"Jag gillar att jobba med arbetskulturer i förändring"

Intervju med Tove Weigel, innovationsledare Mölnlycke Health Care.

Innovation | ARTIKEL | AUG 2014

Innovationsledarens uppgift kan vara bred och innehålla mycket. "Att coacha, inspirera med glada hejarop och bekräftelse till konkreta innovationsprojekt är en del. Men lika mycket av jobbet innebär att syssla med den övergripande innovationskulturen på företaget - vad betyder innovation för oss och hur arbetar vi med innovation?", säger Tove Weigel, Innovationsledare, Mölnlycke Health Care.

Vad gör du som innovationsledare (ge exempel på konkreta resultat)?

- Som innovationsledare arbetar jag på flera plan, dels operativt men också till stor del strategiskt. Att coacha, inspirera med glada hejarop och bekräftelse till konkreta innovationsprojekt är en del. Men lika mycket av jobbet innebär att syssla med den övergripande innovationskulturen på företaget - vad betyder innovation för oss och hur arbetar vi med innovation?  Jag jobbar också med stakeholders för att utveckla och tolka företagets strategi till en hälsosam portfölj och pipeline.

Varför valde du att bli innovationsledare (vad motiverar, driver dig)?

- Min roll på företaget har utvecklats i takt med företagets behov men självklart påverkar min personlighet rollen; jag gillar nytt, förändring och att jobba med arbetskulturer i förändring. Jag är också väldigt intresserad av kundbehov och market research, något som ligger till grund för en bra innovation tycker jag.

Unknown photo imported from Drupal
Vilken bakgrund har du (utbildning, tidigare erfarenheter)?

- Jag kommer från en industridesignbakgrund, och har de senaste elva åren jobbat med medicinskt tekniska produkter ut ett utvecklingsperspektiv. Jag är ingen tekniker, utan mer intresserad av människan och kulturen runt henne och samhället.

Vilka utmaningar stöter du på?

- I en teknisk värld där man gärna vill räkna ut hur saker skall bli i förtid kan det ibland vara utmanande att få människor att jobba i en osäker miljö. Vi vet inte hur vi skall göra, vi vet dessutom inte alla gånger vad vi skall göra. Det gäller att fokusera på kundbehovet i sådana sammanhang och bekräfta sökandet som något positivt.

Vad är det bästa med yrket?

- Att ha chansen att påverka företagets utveckling. Att lista ut kundbehov som inte ens kunden visste att hen hade och sedan överraska med en lösning. Att stötta medarbetare genom innovationsprocessen och se hur mycket de växer och utvecklas.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket (trender, egna erfarenheter)?

- För några år sedan fanns det inte många innovationsledare eller dylikt, nu skall varenda företag ”jobba med innovation”. Jag ser risker att man inte riktig tar det på allvar och inser att det är en rejäl investering - delvis i pengar men också ledarskap och företagskultur. Om man gör det tror jag det kommer finnas ett stort behov av projektledare med en något annan profil än den vanliga. Att kunna hantera och driva projekt i mer osäkra och flexibla miljöer, snarare i cirkulära processer än linjära som vi var vanliga att tänka utvecklings processer i.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill