Kameran och mobilen viktigast på semestern

Vanligt att ta med sig jobbet på resan.

Uppleva | ARTIKEL | APRIL 2011

Kameran och mobilen står högst upp på packningslistan över teknikprylar som får följa med svenskarna på semestern i sommar. Läsplattan och dataspel får däremot stanna hemma. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av resebyrån Ticket.

Många svenskar har redan bokat sommarens semester och de vet precis vilka teknikprylar de ska ta med sig. På uppdrag av resebyrån Ticket har Novus gjort en undersökning över svenska folkets teknikprylar och facebookvanor på resan. Listan över vilken teknik man tar med sig på semestern toppas av kameran och mobiltelefonen. Sju av tio, 68 procent, vill fotografera sina semesterupplevelser och sex av tio vill vara anträffbara på mobilen under resan.

Musikspelaren (17 %) kommer på tredje plats över de teknikprylar som svenska folket tar med sig på resan och därefter kommer datorn (12 %). I botten av listan finns läsplattan och dator-/TV-spel som enbart två procent av svenskarna tar med.

I Norrland är dock datorn viktigare än musikspelaren. Hela 16 procent av norrlänningarna tar med sig datorn på resan och den siffran är högst i hela landet.

Trots den höga andelen datorer i norrlänningarnas resväskor klarar 18 procent av dem av semestern helt utan teknik. I Stockholm har man svårast för att lämna tekniken hemma, enbart elva procent av stockholmarna gör det. I hela landet är motsvarande siffra 12 procent.

Tre av tio lägger upp semesterbilderna på Facebook

32 procent av svenskarna delar med sig av sina semesterbilder på Facebook och det flesta av dem, 21 procent, gör det för att visa vänner och familj. Endast tre procent uppger att de vill skryta över att de är ute och reser. I Tickets butiker märker man också en allt större efterfrågan på teknik och internetuppkoppling på resmålet vid bokning av semesterresa.

– Många vill kunna jobba på semestern och vara tillgängliga via telefon och mail då de ibland känner sig stressade över att egentligen kanske inte ha tid att vara lediga. Det är även vanligt att familjer med barn i tonåren frågar om det finns internetuppkoppling på destinationen. Det kan vara ett sätt att få med sig barnen på den gemensamma familjesemestern, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket privatresor.

Topplista över de viktigaste teknikprylarna på semestern

 1. Kamera 68 %
 2. Mobiltelefon 60 %
 3. Musikspelare 17 %
 4. Dator 12 %
 5. Videokamera 9 %
 6. Data/tv-spel 2 %
 7. Läsplattan 2 %
 8. Kan vara utan alla 12 %
   

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill