Drömmen om det långsamma livet

Downshifting - trenden som utmanar arbetslinjen.

Hälsa | Ledarskap | Hållbarhet | Karriär | ARTIKEL | JAN 2014

Drömmen om det långsamma livet

Drömmen om det långsamma livet

Fenomenet downshifting har flera olika nivåer och dimensioner. Det mest konkreta och drastiska sättet att "downshifta" är att ta ett steg tillbaka karriärmässigt - exempelvis säga upp sig från chefstjänsten - för att istället ägna mer tid åt andra saker som gör livet värt att leva. Men för den som inte är beredd att gå så långt finns det också andra sätt att växla ner till en mer harmonisk tillvaro.

Downshifting har blivit ett allt vanligare fenomen på senare år. I ett arbetsliv präglat av stress och krav på ständig tillgänglighet är det många som helt enkelt tröttnar på den ständiga obalansen mellan arbete och privatliv. Att "downshifta" innebär att man växlar ner arbetstakten och istället ägnar mer tid åt annat som är värdefullt - familj och vänner, fritidsintressen, natur- och kulturupplevelser, och så vidare.

Växla ner

Downshifting kan innebära att man tar ett steg tillbaka i karriären, till exempel genom att lämna en chefstjänst och ta ett kliv ner i organisationen. Många väljer att byta jobb - och vissa går så långt att de omskolar sig och byter yrke. Åter andra - de som har råd - väljer att ta time out och sluta jobba helt under en tid.

Den ekonomiska uppoffringen som man tvingas göra när man tar ett steg tillbaka behöver egentligen inte ses som något negativt. Snarare tvärtom; själva tanken med downshifting är att flytta fokus från pengar, status och karriär till ett enklare och mer värdebaserat liv. Många löser den ekonomiska biten genom att helt enkelt sälja den dyra bostadsrätten inne i stan och istället köpa ett billigare boende längre ifrån centrum. Eller varför inte flytta till ett torp ute på landet?

Logga ut

Men även om många drömmer om ett mer balanserat liv är naturligtvis inte alla beredda att avsäga sig chefstjänsten eller på annat sätt avbryta en påbörjad karriärväg. Det finns dock flera sätt att växla ner tempot och uppnå en större harmoni i livet. Ytterst handlar det om att lära känna sig själv, att göra medvetna val och dra gränser. Vad vill du prioritera i ditt liv - och vad kan du klara dig utan? Vilka krav ställer du, och vilka krav har andra rätt att ställa på dig?

Möjligheten att skala av, dra ner på tempot och göra livet enklare är ofta större än vi tror. En bra början är att se över sin användning av ny teknik. Är det rimligt att kräva att en chef alltid är tillgänglig - bara för att det är tekniskt möjligt? Tänk efter - kanske kan du lägga ifrån dig datorn och mobilen ibland.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Om inte annat så kanske du kan dra ner på din privata användning av appar och sociala medier. Man behöver faktiskt inte följa nyhetsflödet minut för minut - och det är inte heller lag på att man ska vara inloggad på Facebook hela tiden.

Lillgammal generation?

Fenomenet downshifting bottnar i samtidsmänniskans dröm om ett långsammare, mer autentiskt liv. Man kan tro att det främst är en trend bland medelålders människor som vill trappa ner inför pensionen, men så är inte fallet. Tvärtom - längtan efter "äkthet" och icke-materialistiska värderingar tycks vara extra stark i den yngre generationen. En generation som - med mormor och morfar som förebilder - vill baka sitt eget bröd, laga sin egen mat med riktiga råvaror och eventuellt, "när det blir läge", flytta ut till ett torp på landet och bli självförsörjande med ett eget litet jordbruk.

På senare år har media också uppmärksammat en växande "gubbtrend" och "tanttrend" bland de yngre - pojkgubbar som klär sig i tweedkavaj och lyssnar på Melodiradion, flicktanter som knypplar och kokar egen sylt. Det betyder inte att de unga längtar efter att bli gamla, utan snarare att det finns ett växande behov av just autenticitet i tillvaron. De yngre generationerna är uppvuxna mitt i den universella kapitalismens slit-och-släng-samhälle, där vinst- och nyttomaximering är det enda som räknas och där kortsiktighet är en dygd. Det är då inte så konstigt att det bland många yngre finns en längtan tillbaka till eviga värden och ideal som inte har med produktion och konsumtion att göra.

Bli kreativ och bildad

Slutligen ska sägas att downshifting inte nödvändigtvis innebär att man för tid och evighet avstår från alla vidare karriärmöjligheter. Att unna sig en "mellanperiod" i karriären då man downshiftar kan ha många fördelar.

Du får möjlighet att utvecklas som människa och hitta sidor som du inte visste att du hade. Kanske vill du gå ner i arbetstid för att istället ägna dig åt kreativa och/eller intellektuella aktiviteter under en tid - måla akvarell, spela piano eller läsa alla böcker som står och väntar i bokhyllan.

Kulturell bildning är en bristvara i det svenska arbetslivet, och kan ge dig oväntade fördelar i form av visdom och historisk förankring när du väl är redo att göra karriärmässig comeback.

Logga ut, växla ner - och kom tillbaka (om du vill) som en klokare och mer harmonisk människa.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill