"En proffesionalisering ger större legitimitet"

Olle Hillborg, Innovation manager Stockholms läns landsting: "För att skapa ett nytt klimat bör man tro på sig själv, vara uthållig och inte ha alltför mycket respekt för överheten."

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | JUNI 2014

Innovation manager

Innovation manager

Olle Hillborg är Innovation manager Stockholms läns landsting. Att jobba med innovation i en politiskt styrd verksamhet innebär såväl utmaningar som fria tyglar och krav på extrem kreativitet. Motivation.se fortsätter intervjuserien som vill öka förståelsen kring innovationsledarskapet.

Vad gör du som innovationsledare?

-Jag har byggt upp och är operativt ansvarig för SLL Innovation inom Stockholms läns landsting. Vi har etablerat sju innovationskoordinatorer och utbildat 40 innovationsambassadörer på sjukhusen i Stockholm. Vi har tagit fram en årsberättelse som beskriver ett hundratal innovationsprojekt vi arbetatmed under 2012 - 13. Ett exempel är ett stickskydd (stick stop) som skall användas vid navelsträngsprover vid förlossningar. Ett andra är en slags kikare (Gynocular) som används vid rutinundersökningar av livmodertappen.

Varför valde du att bli innovationsledare - vad motiverar och driver dig?

- Jag har skapat rollen själv inom landstinget för att kunna ansvara för den innovativa utvecklingen inom sjukvården i Stockholm vad gäller nya produkter och tjänster.

Vilken bakgrund har du (utbildning, tidigare erfarenheter)?

- Jag är uppfinnare, musiker och har en magisterutbildning på KTH inom medicinsk teknik. Jag är ganska impulsiv och jobbigt kreativ! Man får väl säga att jag är ganska påhittigt. Jag har fått spontant brainstormingsförbud av mina medarbetare... Några uppfinningar jag gjort är ett svävande tangentbord, en utvecklingsbar vinställning och några olika golfspel.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vilka utmaningar stöter du på?

- Landstinget är politiskt styrt så där får man lobba mycket och ha silkesvantarna på. Behålla budgeten och försöka etablera en innovationskultur inom vården har också varit en utmaning. Hälso- och sjukvårdens uppdrag har ju inte alls varit att ta fram produkter och därför är den ganska omogen och trög att arbeta i. Styrningen av sjukvården förändras dessutom i takt med att det politiska mandatet ändras.

Vad är det bästa med yrket?

- Extrem frihet att göra vad jag vill (som fungerar), eftersom vi bygger verksamheten själva utan några egentliga ramar. De finns inte än inom offentlig sektor. Vi har möjligheten att vara extremt kreativa i uppbyggandet av våra processer vilket är trevligt! Vi fick exempelvis friheten att köpa in en 3Dprinter som första sjukhus i Sverige, den har varit fantastiskt värdefull för oss.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket (trender, egna erfarenheter)?

- Intressant och viktigt. Det gäller som innovationsledare att våga skapa och driva nytt! En proffesionalisering ger förstås en större legitimitet till rollen och gör sannolikt att arbetsgivare vågar satsa på sådana tjänster. Också viktigt för oss att definiera skillnaden mellan en klassisk utvecklingschef och en innovationsledare. En skillnad kan vara att innovationsledarens huvuduppgift är att hitta nya spår inom utveckling och innovation medan utvecklingschefen måste följa de av ledningen utsatta modellerna och målen vid framtagning av nya produkter. För att skapa ett nytt klimat bör man tro på sig själv, vara uthållig och inte ha alltför mycket respekt för överheten.
 

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill