Trött på julstress?

Anneli Godman: ”När man vill förändra något gäller det att lämna sin trygghetszon och våga göra lite annorlunda.”

Hälsa | ARTIKEL | DEC 2015

Anneli Godman, Hälsa

Anneli Godman, Hälsa

Årets mesta stresshögtid är nära. För den som redan är trött vill jag bjuda på några energibesparande tips inför den stundande Högtiden med stort H. För den som mest är trött på stressen i sig kanske tipsen kan bidra till lite lugn. Tillhör du dem som njuter av julen och redan har gjort kloka val – fortsätt med det. Skicka tipsen vidare till någon som behöver dem bättre!

När man vill förändra något gäller det att lämna sin trygghetszon och våga göra lite annorlunda, trots att det initialt kan kännas omöjligt och faktiskt också bidra till ytterligare stress. Att göra nytt kostar på för hjärnan som inte har nätverken för det nya i farbart skick. Den som vill förändra behöver nödvändigtvis utmana detta och bygga nya hjärnvägar. Det sker när man bestämmer sig och börjar ta små steg för att främja det nya.

Ofta är det dock inte så lätt att bestämma sig för vad man ska börja med, och hur. I media svämmar det över av goda råd så här års, och det kan kännas som att man ska ta till sig allt – och så blir det oftast pannkaka av alltihop. Detta fick mig att fundera på om jag verkligen ska bidra med ytterligare råd.

Jag bestämde mig till slut för att utmana mina läsare och ber om en motprestation för de som vill ändra lite i julandet just i år: 1) Lova att ta mina råd som inspiration mer än som pekpinnar. 2) Ta bara ta till dig av det som skulle kunna underlätta för dig. 3) Våga utmana den där tanken som ofta dyker upp, den som säger ”det går inte”.

Okej? Då kör vi, här kommer tipsen!

•    Ska du ha gäster? Be alla att bidra med var sin anrättning och se en helt ny julbuffé växa fram!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

•    Trött på julklappsöverflödet? Anordna ett julklappsspel där alla bidrar med några gåvor, till exempel något ätbart för att inte öka prylbergen. Spela tärning om klapparna, hitta på några enkla regler, skratta, sno paket från varandra och se i slutändan till så att alla får något.

•    Behöver du återhämtning? Kanske den mest underskattade sysslan i vår aktiva vardag. Ta Juldag! På riktigt! Ta gärna inspiration från min. Jag håller Juldagen obokad, myser i morgonrocken hela dagen, läser böcker och tidningar jag längtat efter att läsa, pratar med nära och kära, ser någon film, äter goda rester, tar tid för mig själv. Skulle själva Juldagen behövas för något annat kan man välja en annan dag. Gärna mer än en gång per år. Själv har jag fyra Juldagar varje år. Tydligt inskrivet med rött i kalendern...

•    Ge dig själv en skön jul! Det är ingen annan som kan göra det.

Med detta tackar jag för i år och önskar alla kära läsare en Skön Jul på riktigt!

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

 • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Webbkurs i ämnet

Chilla - din hjärna kommer att tacka dig - 3 veckor

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill