Det krävs nytänk för att lyckas behålla unga talanger

Anne-Sofie Risåsen, Nordenchef på Cognizant: I framtiden kommer det att vara mycket viktigt för arbetsgivare att skapa arbeten som ligger i linje med de anställdas egna värderingar.

Podium | Rekrytera | ARTIKEL | MARS 2022

Anne-Sofie Risåsen, Nordenchef på Cognizant.

Anne-Sofie Risåsen, Nordenchef på Cognizant.

Allt fler unga säger upp sig på grund av att arbetsgivaren inte delar samma värderingar som dem själva, eller inte ger dem den frihet de vill ha.

Pandemin och arbete hemifrån har gett anställda mer tid att fundera över sin arbetssituation och vad de brinner för. Många har upptäckt att det nuvarande jobbet inte är rätt för dem, kanske för att arbetsgivaren inte delar samma värderingar som de själva - eller för att de ser att arbetsgivaren inte kan erbjuda dem den balans mellan arbete och fritid de önskar. I USA har fenomenet fått ett eget namn,"The Great Resignation", efter att rekordmånga sagt upp sig från sina jobb i början av 2021. Många utan att de hade ett nytt jobb på gång. 

Kan välja och vraka bland jobben

Det är dock inte bara i USA som unga ställer högre krav på arbetsgivare och är redo att säga upp sig om jobbet inte är tillräckligt meningsfullt, även om de har en hög lön. En europeisk undersökning bland anställda mellan 20 och 40 år, visar att meningsfullt arbete och en bra balans mellan arbete och fritid är för väldigt många viktigare än en hög lön.

Undersökningen påvisar ett antal saker som arbetsgivare måste kunna hantera om de ska kunna dra till sig nya och behålla unga talanger. Det är en viktig insikt, för i yrken där det krävs specialistkompetens kan många i princip välja och vraka bland jobben. 

Bara 18 procent tycker att jobbet är tillräckligt meningsfullt

Undersökningen talar om att "följa sitt kall", det vill säga att göra något som ger dig ett meningsfullt liv. Färre än 1 av 5 av de tillfrågade i undersökningen (18 procent) svarar att de kan göra detta genom det jobb de har idag.

Det är ett enormt problem för företag att klyftan mellan vad unga anställda förväntar sig av en arbetsgivare och vad de faktiskt får, verkar öka.

65 procent svarar att det är extremt viktigt eller mycket viktigt att arbetsgivaren bidrar positivt till samhällsutvecklingen, och de vill ha en arbetsplats som har samma syn på vad som är meningsfullt. De tre saker unga medarbetare nämner först när de ombeds definiera vad som är meningsfullt arbete är 1) att känna passion för sitt jobb, 2) att ha en bra balans mellan arbete och fritid och 3) att ha en bra lön.

Det kan vara lockande för många arbetsgivare att tro att unga anställdas inställning är en typ av önsketänkande som förvinner i takt med mer livserfarenhet. Men resultaten av studien visar att det förmodligen är kortsiktigt att tänka så.

Företag är en del av samhället, och när värderingarna i samhället förändras kommer det som känns som ett meningsfullt arbete för de flesta att förändras. Företag måste ta detta på allvar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Se till att verksamheten förblir relevant 

Resultaten från undersökningen visar att det i framtiden kommer att vara mycket viktigt för arbetsgivare att skapa arbeten som ligger i linje med de anställdas egna värderingar, och genom sitt agerande ge något tillbaka till både lokalsamhället och världen i stort. Om man dessutom vågar ge medarbetarna friheten att sköta sin egen arbetsdag är risken mindre att de slutar.

Bara på det sättet förblir företaget relevant också i framtiden, och bara på det sättet kommer företaget att kunna attrahera och behålla de duktigaste medarbetarna.

Podium

Podium

 • Följ skribent

Podium på Motivation.se är en arena för meningsutbyte och debatt. Här delar gäster och experter analyser och opinionsmaterial inom ämnet ledarskap. Intresserad av att bidra? Läs mer här.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Podium
 • Rekrytera

Podium

Podium

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Podium
 • Rekrytera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill