Dags att införa mobiljour!
Anneli Godman: "Ber du om hjälp får han en ökad medvetenhet om sitt beteende och chans till höjd dopaminnivå när du ber om hjälp".
Det har skrivits en hel del i Svenska Dagbladet på sistone om hur IT-stressen och det ständiga mobilanvändandet påverkar oss. Till exempel att återkopplingscirkeln snurrar allt snabbare i takt med en arbetskultur där det värderas högt att vara på hela tiden och att vi jobbar internationellt och inte tar hänsyn till lokal tid, är nåbara och svarar dygnet runt. När vi anpassar oss och svarar snabbt oavsett tid på dygnet, får vi ännu fler förfrågningar utanför kontorstid.
Vi hamnar i ett ekorrhjul som kan skapa en känsla av bristande kontroll. Det gillar inte hjärnan.
Amygdala, en del i vår urhjärna, är trygghetsnarkoman. Den vill ha koll och strävar hela tiden efter säker överlevnad. När den inte har det uppstår känslor av hot, dvs stress. Mobilanvändandet har potential att dra igång flera av de domäner jag nämnt i ASSAR (am. SCARF, se tidigare artiklar).
Ett av S:en i ASSAR står för säkerhet, som i förutsägbarhet. Vi behöver planera vårt liv både på jobbet och privat. Hjärnan behöver få känna sig trygg i att en planerad middag går att genomföra liksom den vill veta att den får vara aktivt närvarande vid en ridlektion eller hockeymatch där dottern eller sonen är med. Och att den får sova ostörd på natten. Den här tiden behöver vara förutsägbar enligt Harvard-professorn Leslie Parlow, som gjort en studie på Boston Consulting Group. Hon fann att många slutade där och anledningen var brist på kontroll över sina scheman, vilket gjorde deras liv oförutsägbara. De flesta, som blev tillfrågade, skulle gärna jobba 80% för 80% av lönen för att få större kontroll över sin tillvaro.
Leslie Parlow menar att näringslivet kan lära sig mycket från läkaryrket där man har jour eller inte. Ingen mår bra av att alltid ha jour (SvD 121115/Karriär).
Jag möter ofta detta ute i verkligheten. Senast igår i en coaching. Där kom den nye chefen upp, han som skickar sms mitt i natten och drar igång både hot kring förutsägbarhet (ska jag inte få sova, nu heller?) och anknytning (jag borde kanske svara direkt och visa att jag är ”på” så att jag får fortsätta att vara med i leken). Tankarna som hjärnan drar igång under hot är både snabba och starka. Men inte alltid sanna.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?
Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:
- Från stress till kontroll
- Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
- Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik
Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.
Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!
Här har var och en ett stort ansvar. Våga ta upp detta! Alla vinner på det i längden. Vet du inte hur du ska göra kan du be den nye chefen om hjälp, han som sms:ar mitt i natten. Oftast förväntar sig chefen inte ett svar mitt i natten. Ber du om hjälp får han en ökad medvetenhet om sitt beteende och chans till höjd dopaminnivå när du ber om hjälp. Hjärnan gillar att hjälpa till, det är förknippat med höjd status (ett annat S i ASSAR).
Om det verkligen är viktigt att information går ut mitt i natten, som vid internationellt samarbete, är idén om jour bra att testa. Lek med tanken: du går hem för dagen och vet att ingen kommer att störa dig. Din kollega har jour och tar hand om det som kommer in på ”obekväm tid”. Du kan lugnt åka och hämta din son och din dotter och först närvara på ridlektionen och sedan på hockeymatchen. Utan att ha kluven uppmärksamhet med mobilen på i fickan. Den ligger tyst och snällt där.
Hjärnan får kontroll och kommer att belöna dig med känslor av kontroll, lugn och välmående. Förutsatt att du vet att någon tar hand om det som är viktigt. Och du har förstås tillit till den kollega som har jour.
Med detta agerande finns det goda utsikter att vi klättrar på listan över länder där man instämmer i påståendet ”slappnar av så fort jag lämnar jobbet”. Av 22 undersökta länder runt om i världen ligger vi sist! Bara 40% instämmer. Malaysia toppar med 64% och på andra plats kommer Storbritannien med 63% (SvD 121118/Karriär).
Bättring Sverige!
Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker.
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa