Ditt bästa möjliga jag

Börjar du tvivla på dig själv? Ta ditt förflutna till hjälp för att återfinna motivationen.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | JULI 2015

Bästa jag, Motivation, Pärla

Bästa jag, Motivation, Pärla

Ibland är livet så fullt av motgångar att man tappar tron på sig själv. Om du är arbetslös, eller om karriären står och stampar, så kanske du börjar undra om du över huvud taget kan åstadkomma någonting. I dessa lägen kan det vara bra att erinra sig tidigare framgångar för att återvinna motivationen; dra dig till minnes din högstanivå innan du stämplar dig själv som värdelös. Och kom ihåg att livskraften alltid finns kvar inom dig - det gäller bara att hitta den.

Är jag över huvud taget bra på någonting? Finns det minsta chans i världen att jag någonsin kommer att lyckas? Om du aldrig har drabbats av dessa eller liknande tvivel på din egen förmåga så är det bara att gratulera.

Men de flesta av oss tvingas ibland genomgå perioder av starka motgångar, både i karriären och i privatlivet - och då slår tvivlet till med full kraft. Dåligt självförtroende härstammar ofta från din "inre röst" - en röst som talar om för dig hur du ska tolka olika händelser i den externa världen.

Tyvärr kan rösten vara riktigt otrevlig och säga saker som gör dig ledsen och omotiverad. Ett sätt att stärka sitt självförtroende är att helt enkelt bli medveten om den inre rösten och börja ifrågasätta den.

För att vinna den "debatten" behöver du dock ha goda argument och bevis för att rösten har fel. Och många av dessa bevis kan du hitta i ditt eget förflutna.

Glöm inte vad du går för!

Låt säga att du är arbetslös eller att din karriär står och stampar. I dessa lägen är det vanligt att man börjar tvivla på sin egen kompetens och förmåga att åstadkomma någonting över huvud taget.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

"Jag kan inte det här jobbet", "jag är värdelös", "ingen kommer någonsin vilja anställa mig/ge mig en befordran" - din inre röst fullkomligt vräker ur sig oförskämdheter. I det här läget är det dags att bli medveten om rösten och börja ifrågasätta alla dess påståenden. Ett sätt att göra det är att dra sig till minnes sina tidigare framgångar.

Stämmer det verkligen att du är "för usel" för att någonsin få ett jobb eller en befordran? Är det verkligen sant att du "aldrig lyckas med någonting"? Tänk igenom ditt förflutna - har det inte funnits flera tillfällen då du beviserligen har lyckats med dessa eller liknande saker?

Skriv ner dina meriter och ställ dessa mot den "inre röstens" vaga argumentation. Förmodligen kommer du att inse att din inre röst är något av en (själv-)mobbare.

En brasklapp är att du främst bör fokusera på saker som du har lyckats med flera gånger. Att hänga upp sig på en enda, isolerad framgång kan få totalt motsatt effekt, visar forskningen.

Försök därför att hitta ett positivt mönster i det förflutna - tänk hellre på fem relativa framgångar än på en enda, större framgång. 

Ditt bästa jag

Erinra dig inte bara konkreta meriter, utan också tillfällen eller perioder då du helt enkelt känt dig lycklig, harmonisk, kompetent, attraktiv.

Som den italienska Oscarsvinnande skådespelaren och regissören Roberto Benigni brukar säga: "Om lyckan glömmer dig, se till att du inte glömmer lyckan".

Genom att se tillbaka på vad du har lyckats med tidigare kan du sakta men säkert bygga upp bilden av ditt "bästa möjliga jag" - en bild som du sedan kan visualisera när du börjar tvivla på dig själv.

Det finns garanterat tillfällen i livet då du lyckats väl med saker inom arbete, relationer, fritidsprojekt och så vidare.

Minns du när du fick det där jobbet som du aldrig trodde att du skulle få? Minns du de där gångerna då andra människor har häpnat över din förmåga, charmats av din charm, förundrats över din kompetens? Dessa saker kan alltid hända igen, så länge du lever. Lägg samman dessa egenskaper så får du en bild av ditt allra bästa jag.

Detta är inte en orealistisk bild, utan en sann bild - du har ju faktiskt lyckats med allt det där. Och har du gjort det förr så kan du göra det igen. Livskraften finns alltid kvar inom dig, även om den ibland kan vara svår att hitta.

Glöm inte bort den bästa versionen av dig själv - och kom ihåg att den alltid finns inom räckhåll.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill