Miljötänk i stan

Kan man odla grönsaker i stan och få tillräckliga skördar?

Uppleva | ARTIKEL | MARS 2011

Är du intresserad av att testa något riktigt närodlat? Kanske till och med från balkongen eller fönsterblecket? Nu kan du skörda egen stadsodlad potatis till midsommar.

Diskussionen om hur vi ska kunna öka produktionen av närodlade grönsaker är ständigt aktuell. Men utnyttjar vi de resurser vi har tillgång till? Hur skall man bära sig åt för att odla om man bor i lägenhet?  Vad kan man göra tillsammans i olika bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar ute i landet? Kan vi utnyttja tak och allmänna områden på ett bättre sätt?

Det här är frågor som tillverkarna bakom Earthbox har ställt sig.

Earthbox är ett växtodlingssystem och ett sätt för alla att kunna odla grönsaker. Med metoden kan man i praktiken odla vilka sorters grönsaker man vill, oavsett om man har en trädgård eller inte. Bakom produkten ligger åratal av forskning för att lyckas uppnå optimala odlingsförhållanden på liten yta.

Resultatet är att du som producent av grönsaker får större skördar med mindre gödsel och vatten. Dessutom tillförs inga nitrater till jorden.  Det finns också planer på att utveckla odlingslådan och ett utbildningsprogram som kan anpassas till den svenska kursplanen i olika projekt är redan framtaget.

Hur gör du?
Lådan är liten, smidig och perfekt om du inte har tillgång till en grön plätt. I planteringskitet ingår bevattningsrör, täckdukar och organiskt gödsel. Innan du drar igång behöver du bara köpa planteringsjord. Sen följer du instruktionerna och odlingsskisserna som medföljer.
Det finns också tillbehör som optimerar din skörd av grönsaker. Frostskyddet gör att plantorna klarar kylan på våren och hösten, insekts- och fågelnät för att hålla objudna gäster borta och ett stödsystem som hjälper plantorna att växa på höjden.

Förutom att du får miljövänliga och närodlade grönsaker får du också glädjen i att äta upp din egen skörd. Roligt, gott och klimatsmart på samma gång.
 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill