Gör det svåra roligt – och få mer gjort

Hitta sätt att ta dig an svåra och jobbiga arbetsuppgifter.

Motivera | ARTIKEL | APRIL 2024

Snarare än att intala dig att arbetsuppgiften är viktig, måste du övertyga dig om att den kan bli rolig och stimulerande.

Snarare än att intala dig att arbetsuppgiften är viktig, måste du övertyga dig om att den kan bli rolig och stimulerande.

Det kan kännas svårt att motivera sig själv att göra arbetsuppgifter som är jobbiga eller tråkiga och som inte är förknippade med kortsiktig belöning. Men det finns sätt att ta sig över hindret – genom att se till att länka samman uppgiften med sådant som man tycker är roligt, spännande och stimulerande.

När man ska göra någonting jobbigt, svårt eller tråkigt så försöker man ofta motivera sig själv genom att intala sig att det är viktigt eller nödvändigt. Men det argumentet känns inte alltid så övertygande. Finns det något bättre sätt att hitta motivationen?

Ja, det gör det.

Snarare än att intala dig att arbetsuppgiften är viktig, måste du övertyga dig om att den kan bli rolig och stimulerande. Antingen genom att se till att uppgiften i sig faktiskt blir rolig, eller genom att integrera den med någonting du tycker är roligt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Koppla samman med något du älskar

Det bästa är såklart att se till att den svåra uppgiften blir rolig i sig själv. Ett bra exempel på hur det går till kan vi se i hur många språkentusiaster gör när de lär sig ett nytt språk.

När man går i skolan så får man lära sig språk genom att studera långa gloslistor och grammatiktabeller, vilket många elever tycker är rena mardrömmen. Men människor som brinner för att lära sig främmande språk gör det ofta på ett helt annat sätt.

Hur? De använder språket till allt de tycker är roligt och spännande. De länkar samman språkinlärningen med sådant som de redan kan och är intresserade av. Om de älskar serietidningar så börjar de läsa serietidningar på det nya språket. Om de tycker om att laga mat, lär de sig recept eller tittar på matprogram på det nya språket. Om de har golf som hobby, lär de sig såklart golfsnacket direkt i stället för att ödsla tid på tomma fraser i en lärobok eller parlör. Och så vidare.

Kort sagt, de kopplar samman den nya utmaningen med saker som de redan känner till och älskar och identifierar sig med.

När man ska lära sig någonting nytt eller göra någonting svårt, bör man alltid sträva efter just det. Att integrera det nya eller det svåra i sin egen kunskaps-, intresse- och bekvämlighetszon.

Koppla samman med en belöning

Man kan också göra det jobbiga roligt på ett mer indirekt sätt. Att städa är till exempel inte alltid så roligt, men om du får lyssna på din favoritpodcast samtidigt så klarar du av städningen på nolltid. Då får du också användning av dina ”guilty pleasures”, alltså saker som du tycker om men som inte känns så utvecklande. Om de kan hålla dig på gott humör medan du gör någonting svårt, jobbigt, eller tråkigt, så fyller de ju faktiskt en funktion.

Enligt samma princip kan man såklart också koppla den svåra eller jobbiga uppgiften till en belöning. Svåra arbetsuppgifter behöver ofta delas upp i mindre delmål, och då kan man se till att varje uppnått delmål förknippas med en specifik belöning. Då blir det hårda jobbet förknippat med någonting positivt, även om jobbet i sig inte känns så kul.

Fokus och koncentration

Sist men inte minst så ska man komma ihåg att upplevelsen av arbetet ofta hänger samman med ens eget fokus och koncentrationsnivå.

Om man hela tiden är distraherad, kollar på klockan eller hittar på ursäkter för att få avbryta arbetet i någon minut – då kommer det bara att kännas ännu jobbigare.

Fokus och koncentration hjälper dig att komma in i uppgiften, vilken också leder till att uppgiften blir roligare. Därför är det extra viktigt att stänga av alla distraktioner när du känner på dig att arbetet riskerar att gå trögt.

När man väl lyckas fokusera och komma in i ett flow så blir man ofta förvånad över hur roligt arbetet plötsligt känns.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill