Gör din förändring - idag

Pressad av överambitiösa nyårslöften? Glöm den ”stora förändringen” – fokusera på vad du kan göra idag.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | JAN 2017

Gör din förändring - idag

Gör din förändring - idag

Ett nytt år innebär nya möjligheter, och säkert har du funderat på vilka förändringar du vill göra i ditt liv. Kanske har du till och med avlagt ett nyårslöfte. Och visst är årsskiftet ett bra tillfälle att utvärdera det som varit och bestämma vad man skulle vilja ändra på – men det är många som lurar sig själva när de avlägger nyårslöften. För även om året är nytt så är det fortfarande samma gamla Du som ska genomföra förändringen, och förändring är svårt. Om dina planer är för storslagna så kommer du förmodligen lägga ner projektet innan januari är slut. För att lyckas bör du istället fokusera på den lilla skillnad du kan göra just idag.

Man kan fråga sig om nyårslöften är ett särskilt bra påfund över huvud taget. Miljontals människor världen över lovade på nyårsafton att de skulle förändra någonting i sitt liv – träna mer, sluta röka, byta jobb, starta ett företag – och statistiken visar att de allra flesta sannolikt kommer att misslyckas. Ändå fortsätter vi att år efter år avlägga våra naiva löften: ”Nu ska allt bli annorlunda. Nu ska jag bli en ny människa.”

Den stora frågan är: Varför misslyckas vi nästan alltid?

Svaret är att vår strävan efter förändring ofta ackompanjeras av en illusion: Föreställning att det är ditt ”nya jag” som ska genomföra förändringen, och att denna mystiska och beundransvärda person saknar alla brister och tillkortakommanden som ditt ”gamla jag” dras med.

Övertro på viljestyrka

Illusionen om att du i framtiden kommer att bli "en helt ny människa” hänger samman med att vi ständigt överskattar vår egen självkontroll. Det innebär också att vi har en väldig övertro på det vi kallar ”viljestyrka” – ett begrepp som ständigt lyfts fram i media och populärkultur, men som i forskning har visat sig vara ganska överreklamerat. Sanningen är att de som har störst ”viljestyrka” att exempelvis motstå en frestelse, egentligen inte är särskilt frestade över huvud taget – och då är det ju inte så konstigt att de kan stå emot.

För att uppnå förändring i ditt liv måste du först och främst acceptera att det är Du som ska åstadkomma förändringen. Alltså samma Du som just nu sitter nedsjunken i soffan med händerna i en chipspåse och inte har åstadkommit något på hela dagen. Samma Du som kommer att sitta framför Netflix hela kvällen och samtidigt klaga på att du ”inte har tid” att göra vad du nu vill göra av ditt liv. Samma Du som lovade att förändras även förra året, och förrförra.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Den där euforiska känslan av att du ska förändra ditt liv (”Nu händer det!”) som lätt uppstår i samband med nyår och andra milstolpar kommer inte att hålla i sig, och att tro att du kan förändras på ren entusiasm och viljestyrka är därför naivt.

Så, hur gör man då?

Det finns ingen enkel eller färdig lösning. Men låt oss i alla fall titta på ett förslag på vilken inställning du behöver ha om du ska ha en chans att verkligen förändra ditt liv.

Fokusera på nuet

Riktig, ihållande förändring är sällan så gloriös som vi föreställer oss den. Istället handlar det om att lägga bricka efter bricka, en liten bit i taget. Tidningen Guardian föreslår att du ska ignorera både ditt ”gamla jag” och ditt ”nya jag”, och istället fokusera på den du är här och nu. Vad kan du göra just idag? Lova inte dig själv att du ”hädanefter ska jogga varje dag”; bestäm dig istället för att du ska göra det just idag. Intala dig inte att du ”ska bli en sådan chef som alltid lyssnar”; prova bara att vara en extra aktiv lyssnare just idag. Du måste prova att göra förändringen, utan att utfärda några löften till dig själv. Allt handlar om vad du väljer att göra här och nu.

Vi ägnar för mycket tid åt att tänka på och planera den förändring vi vill göra, vilket gör att planerna blir alltför storslagna och verklighetsfrånvända. Sikta på små, små steg i rätt riktning. Och framför allt: Du måste bevisa för dig själv att du kan göra det, genom att helt enkelt göra det.

Det är först när du börjar göra förändringen – hellre i liten utsträckning än överambitiöst – som din självbild påverkas i positiv riktning. Då börjar du så smått att redigera berättelsen om ditt eget liv. Om du orkar ge dig ut på en liten joggingtur idag, då är det inte längre sant att du ”aldrig motionerar”, för idag har du motionerat. Du har visat för dig själv att du kan vara den du vill vara – åtminstone idag. Vad som händer imorgon och nästa dag är det ingen som vet, men idag har du tagit ett litet steg i rätt riktning.

Visst känns det bra?

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill