Så bygger du mental styrka och motståndskraft

Träna upp din resiliens.

Motivera | ARTIKEL | JAN 2024

Du behöver inte göra några drastiska förändringar i ditt liv. Det viktiga är att du skapar rätt vanor och rutiner.

Du behöver inte göra några drastiska förändringar i ditt liv. Det viktiga är att du skapar rätt vanor och rutiner.

För att nå framgång och välmående i livet måste du ha styrka nog att klara av svåra motgångar och prövningar. Mental styrka och motståndskraft är nödvändigt dels för att klara av riktigt hårda bakslag, dels också för att orka streta på när vardagen känns tråkig och grå och motivationen sinar. Motståndskraften, som även kan kallas resiliens, behöver dock inte vara baserad på viljestyrka och framtvingad motivation. Den som tänker långsiktigt kan bygga den på en betydligt starkare grund än så.

Mental styrka och motståndskraft är nödvändiga egenskaper både i yrkeslivet och i privatlivet. Det är egenskaper som vi behöver för att kunna nå våra mål och ta oss förbi de hinder som finns på vägen. Den som är mentalt stark, motståndskraftig och uthållig har ofta en större fördel i livet än den som ”bara” är smart eller talangfull.

Vi behöver vår motståndskraft, vår resiliens, både när vi råkar ut för svåra motgångar och prövningar – och när livet bara känns tungt i största allmänhet. Vi behöver kunna bita ihop och kämpa på när jobbet bara känns svårt och jobbigt. Vår mentala styrka är egentligen avgörande för vår möjlighet att lyckas inom alla områden i livet.

Mental styrka och tuffhet förknippas ofta med begrepp som viljestyrka och motivation. Men det finns en annan faktor som är minst lika viktig, kanske ännu viktigare: Regelbundenhet.

Resiliens och motståndskraft uppstår inte över en natt, utan skapas genom att vi varje dag tar små steg i rätt riktning. Det fungerar likadant som med fysisk styrka – du kan inte bli ett muskelpaket från en dag till en annan. Vill du nå dit så måste du träna varje dag och helst aldrig missa ett träningspass. På samma sätt fungerar det med mental styrka. Det är de små sakerna som du gör varje dag, som verkligen kan göra skillnad.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Träna upp din motståndskraft

Alla människor kan träna upp sin mentala styrka och motståndskraft. Det är inte en fråga om talang eller intelligens, och därför är ingen dömd att misslyckas. Du kan bli starkare genom att jobba med rätt saker varje dag. Låt dig gärna inspireras av exempelvis elitidrottares mentalitet – de vet att man alltid måste hålla igång, annars börjar formen svikta på nolltid.

Börja med att formulera ett begränsat antal mål för dig själv. På vilket sätt vill du bli starkare eller mer motståndskraftig? Vilka beteenden vill du utveckla mer eller lägga mer energi på?

Kom ihåg att det bästa sättet att nå målen är genom att ta små steg i rätt riktning och göra små justeringar i vardagen. Du behöver alltså inte göra några drastiska förändringar i ditt liv. Det viktiga är att du skapar rätt vanor och rutiner. Nyckelordet är regelbundenhet – att om och om igen göra rätt saker, tills man knappt tänker på det längre.

Det som är bra med vanor och rutiner är att de får maskineriet att gå igång automatiskt. Det innebär att du slipper vara beroende av din motivation och viljestyrka. Se till att skapa nya vanor i direkt anslutning till dina gamla, redan etablerade vanor, så blir det lättare att få den nya vanan att stå sig.

Positiva tankemönster

Vanor, rutiner och regelbundenhet fungerar inom fler områden än man kanske tror. Att motionera kan vara en vana, men att tänka positiva tankar kan också vara det. Detta är viktigt att tänka på när du arbetar med att bygga upp din mentala styrka, motståndskraft och resiliens.

Fundera på hur du till exempel kan utveckla ett mer positivt tankemönster eller en större självmedkänsla med hjälp av rutiner och regelbundenhet.

Andra vanor och rutiner som du kan träna upp kan till exempel handla om att ta hand om din fysiska hälsa, vårda och utveckla dina relationer eller att öka din kunskap och bildning.

Regelbundenhet är nyckeln till mental styrka och resiliens. Genom att tänka långsiktigt och fokusera på de små stegen – ett i taget – kan du bli en starkare och mer motståndskraftig människa.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill