Ta tag i din ledarskapsutmaning – lösningar finns!

Maria Bergholtz på Motivation.se’s Podium: Motiverad personal är en grundförutsättning för att nå affärsmålen.

Kommunicera | Ledarskap | Motivera | Podium | ARTIKEL | NOV 2021

Maria Bergholtz, vd och grundare av Insight Competence, har skrivit en debattartikel om hur ledare kan undvika några av de vanligaste fallgroparna. Fotograf Juliana Wiklund.

Maria Bergholtz, vd och grundare av Insight Competence, har skrivit en debattartikel om hur ledare kan undvika några av de vanligaste fallgroparna. Fotograf Juliana Wiklund.

Bristfälligt ledarskap fortsätter att toppa listorna över orsaker till att arbetstagare säger upp sig. Om din önskan är engagerade medarbetare som långsiktigt vill bidra till företagets utveckling behöver du med andra ord börja med att rannsaka dig själv. Under mitt yrkesliv har jag identifierat en rad utmaningar som många ledare tycks kämpa med – eller rentav är ovetandes om att de har.

Motiverad personal är en grundförutsättning för att nå affärsmålen. Här kommer några tips kring hur du som ledare kan undvika några av de vanligaste fallgroparna.

Kommunicera bättre

Nästan var femte medarbetare anser att chefen är dålig på att ge feedback och ungefär lika många tycker att chefen är otydlig i sin kommunikation, visar en färsk rapport från Netigate. Att kommunikation är A och O för ett välfungerande arbete är vi nog alla överens om, men det är tydligt att det finns förbättringspotential för hur vi går tillväga. Kommunikation handlar om så mycket mer än att förse medarbetarna med information, sättet vi uttrycker oss på utgör en viktig grund för uppbyggnaden av vår arbetskultur. Våga visa dig sårbar för att bana väg för en öppen dialog. Förmedla att du litar på dina medarbetare för att vinna tillit hos dem. Och ha örat mot rälsen för att förstå vad dina medarbetare behöver höra.

Var närvarande

Jag vet att jag talar för betydligt fler än mig själv när jag säger att jag haft chefer som jag i princip varken sett eller hört. Visst är vi bara människor som kan ha för mycket på våra bord men vi måste påminna oss själva om att inte glömma bort kärnan i vårt uppdrag – att leda andra framåt. Det kan vi bara lyckas med om vi är lyhörda för vår omgivning.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Våga backa

En bra chef vågar fatta beslut men också backa när insikten kommer om att lösningen kanske inte var den bästa. En bra chef vågar dessutom uppmuntra sina medarbetare till att hellre fatta fel beslut än att inte fatta något alls och visar att det är okej att be om hjälp. Det är på så vis vi utvecklas som individer och på så vis som nya innovationer uppstår.

Var inte rädd för att anlita någon som besitter mer kunskap än dig själv

Vi får inte vara rädda för att anställa någon som besitter högre expertis kring affären än vad vi själva gör. Att du inte befinner dig på samma kunskapsnivå betyder inte att du är en dålig chef. Omfamna dina styrkor och svagheter och sträva efter att omge dig bland människor som får dig att utmanas.

Skapa en lagkänsla

Alla positioner i fotbollslaget behövs på spelplanen, eller hur? Likaså behövs domaren, vaktmästaren som ser till att gräset är klippt och publiken som sprider hejarop. På samma sätt handlar byggandet av ett framgångsrikt företag dels om att rekrytera medarbetare som

kompletterar varandra, dels om att skapa en laganda. Trots detta ser jag alldeles för mycket av ett individualistiskt tankesätt inom bolagsledningar. Ett tydligt exempel på detta är när individerna som arbetar med att driva in affärer premieras med fler förmåner och högre lön än övriga i teamet fastän de är beroende av alla andras leverans. Min förhoppning är att fler ska förstå vikten av att basera sin bonusmodell på teamets insats och ge alla samma förutsättningar att ta del av den. Sådana handlingar visar att vi värdesätter alla lika högt och att vi förstår att det är tillsammans vi är starka.

Jag är väl medveten om att inget av det jag just gått igenom är rocket science – men vi måste tala öppet om de ledarskapsutmaningar som faktiskt existerar. Vi behöver fler förebilder i vårt samhälle och som ledare får vi aldrig ta medarbetarnas engagemang för givet. Vi måste aktivt jobba för att vinna det varje dag. Jag hoppas att du är med mig!

Maria Bergholtz

Vd och grundare, Insight Competence

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap
 • Motivera
 • Podium

Dela:

Detta är en opinionstext med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill