Presentera dig - sist

Anna Bellman om knepet för att bli ihågkommen...

Kommunicera | ARTIKEL | SEP 2014

Anna Bellman, Kommunicera, Nätverka

Anna Bellman, Kommunicera, Nätverka

Hur gör du för att folk ska komma ihåg ditt namn? Eller lever du i tron att du alltid blir ihågkommen när du presenterar dig för någon? I så fall får du tänka om, för andra männsikor fungerar precis på samma sätt som du gör. De glömmer nämligen bort ditt namn så fort du sagt det, precis som du glömmer en ny bekantskaps namn i samma sekund som handskakningen är över. Så hur ska du då göra för att bli ihågkommen? Det finns ett knep.

Jag var på en nätverkslunch häromdagen och gick fram och hälsade på två, för mig, nya bekantskaper.

Då säger den ena att hon mycket väl vet vad jag heter och vem jag är, och så förklarade hon varför. Hon hade deltagit på en konferens där jag var moderator och tyckte att det var så effektfullt när jag i inledningen av konferesen först pratade om ämnet och sist av allt sa mitt eget namn och vem jag är.

Det mest glädjande är att hon själv börjat använda sig av samma taktik.

När vi hälsar på någon är vi så upptagna av allt annat än att lyssna på den personens namn. Framför allt är vi upptagna av att komma ihåg vad vi själva heter. Samma sak när vi hör någon på en scen.

De första sekunderna bildar vi oss en uppfattning om den personen, hur den ser ut, vilka kläder den har på sig, om vi gillar den personen eller inte, att vi inte lyssnar så uppmärksamt. Så om du börjar en presentation med att säga ditt namn, är risken stor att ingen kommer ihåg det.

Om du däremot avslutar inledningen med att säga ditt namn, har du större möjlighet att bli ihågkommen och får uppleva den delikata förmånen som jag hade - att du inte behöver presentera dig nästa gång du träffar en person som tidigare sett dig, eftersom du redan är ihågkommen.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

  • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill