiva kanaler är därför att vi helt enkelt vill ha kontakt med andra människor.

När du tvingas sitta och slita med ett tungt och kreativt krävande ensamarbete i timmar är det kanske inte så konstigt att du går in och kollar mejlen lite för ofta - bara för att få veta om någon tänker på dig.

Den bästa strategin för att slippa den här typen av distraktion är att övervinna ensamheten redan innan du sätter dig för att jobba, menar Cantor. Se till att få en rejäl dos av socialt umgänge innan du börjar arbeta med din uppgift.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Du kan också planera in någon social aktivitet efter att uppgiften är slutförd - som en belöning. På så vis får du mindre skäl att känna dig ensam när du väl sitter och jobbar.

Vill ha andrum

När man sitter och jobbar intensivt händer det inte sällan att man blir frustrerad. Kanske för att jobbet kräver kreativitet, kanske för att det är monotont.

Oavsett vad det beror på så behöver man ibland ett andrum - men med ständig internetuppkoppling riskerar man att få det där andrummet lite för lätt och för ofta. Så fort du stöter på svårigheter i arbetsprocessen - ja, då är den där nyhetssajten eller skvallerbloggen bara ett klick bort.

För att bemöta det här problemet måste du se till att minska frustrationen i arbetet. Det kan du göra genom att dela upp jobbet i mindre och mer lätthanterliga delar och delmål, så att varje avklarad del ger en liten känsla av framgång. Glöm heller inte att ta en paus då och då och belöna dig själv för ditt arbete.

Behov av stimulans

Att fokusera på samma uppgift under väldigt lång tid kan vara väldigt påfrestande. Man tappar lätt koncentrationen, och kan då behöva stimulera sin uppmärksamhet genom att rikta den mot ett nytt ämne. Inte sällan hittar du detta nya ämne på internet - kanske går du in och läser de senaste sportnyheterna eller tittar på några nya roliga klipp på Youtube. "Bara fem minuter", tänker du - men fem minuter blir så lätt två timmar på nätet.

Lösningen, menar Joanne Cantor, är att återställa uppmärksamheten utan att släppa själva uppgiften. Ägna dig åt någon enklare del av arbetet en liten stund - någonting som inte handlar om att tänka och vara kreativ.

Behov av bekräftelse

Arbete är inte alltid bra för självförtroendet. När du har kört fast med en svår och krävande arbetsuppgift känner du dig nog ganska låg. Är du verkligen så här dum och trög som du känner dig just nu?

Vart du vänder dig för att återvinna självförtroendet är inte svårt att gissa. Din senaste statusuppdatering har fått fem nya likes - världen älskar dig! Det är bevisat i forskning att Facebook har en förmåga att stärka folks självförtroende och få dem på bättre humör.

Försök att hitta andra sätt att återställa harmonin inombords. Ta små pauser, sträck på dig och gå några steg. Ta en nypa luft och titta på den vackra naturen i någon minut så känner du dig snart bättre.

Beroendeframkallande distraktioner

Det femte och sista skälet till att vi så lätt distraheras av den digitala världen är helt enkelt att den är beroendeframkallande. Spelen på din smartphone är konstruerade för att du ska bli beroende av dem. De ger dig små bekräftelser hela tiden, och är därför svåra att motstå.

Den bästa strategin för att övervinna den här distraktionen är förmodligen att schemalägga aktiviteterna; bestäm exakt när och hur länge du får spela det där spelet, eller vad det nu är som du har blivit "beroende" av.

Det allra smartaste sättet är att göra spelet till din belöning - bestäm att du får spela i timmar när du väl har klarat av din arbetsuppgift. På så vis har du något trevligt att se fram emot om du först bara biter ihop och gör ditt jobb.

Så övervinner du den sista distraktionen - och ingenting kan längre hindra dig från att klara din deadline.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill