”Känslorna har blivit en resurs”

Cecilia Jonsson, Kandidata: När besökte du det emotionella gymmet senast? Möt Johan som utvecklade sitt känslovokabulär och vände det obekväma till en tillgång.

Ledarskap | HR | ARTIKEL | APRIL 2015

EQ, Emotionell Intelligens, Kandidata

EQ, Emotionell Intelligens, Kandidata

Framför mig står en märkbart nöjd man med pigga ögon och ett brett leende. Vi kan kalla honom Johan och vi möttes för första gången för drygt sex månader sedan i ett ledarprogram jag höll i. Johan är en framgångsrik projektledare i teknikbranschen och utvald som talang och ledarämne på sitt företag. På dessa månader har det skett en tydlig förändring hos honom. Men vägen dit har kantats av träning, träning och träning...

Låt oss backa lite. Vi går tillbaka ett drygt halvår när jag träffade Johan första gången. Han skulle formulera sin personliga utvecklingsplan, men det var svårt för honom att hitta orden. Han kom fram till mig och sa: ”Jag vet inte hur jag ska beskriva vad jag känner i vissa situationer.” 

Varje dag utmanar jag människor att lämna sin komfortabla zon och göra aktiva val kring vad de vill utveckla hos sig själva för att bli mer framgångsrika. Vi har större chans att lyckas med vår personliga utveckling om vi själva väljer våra målsättningar och låter valen komma inifrån. Men ibland krävs det en katalysator som får det att hända.

Johan hade just uttryckt ett område som han ville förbättra. Han berättade bland annat att han är bra på att uppfatta situationer som inte känns bra, men att han har svårt att förstå vad som händer och sätta ord på de känslor som uppstår. Det kunde vara under ett arbetsmöte eller i dialog med en kollega som inte hade samma syn på saker och ting i ett projekt. Johan drog även paralleller till sitt liv som pappa, där han emellanåt har svårt att beskriva eller uttrycka sina känslor. När barnen slår sig och blir ledsna kan Johan känna sig maktlös och inte veta hur han ska bemöta dem. 

När vi arbetar med Johans personliga utvecklingsplan försöker han med min hjälp, hitta ett sätt att arbeta framåt. Min uppgift är att ge honom redskap för att utmana sig själv och våga gå vidare med sin egen plan – att leda sig själv. Vi vet från olika studier att självinsikt är en viktig del i att lyckas som ledare. Johan får i uppgift att sätta upp tre områden utifrån sin arbetssituation där han kan bli mer medveten och framgångsrik. Vilka är hans styrkor och vilka förmågor kan han utveckla vidare? 

Som underlag för Johans utvecklingsplan har vi en profil på hans emotionella förmågor. Johan har fått göra en så kallad EQ-mätning som innebär att han har svarat på frågor om hur han tänker och agerar i olika situationer. Profilen visar Johans mått i femton emotionella förmågor som i internationell forskning visat sig vara avgörande för individers framgång – förmågor som påverkar hur vi hanterar oss själva och andra när vi ska fatta beslut och när vi hamnar i påfrestande situationer.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Johans profil visar tydligt att han inte har tränat på känslomedvetenhet och känslouttryck. Nu börjar utvecklingsplanen ta form och vi startar med lite övningar. Johan får exempelvis i uppgift att utveckla sin känslovokabulär genom att beskriva hur han känner i olika situationer. Han får även fundera över i vilka miljöer han har lättast respektive svårast för att uttrycka sina känslor.

Johan är inte ensam. En del av oss har sedan barnsben fått tillgång till ett rikt känsloliv och ord för att uttrycka det, medan andra helt enkelt inte fått träna sina emotionella muskler. För det är precis det som det handlar om. Att träna.

Tack och lov är det aldrig för sent. Det är Johan är ett livs levande bevis på. Han tränade uthålligt och medvetet i drygt sex månader - och nådde sitt mål.

Efter sex månader gjorde vi en ny EQ-mätning. Där såg vi att Johans förmåga att förstå och uppfatta andras känslor - men också sin egen känslomedvetenhet - ökat markant under dessa månader.

Idag uppfattar Johan bättre vad han känner i olika situationer och han kan hantera andras känslouttryck på ett tillfredsställande sätt. Han upplever också att han lärt sig bemöta olikheter, ställa frågor och sätta ord på känslorna som uppstår i situationer där han tidigare känt sig vilsen och villrådig. Han märker också skillnad hemma, i samspelet med sina barn. Nu när han har utvecklat ett språk för att uttrycka känslor vågar han möta sina barn i det som är jobbigt och svårt.

Känslorna har blivit en resurs, en del av livet snarare än något obekvämt och ogripbart.

Johan är medveten om att han ständigt måste träna vidare för att känna sig mer tillfreds. Vi människor utvecklas konstant och all träning är färskvara – även den emotionella. Nästa steg i hans träning blir att stämma av med människor i omgivningen. Märker de att Johans emotionella muskler växer sig starkare? Feedback är en viktig del i hans fortsatta utveckling.

Det ”Emotionella gymmet” kan vara livsviktigt att besöka regelbundet – så gör det till en vana. Om du upplever att några av dina emotionella muskler är svagare än andra, då ska du satsa på träning. För det gör skillnad. Du blir starkare, modigare och använder hela din person i mötet med andra.

Det tar tid. Men det är välinvesterade timmar.

Är du beredd att träna för att utveckla din framgång?
 

Gästskribent

  • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Om skribenten

Cecilia Jonsson är affärsområdeschef för Utvecklingspoolen Performance på Kandidata. Hon är socionom, certifierad utbildare och tränare inom emotionell intelligens EQ-i, föreläsare, inspiratör och seniorkonsult.

Hon har stort erfarenhet av att arbeta i näringslivet med utveckling och förändring. De senaste åren som seniorkonsult med specialområden som föreläsare, assessment och ledarutveckling i stora och små företag och organisationer både nationellt och internationellt.

Cecilia tror på alla människors möjlighet att utvecklas genom att välja att vilja och våga.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill