Jobba hemma ger ro för hjärnan – men relationerna då?

Jag hoppas att vi, när vi tittar tillbaka om 10 år, tänker: ”Tänk vad oförstående vi var för bara ett decennium sedan, när vi trodde att det var effektivt att vara nåbar jämt och när vi satte jobbet på en piedestal som var högre än det viktigaste vi människor har – våra relationer.”

Hälsa | ARTIKEL | JUNI 2013

Många säger idag att det inte får så mycket gjort på jobbet. Om de inte kommer väldigt tidigt eller går hem väldigt, väldigt sent. ”De flesta sitter kvar så länge att man får vara riktigt sen för att få de där lugna stunderna då man kan få tänka ifred”, sade en medarbetare på ett större företag till mig för ett tag sedan. Neuroleadership Institute har gjort en undersökning i USA och fått fram siffror som visar att så lite som 10 % tycker att de gör sitt bästa tänkande på jobbet. ”Jag får gå hem och jobba på nätterna för att få något gjort”, berättade en person i undersökningen som omfattar 6 000 personer.

Vad betyder det här egentligen?

För det första betyder det störd nattsömn. Cirka 20 % av svenskar i arbete upplever problem med störd nattsömn. I USA är siffran 30% och vi brukar ju följa dem. Detta är allvarligt. Sömnen är vår absolut viktigaste återhämtnings- och reparationstid och med störd sömn ökar riskerna för flera sjukdomar eftersom immunförsvaret påverkas. Det ger också en stark grund för oro, ångest och depressioner och det gynnar definitivt inte prestationsförmågan.

För det andra störs våra relationer vilket är viktigt ur ett socialt perspektiv. Det är dags för ledare, som hittills inte lagt så stor vikt vid detta perspektiv att tänka om.

Det finns nämligen en stark koppling mellan social tillfredsställelse och prestationsförmåga. Det visar den neurologiska forskningen tydligt. Hjärnan behöver relationer och anknytning för att ”må bra” och kunna fokusera på problemlösning, beslutsfattande och kreativitet och för att ha en sund förmåga att möta allt det nya som ständigt sköljer över oss.

I min förra artikel här på Motivation.se skrev jag om Försäkringskassan som inreder sitt nya kontor efter den mentala hälsotallriken. En av ingredienserna på den är just relationer. En hjärna som inte får tid för sina relationer kommer väldigt lätt att försättas i stress, vilket i sin tur minskar tankekapaciteten, överblicken och förmågan att fatta realistiska beslut. Ofta leder detta vidare till sömnbesvär och oro och en nedåtgående spiral är igång.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det är alltså av stor vikt att alla som arbetar också har tid att odla sitt sociala liv och inte behöver sitta och jobba på nätterna för att få något gjort.

Det är vars och ens ansvar kan tyckas men här behövs tydliga förebilder i form av kloka och modiga ledare. Ledare som själv vågar gå hem i tid och som inte sitter hemma och jobbar halva natten och skickar mejl till sina medarbetare kl. 00.00. Ledare som, för att hinna få något gjort under arbetsdagen, avsätter tid för fokuserat arbete (fokustid är en annan ingrediens på den mentala hälsotallriken). Ledare som vågar införa mejl- och telefonfri tid och förstår värdet av att inte alltid vara uppkopplad och tillgänglig. 

Jag har hört att Volkswagen i Tyskland har börjat stänga av sina mejlservrar 12 timmar/dygn för att folk ska få vila och tid att umgås. Det pratas också om lagstiftning på området.

Ska vi behöva nya lagar för att jobba smart? Jag tror och hoppas att det inte ska behöva gå så långt. Kanske reder det sig av sig själv när det blir arbetskraftsbrist och fler företag behöver agera kraftfullt för att attrahera nya generationer.

Jag hoppas att vi, när vi tittar tillbaka om 10 år, tänker: ”Tänk vad oförstående vi var för bara ett decennium sedan, när vi trodde att det var effektivt att vara nåbar jämt och när vi satte jobbet på en piedestal som var högre än det viktigaste vi människor har – våra relationer.”

 

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

 • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill