Effektivare träning med nya skor

MBT-skorna får kroppen att jobba hårdare.

Hälsa | ARTIKEL | MARS 2011

I vår strävan att ständigt vara lite mer effektiva, att alltid få ut det mesta av allting och maxa effekterna i varje litet ögonblick, dyker det nu upp träningsskor som sägs vara mer effektiva än tidigare generationers skor.

Ni har säkert sett MBT-skorna. De som genom sin tjocka sula är utformade för att få kroppen att jobba hårdare. Den instabilitet de ger, gör att vi måste aktivera fler muskelgrupper för att hålla balansen. På det sättet tränar vi ännu effektivare.

Hälsoeffekterna är många sägs det i marknadsföringen: förutom att användaren får en bättre hållning förbränns fler kalorier till exempel. Skorna är också skonsamma mot leder och ligament.

Flera skotillverkare har hängt på den här trenden och det finns nu många märken att välja mellan. Det finns också en del tillverkare som vänder sig framförallt till kvinnor och utlovar träning för rumpa och lår. Både Reebok Easy Tone och Pumas nya Body train fokuserar på kvinnor som målgrupp.  

Oavsett vilken sko du väljer är det viktigaste för att träna kroppen att du faktiskt använder skorna och att du gör det regelbundet.

Det kan vara så att helt vanliga träningsskor fungerar lika bra om de också används regelbundet. Hur mycket effektivare träningen blir med de nya skorna är svårt att förstå, för vad betyder det till exempel att vi aktiverar våra lårmuskler med 18 procent mer? Blir vi 18-procent mer vältränade? Och hur märks det?

När det gäller träning, är alla sätt bra utom de dåliga. Och vi är alla olika. Om rumpskor får dig att börja träna är det bra. Men om du tror att du måste ha särskilda skor för att komma igång, tänk om.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill