Vad ser du i din spegel?

Den första personen att orsaka mig själv problem - är jag själv. Vi vinner aldrig när vi skyller på andra.

Ledarskap | ARTIKEL | DEC 2014

Självinsikt

Självinsikt

I ledarskapet är den första personen vi behöver granska - oss själva. Det är vad jag kallar spegelprincipen. Att medge denna sanning är att vara ärlig mot sig själv. Om vår självuppfattning är förvrängd, då kommer vi att påverka andra i fel riktning.  Läs John Maxwells reflektion kring behovet av självinsikt i ledarskapet.

I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change

~ Michael Jackson “Man in the Mirror”

Den första personen jag behöver lära känna är - mig själv. Den mänskliga naturen tycks förse människor med förmågan att bedöma alla andra i världen - utom dem själva! Att leda ett lag är som att köra bil, är man ouppmärksam på blinda fläckar leder det till krasch.

Den första personen jag behöver komma överens med är - mig själv. Detta leder till en sund självbild. Om vi tänker negativt om oss själva, kommer vi att söka validering från andra och söka utvinna värde från dem. Om vi tvärtom har en positiv syn på oss själva, kommer vi att vara säkra på att vi skapar värde för de människor som finns runt omkring oss.

Den första personen att orsaka mig själv problem - är jag själv. Att medge denna sanning är att vara ärlig mot sig själv. Vi vinner aldrig när vi skyller på andra; det uppfattas bara som gnäll. Och gnälliga människor drar ner moralen hos alla runt omkring dem.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Den första personen jag måste ändra är - mig själv. Denna attityd banar väg till självförbättring. "Alla tänker på att förändra världen", säger Leo Tolstoy, "men ingen tänker på att ändra sig själv."

Här finns tre grundläggande frågor att ställa till personen i spegeln.

1. Hur vill jag att framtiden ska se ut? (BILDEN)

Vision är en bild som vi håller för vårt inre öga, en bild av hur saker och ting kunde eller borde vara i framtiden. Visionen tecknar en visuell verklighet, ett porträtt av en önskad framtid. Bilden är intern och personlig.

Du kommer bara att kunna uppnå din vision när du har målat den på duken i ditt inre. Du måste definiera drömmen klart innan du kan uppnå den. Som Michael Hyatt konstaterar: "Om visionen inte är kristallklar, kommer ingen strategi att fungera och det blir omöjligt att prioritera rätt."

De flesta människor hoppar över steget att klargöra sin vision, och deras dröm är fortfarande otydlig och ospecifik. Som ett resultat, blir drömmen aldrig verklighet.

2. Hur förflyttar jag mig mot min framtidsvision? (PLANEN)

För att uppfylla din vision, måste du sluta stirra på stjärnorna och börja jordnära - med en konkret strategi. Människor som ser deras vision förverkligas är de som har utarbetat konkreta planer att hitta samarbeten, samla resurser och uppgradera sina förmågor. Genom att bryta ner en lång resa i mindre steg och genom att skapa mätbara markörer för att kartlägga utvecklingen, inspirerar en strategi till handling.

3. Hur använder jag min tid klokt? (PRIORITERINGAR)

Tiden kan inte styras. Det kan inte kontrolleras på något sätt. Den marscherar på oavsett vad du gör, på samma sätt som en taxameter fortsätter att gå om du går framåt eller står stilla. Alla får samma antal timmar och minuter varje dag. Ingen - oavsett hur smart - kan spara minuter från en dag att spendera på en annan. Folk pratar om att försöka hitta tid, men de måste sluta leta.

Det finns inte några extra minuter som ligger och väntar.

Du kan inte hantera din tid. Så vad kan man göra? Hantera dig själv! Ingenting skiljer framgångsrika människor från misslyckade människor mer än hur de använder sin tid. Framgångsrika människor förstår att tiden är den mest värdefull resursen på jorden. Som ett resultat vet de vad deras tid används till. De analyserar kontinuerligt hur de använder den och ställer sig frågan ”Hur använder jag på bästa sätt min tid?”
 

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill