En ledares största utmaning

Som prestationsinriktad ledare är jag frestad att åstadkomma mer än jag realistiskt kan hantera under dagen.

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2012

John Maxwell skriver om självledarskapets behov av ständig reflektion. Han tar en golfspelare som exempel och säger att "Den största fienden till ett bra och konstruktivt tänkande är brådska". Läs Maxwells tänkvärda text. På vilket sätt behöver du stärka ditt självledarskap?

Följande påståenden beskriver en amerikansk golfspelare känd för att vinna troféer men också för sitt dåliga humör. Vet du vem det är?

 1. Han var ett underbarn, erkänd som en toppamatör redan vid 14 års ålder.
 2. Han spelade i sin första US Open vid 18 års ålder.
 3. Han vann sin första stora turnering när han var 21.
 4. Under en tävling, kastade han ilsket en klubba, som träffade en kvinnlig åskådare. Händelsen föranledde USGA att skicka honom ett officiellt brev med en varning.
 5. Han skämde ut sig för sitt temperament när han spelade på en välgörenhetsgala för Röda Korset.
 6. I mitten av en runda med dålig spel i British Open, rev han itu sitt scorekort och gick av banan i vredesmod. Hans omogna och osportsliga uppträdande ledde till kritik från media.

Svaret? Den legendariska Bobby Jones. En sportjournalist hävdade en gång att Jones hade "ett temperament som en ilsken varg." Lyckligtvis lärde sig den hetlevrade unge mannen att hålla sin konkurrenskraft i schack, och när hans karriär fortskred blev Jones mer känd för sin värdighet, vänlighet och rena spel. I själva verket har USGA varje år sedan 1955, presenterat Bob Jones Award för framstående sportsmannaanda till den person som bäst efterliknar Jones inställning till spelet och dess utövare.

Reflekterande över sin tid som en hetlevrad, ung golfare, anmärkte Bobby Jones: "Jag var full av paj, glass och oerfarenhet. För mig var golf bara ett spel för att besegra någon annan. Jag visste inte att denne ’någon annan’ var jag.”

Med andra ord, Jones kunde inte bemästra golfspelet tills han lärde sig bemästra sina egna destruktiva beteenden.

Självledarskap

En ledares största utmaning, och svåraste uppgift är att leda sig själv. Om du leder dig själv rätt, kommer andra att följa dig. Om du leder dig själv dåligt, fjärmar sig så småningom de människor du behöver som mest. Här är tre områden att fokusera ditt självledarskap på.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

1) Känslor

"Vissa känslor kan inte få utlopp med en golfklubba i händerna." Bobby Jones

Liksom alla andra, upplever ledare starka känslor. Men bra ledare vet när de ska visa känslor och när de ska trycka undan dem. När jag säger att ledare ibland måste hålla inne sina känslor, föreslår jag inte att ledarna ska begrava dem. Snarare, jag rekommenderar att ledarna håller sina känslor i schack till en lämplig tid och plats. Det viktigaste för att hantera dina känslor är att sätta andra, inte dig själv, först när du relaterar till dem.

2) Tankar

"Konkurrenskraftig golf spelas huvudsakligen på en 20 centimeters bana ... utrymmet mellan dina öron." - Bobby Jones

Den största fienden till ett bra och konstruktivt tänkande är brådska. Om tempot i ditt jobb inte tillåter dig att stanna upp och tänka under arbetsdagen, utveckla en vana att skriva ner tre-fyra saker som förtjänar din fulla uppmärksamhet.

Avsätt gärna 30 minuter samma kväll för att granska din lista eller tillbringa ett par timmar på en lördag för att, utan distraktioner, fokusera dina tankar på dessa saker.

3) Energi

"Det är inget nytt eller originellt att säga att golf spelas ett slag i taget. Men det tog mig många slag att inse det." - Bobby Jones

Som ung golfspelare tog Bobby Jones onödiga risker för att kompensera för ett dåligt slag. Istället för att acceptera ett tappat slag, försökte han sig på omöjliga slag i ett försök att hålla sitt par. När han mognade, använde Jones ett jämnare och lugnare tempo som inte förbrukade så mycket energi på att försöka göra mirakulösa slag.

Som en prestationsinriktad ledare, är jag frestad att åstadkomma mer än jag realistiskt kan hantera under dagen. Men i min ålder, har jag inget annat val än att uppmärksamma min energinivå. I början av varje dag, granskar jag min kalender och frågar mig själv: "Vilken är den viktigaste händelsen?" Det är den aktivitet där jag inte har råd att ge något mindre än mitt allra bästa (en föreläsning, ett viktigt möte, kritisk skrivtid, etc. .). Jag sparar min energi på andra tider under dagen för att se till att jag är på topp för denna avgörande händelse.

Tillämpning

I vilket av ovanstående områden (känslor, tankar, energi) behöver du förbättra ditt självledarskap? Hur skulle ditt liv förbättras om du uppgraderade ditt självledarskap inom det området?

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill