Ta makten över första intrycket

Första intrycket har en enorm betydelse - men alla kan lära sig att kontrollera det.

Kommunicera | Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2015

Angela Ahola, Första intrycket har en enorm betydelse

Angela Ahola, Första intrycket har en enorm betydelse

Sju sekunder. Så lång tid tar det för en människa att fastställa sina första elva omdömen om en annan människa. Det kan kännas hemskt att det allra första intrycket har så stor betydelse - men att sticka huvudet i sanden gör inte saken bättre. Det bästa du kan göra är att ta makten över situationen och lära dig hur man gör ett gott första intryck. "Det vanligaste misstaget är att över huvud taget inte ha koll på hur människor fungerar", säger doktor i psykologi och föreläsare Angela Ahola.

Sju sekunder är i och för sig lite i överkant. Det allra första omdömet om en annan människa har vi klart för oss på 39 milisekunder. Dålig kroppshållning? Du är ingen auktoritet att ta på allvar, tack och hej.

Men lugn, dessa fascistoida tendenser i vår reptilhjärna står inte oemotsagda och är inte omöjliga att ta kontroll över. Vi återkommer till det.

Frågan man ställer sig när man får höra talas om allt det här är förstås: Hur kunde det bli så? Varför har vi människor så vansinnigt bråttom att döma varandra?

Angela Ahola är doktor i psykologi och en av få svenska experter och föreläsare som har riktat in sig på det första intryckets psykologi och mekanismer. Hon förklarar att vår iver att döma andra människor är evolutionärt betingad och har med våra överlevnadsinstinkter att göra.

- Om jag är bra på att snabbt skanna av omgivningen och upptäcka hot eller faror så ökar min chans till överlevnad. Det första jag läser av är om jag kan lita på dig eller om du utgör ett hot. Det här har gynnat oss, det är därför vi har den egenskapen, säger Angela Ahola.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Första intrycket viktigast

När vi "skannar av" en annan människa är det två egenskaper vi framför allt letar efter: Värme - är personen trevlig och empatisk? - och status/självförtroende. Angela Ahola bekräftar det som Motivation.se tidigare har berättat - att vi rent av litar mer på människor med gott självförtroende än på personer som vi vet har rätt kompetens.

Det första intrycket är avgörande för hur vi uppfattar en annan människa. När vi väl har bestämt oss för att en person är på ett visst sätt - efter sisådär sju sekunder - så har vi väldigt svårt att i grunden ompröva vår syn på den personen.

- Vi tenderar att vilja stå fast vid det första intrycket, även om motsägande bevis skulle dyka upp, säger Angela Ahola. Säg till exempel att du börjar på ett nytt jobb och kollegorna verkar trevliga, men den person som du ska jobba allra närmast - vi kan kalla honom Kristian - gör ett arrogant intryck första gången du träffar honom. Några månader senare har företaget sin årliga vårfest, och du får se en annan sida av Kristian - han är rolig, trevlig och bjuder på sig själv. Kommer du då att ändra uppfattning om honom?

Svaret kan kännas nedslående.

- Nej, det är tyvärr inte särskilt troligt att du omprövar din bild av Kristian. Det är mer sannolikt att du behåller din bild av honom som arrogant. Den här nya sidan som du har upptäckt hos honom blir mera som en underrubrik: "Kristian är arrogant - men han kan vara rolig på fester", säger Angela Ahola.

Bra att ha koll

Spontant vill man protestera: Jag vägrar acceptera att människor dömer varandra så snabbt, och jag tänker inte anpassa mig efter det. Det är en sund reaktion. Problemet är att människor kommer att döma dig blixtsnabbt i alla fall, vare sig du gillar det eller inte.

Angela Ahola

Angela Ahola

Det bästa sättet att "vägra acceptera" det första intryckets tyranni är därför att ta kontroll över det. Om du vill bli bedömd på ett rättvist sätt så bör du inte ge människor chansen att döma dig negativt utifrån ytliga saker som kroppsspråk och klädsel. Det är just därför du måste lära dig hur dessa mekanismer fungerar.

- Det vanligaste misstaget är att över huvud taget inte ha koll på hur människor fungerar. Det första intrycket är så otroligt utslagsgivande, och just därför är det så viktigt att vara medveten om det. Om man förstår mekanismerna så är det lätt att påverka vilket första intryck man gör, säger Angela Ahola.

Så, hur gör man för att göra ett gott första intryck?

Var genuin

Till att börja med bör man komma ihåg att tillgjordhet för det mesta genomskådas. Ta gärna till dig av tips om alltifrån kroppsspråk till klädsel, men det viktigaste av allt om du vill göra ett gott intryck är att vara genuin. Att spela auktoritär alfahane om du egentligen är Stig-Helmer Olsson i Sällskapsresan är nog ingen bra idé. Var gärna självsäker - men kom ihåg att det ska vara en självsäker version av dig själv, inte av någon annan.

Åter till huvudfrågan: Vad bör man tänka på för att göra ett gott första intryck?

Redan innan man går in till mötet kan man ladda upp genom att göra en så kallad power-pose, föreslår Angela Ahola. En power-pose är som en segergest där man står med armarna upp i luften, i v-form. Genom att stå så i två minuter kan man öka sin testosteron-nivå med 20 procent - ett utmärkt sätt att höja självförtroendet innan man går in till ett möte.

- Hur vi står, sitter och går har över huvud taget en stor inverkan på vår självkänsla, vi kan själva styra våra hormoner så att vi får högre testosteron. Power-posen är ett exempel på det. Men man kanske inte ska göra den bland folk, smit in på en toalett eller något istället, säger Angela Ahola och skrattar.

Rak i ryggen och öppna gester

När man väl kommer till mötet är det ett par saker man bör tänka på. Till att börja med ska man ha en rak kroppshållning och vara rak i ryggen. Det är också viktigt att bjuda på ett leende - ansiktsuttryck och mimik har väldigt stor betyelse för hur vi uppfattas. Detsamma gäller kroppsspråk och gester.

- Man bör ha ett öppet kroppsspråk och öppna gester. Människor som gestikulerar mycket framstår som varma. Om man bara står orörlig kan man uppfattas som kall och analytisk, säger Angela Ahola.

När man går fram och hälsar är det bra att ha ett fast, lodrätt handslag. Vinklade handslag betyder att man försöker ta kommandot, vilket bör undvikas. Självklart ska man också se personen i ögonen - flackande blick ger ett väldigt osäkert intryck.

Ett lite mer oväntat tips är att man ska visa sina handflator snarast möjligt. Det ger en känsla av pålitlighet och att man inte har någonting att dölja.

Man ska också fundera på hur mycket plats man tar, rent fysiskt. Att våga ta plats med sina grejer vid bordet kan skicka en signal om att man har gott självförtroende och en viss auktoritet. Men överdriv inte - om du sprider ut dina grejer över halva bordet så blir du (med viss rätt) betraktad som arrogant.

Alla kan välja

Även de kläder man har på sig skickar förstås ut signaler om vem man är som person.

- Mörka färger ger mer pondus. Man kan gärna ha en ganska strikt klädsel, som mörk kostym eller dylikt. Personer som klär sig på det viset utstrålar mer auktoritet och självförtroende, säger Angela Ahola.

Poängen här är förstås inte att du ska förställa dig eller klä dig på ett sätt som känns obekvämt. Det Angela Ahola vill få fram är snarare att första intrycket hänger väldigt mycket på saker som vi i allra högsta grad kan välja själva.

Hon understryker också att det faktiskt går att ändra ett första intryck, även om det inte är lätt. Om man har varit trött eller hängig vid ett första möte så kan man förklara det och be om ursäkt i efterhand, samt följa upp det med en rad positiva interaktioner. Det kan leda till att den man har träffat faktiskt uppdaterar sin bild av vem man är.

- Ja, det första intrycket går att fixa till i efterhand. Men framför allt vill jag understryka att det intryck vi gör på andra människor över huvud taget ligger väldigt mycket i våra egna händer. Alla kan välja att le istället för att se sur ut, och alla kan välja att öppna upp sina gester och sitt kroppsspråk. Det handlar bara om att bli medveten om hur viktiga dessa signaler är, säger Angela Ahola.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Kommunicera
 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill