En bruten vana – en ny tanke

BLOGG | NOV 2011

Man har sina rutiner och gör på sitt sätt. Det fungerar och man låter det gå så, dag ut och dag in. För det är enkelt och det finns ingen egentlig anledning att göra annorlunda. Eller?

Man har sina rutiner och gör på sitt sätt. Det fungerar och man låter det gå så, dag ut och dag in. För det är enkelt och det finns ingen egentlig anledning att göra annorlunda. Eller?

Förut såg den ena morgonen ut precis som den andra hemma hos mig. Allting skedde i ungefär samma ordning, för enkelhetens skull – dusch, påklädning, barnväckning, smörgåsbredning,  skolväskpackning, tandborstning... Och så vidare. Samma promenad till bussen (samma bussnummer varje morgon), samma byten, samma gator, samma destination.

Samma tankar.

Måndag till fredag såg ut så.

Så en dag kastades allting om när jag abrupt och plötsligt stod utan jobb. Företaget jag jobbade på gjorde oväntade nedskärningar och jag var en av dem som drabbades. Jag hade inte längre någon anledning att göra allt i den där vanliga ordningen. Jag fick prova hur det kändes att göra lite som jag ville. Ibland startade jag dagen genom att bara planlöst gå ut genom dörren med gympaskorna på. Sen gick jag tills jag blev hungrig, helt enkelt. Andra morgnar tränade jag innan alla andra hunnit till gymmet.  Ibland hoppade jag på en buss och åkte en stund, klev av och satte mig på en bänk. Kollade på folk som passerade och tänkte på framtiden och samtiden.

Nya tankar.

För gör man nya saker kommer andra tankar. Inte alltid genialiska, men i alla fall något annat.

Nu vet jag att alla inte kan börja dagarna med att bara gå ut genom dörren och fortsätta gå, men jag tror ändå man kan göra rätt mycket för att bryta invanda mönster. Om man vill. Och om ögonen ser nya saker och fötterna går där de vanligtvis inte brukar gå – då kommer ett nytt läge automatiskt. Nytt spår. Nya tankar. Nya idéer.

Nuförtiden är det rätt ofta jag avviker från mina planer och gör tvärtom emot vad jag tänkte. Mest för att retas med min egen hjärna. Och det funkar varje gång – hjärnan kan vara så enkelspårig ibland. Den blir först lite förnärmad över att man ignorerat en genomtänkt plan, men ganska snart anpassar den sig. Och så kommer en ny, otippad och kanske till och med kreativ tanke.

Det händer inte alltid, men ändå så pass ofta att det är värt att upprepa utmaningen. Det bor uppenbarligen rätt mycket kraft i en bruten vana. Och det som i stunden är som den svartaste motgång kan i förlängningen visa sig vara den vändpunkt du så väl behöver. Det som gör dig livrädd gör dig också modigare än någonsin.

Så gå vänster istället för höger imorgon så kanske det händer något storartat.

Du kommer i alla fall minst få ett par nya tankar att fundera över.

Och det är stort nog.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill