"Jag får skapa nya lösningar ihop med skarpa hjärnor"

Eva-Carin Banka Johnson är innovationsledare på Future Homes, IKEA.

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | JULI 2014

Future Homes

Future Homes

Innnovation är ett teamwork, säger Eva-Carin Banka Johnson
Project Manager, Future Homes, IKEA. I sin roll som innovationsledare arbetar hon tillsammans med forskare, industripartners och användare för att bygga funktionella och hållbara hem som fungerar i framtidens urbana miljö. "Det är ett spännande uppdrag där jag aldrig vet vad som ska komma ut av det vi gör.", säger hon till Motivation.se.

Vad gör du som innovationsledare (ge exempel på konkreta resultat)?

- Jag arbetar med “Future Homes” på IKEA. Det är ett initiativ  där vi utforskar hur vi kan skapa ett bättre hem för de många människorna i framtidens urbana miljö. Ett hem som är funktionellt, vackert , bekvämt, hållbart och framförallt som folk har råd med. Vi arbetar explorativt, testar oss fram till nya möjliga lösningar. Vi arbetar tillsammans med forskare, andra industripartners och IKEA-kollegor i olika projekt där vi involvera vanliga användare i utvärderingen av våra idéer. Vi provar och utvecklar även metoder och verktyg för innovation som vi sprider inom organisationen. Vi utmanar oss själva och andra till att tänka på nya sätt och prova nya idéer.

Varför valde du att bli innovationsledare - vad motiverar och driver dig?

- Det är ett spännande uppdrag där jag aldrig vet vad som ska komma ut av det vi gör. Ibland blir det fantastiskt bra och ibland blir det inget alls. Jag lär mig hela tiden massor av nya saker och får förmånen att arbeta tillsammans med de mest kompetenta och engagerade människorna inom respektive område. Det som driver mig är möjligheten att kunna påverka vardagen för “de många människorna” med små resurser. Om vi tar fram riktigt bra lösningar som blir tillgängliga för de som verkligen behöver dem gör vi stor skillnad. Det är superinspirerande!

Vilken bakgrund har du (utbildning, tidigare erfarenheter)?

- Jag är maskiningenjör. Jag jobbade först som konstruktör innan jag läste vidare på universitet i Luleå och specialiserade mig inom träteknik. Jag har läst till lite ekonomi på Handels. Jag har jobbat inom träindustrin med produktionsutveckling och sedan en massa år på IKEA med varierande uppdrag, både som chef och som specialist. Bäst har jag trivts med roller som innebär uppbyggnad av något nytt.

Vilka utmaningar stöter du på?

- När vi införde nya processer för hela organisationen upprättades rollbeskrivningar för samtliga. Min roll är rätt unik och jag upplevde under en period att det var svårt att få acceptans för att vara “utanför normen”.
Den största utmaningen annars inom mitt uppdrag är att det är svårt för kollegorna som sitter på andra håll i organisationen att få loss tid att vara med och engagera sig i intressanta innovationsprojekt som inte är inplanerade i vår affärsplan. Att vara både “lean” och vig är inte så lätt för en stor organisation. Det är även svårt att snabbt få ut en ny lösning på marknaden.

Vad är det bästa med yrket?

- Möjligheten att få vara med och skapa och prova helt nya lösningar ihop med skarpa hjärnor och engagerade  människor! Det är jättestimulerande. Vi har också ofta väldigt roligt på jobbet.

Hur ser du på professionalisering av innovationsledaryrket (trender, egna erfarenheter)?

- Jag gillar verkligen att rollen lyfts fram och beskrivs. Det behövs medvetenhet kring vad den här typen av funktion gör och vad den bidrar med. Vi behöver hitta bra utvecklingsmöjligheter för människor med den här profilen och kompetensen. Men ändå viktigare är det att vi tittar på hur innovationsteamen bör fungera och utvecklas. Innovation är ett teamwork! Det behövs en bra kultur för att vi ska våga ta ut svängarna ordentligt och utmana oss att ta fram framtidens innovationer!

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill