Grön personlighet - stabilitet och servicekänsla

Del 3: Den gröna personlighetstypen sprider lugn och är bra på att hjälpa andra.

Ledarskap | HR | ARTIKEL | JUNI 2015

Grön personlighet

Grön personlighet

Den gröna personlighetsfärgen symboliserar stabilitet, servicekänsla och empati. De gröna har en god social förmåga och uppskattas för sitt sätt att sprida lugn och trygghet omkring sig, vilket gör dem extra lämpade för service- och kontaktyrken. Samtidigt har de också själva ett stort behov av trygghet och struktur. Ibland kan gröna personer framstå som osjälvständiga och rädda för förändring - brister som dock överskuggas av deras sympatiska personlighet.

Den gröna personlighetstypen är vanlig bland människor som jobbar inom service- och kontaktyrken där arbetsuppgifterna handlar om att hjälpa andra. Sjuksköterskor, lärare, poliser och personalchefer är exempel på yrkesgrupper där många har en grön personlighet.

Stabilitet, servicekänsla och empati är några av de egenskaper som kännetecknar denna personlighetsfärg. Gröna personer är lugna, eftertänksamma och sympatiska. De tar inte plats i onödan och har inget större behov av att stå i centrum, synas eller vinna en diskussion. Däremot vill de känna att folk lyssnar på dem när de har någonting att säga som verkligen är viktigt.

Lugna och stabila

Gröna personlighetstyper är ofta väldigt uppskattade på arbetsplatsen för sin förmåga att sprida lugn och stabilitet. De är lojala, tycker om att hjälpa andra och är bra på att lyssna. De är därför särskilt lämpade för jobb som på olika sätt handlar om att stödja andra människor.

De gröna har god social förmåga och trivs ofta med att arbeta i grupp. De vill gärna vara "en i gänget" - utan att behöva stå i centrum eller överrösta alla andra.
Om du är en grön person så trivs du förmodligen inom yrken och på arbetsplatser där det finns en tydlig struktur.

Du gör ett bra jobb och är väldigt professionell, samtidigt som du helst vill slippa stress och kaos - arbetet måste få ta sin lilla tid.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Oroliga inför förändringar

Människor med en grön personlighet tycker om stabilitet och trygghet, vilket gör att de lätt blir oroliga och skeptiska inför förändringar.

De är inte ensidigt negativa till utveckling - men det är viktigt att förändringen känns rätt och att den inte skapar en känsla av otrygghet och kaos.

Gröna personlighetstyper kan också ha svårt för att ta plats, på så vis att de till exempel undviker konflikter och har svårt att fatta beslut i tider av förändring och otrygghet.

Deras negativa sidor överskuggas dock av deras sympatiska och ödmjuka framtoning. Förmågan att hjälpa andra, att lyssna och sätta "laget framför jaget" gör att de gröna i regel är väldigt uppskattade bland såväl kollegor som chefer.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill