EQ - from nice to need

Charlotta Strand, Wise: ”Forskning visar att emotionell intelligens bland annat ger ökad effektivitet, ökad arbetstillfredsställelse, lägre personalomsättning och även ökar vårt personliga välbefinnande.”

Ledarskap | HR | ARTIKEL | APRIL 2015

EQ, Wise Consulting, Charlotta Strand

EQ, Wise Consulting, Charlotta Strand

EQ påverkar din karriär. Det påverkar ditt ledarskap, hälsan, relationerna - och din känsla av tillfredsställelse och lycka. Det är också en bra buffert mot stress - sammantaget har EQ en stor betydelse för din framgång i arbetet och livet i övrigt. Allt detta visar studier gällande emotionell intelligens.

Som förälder, ledare, partner, medarbetare och vän så tror jag mycket på värdet av emotionell intelligens för starka och positiva relationer. Och det bästa med de emotionella förmågorna är att de går att träna och stärka. Jag älskar det som är utvecklingsbart.

Efter att ha coachat ledare i många år är min spaning att framgången i ledarskapet ofta sitter i förmågan att förstå sig själv och sina reaktioner. Att kunna kommunicera med andra och förstå hur andra känner.

Vad karaktäriserar en god ledare tycker du? 

Personligen tycker jag att en god ledare leder med och från hjärtat, så ofta det är möjligt. De är fokuserade här och nu – parallellt med sitt fokus på framtiden. De har förmåga att hantera de många känslor de upplever under dagen, använda dem i sin kommunikation och i sitt beslutsfattande utan att helt kidnappas av dem. De möter sina medarbetare med respekt och närvaro och läser av deras behov och känslor.

De har hög emotionell kompetens helt enkelt. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Emotionell kompetens är en uppsättning förmågor som påverkar sättet vi uppfattar och uttrycker oss själva. Det är centralt för hur vi utvecklar och bibehåller sociala relationer och för hur vi hanterar utmaningar och fattar beslut.

Forskning visar att emotionell intelligens bland annat ger ökad effektivitet, ökad arbetstillfredsställelse, lägre personalomsättning och även ökar vårt personliga välbefinnande. Vårt sätt att förhålla oss till både oss själva och andra är alltså avgörande för hur väl vi lyckas såväl privat som i arbetet.

Många företag satsar idag på att utveckla EQ hos sina ledare, medarbetare och team, helt enkelt för att det alltmer står klart att EQ skapar högre individuellt välmående som i sin tur leder till innovativa och framgångsrika företag. Flera företag i USA och Europa mäter också idag Emotionell Intelligens vid rekrytering för att hitta de bästa medarbetarna.

Kanske har du haft kontakt med någon mäklare som du fått förtroende för, en läkare du blivit fint bemött av, en lärare som du fått bra feedback ifrån, en chef som får dig att vara och känna dig bra, en busschaufför som gör skillnad i din vardag. Jag kan nästan lova att du alla dessa gånger haft att göra med en emotionellt kompetent person. Det är bara att gratulera både dig och dem.

I ett arbetsliv med hög förändringstakt och starkt informationsflöde är det inte bara trevligt med emotionell kompetens, det är faktiskt många gånger nödvändigt och just det som gör skillnaden. Det är den faktor som mest påverkar om du klarar eller inte klarar av att möta förändring.

Vill du stärka dina emotionella muskler i vår så inspireras gärna av min personliga träningslista för att utveckla din EQ: 

 1. Fokusera inåt, reflektera, öva mindfulness, meditation. Rikta din uppmärksamhet inåt och håll fokus på dig, din andning, dina känslor, din riktning och dina gränser.
 2. Öva dig att sätta ord på dina egna känslor och fråga gärna om du uppfattat andras känslor rätt.
 3. Välj och öva närvaro i dina möten och dialoger. Var närvarande vid middagen med vänner eller familj. Parkera både måsten och telefoner på flightmode.
 4. Öva din impulskontroll genom att undvika att avbryta andra, säg inte alltid det du känner att du måste.
 5. Var tacksam. Känn efter vad du är tacksam för och uttryck gärna din tacksamhet, det stärker din optimism och din känsla av lycka.
 6. Vill du ha fler punkter på träningslistan för att utveckla din emotionella kompetens, hör gärna av dig. Har du egna reflektioner som du vill dela - gör gärna det!

Odla din EQ i vår, du kommer att få användning av den!

 

(Källa: MHS Assessments - www.mhs.com)
 

Gästskribent

 • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Gästskribent

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Om skribenten

Charlotta Strand är coach, konsult och Affärsområdeschef på Wise Consulting. Lotta har mängder av coachsamtal med sig i bagaget och är just nycertifierad i EQ-i. Hennes nyckelord är: utveckling, hållbarhet och gläde!

Kom i kontakt med Charlotta:
charlotta.strand@wiseconsulting.se

Läs mer om Wise Consulting här!

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill