Kopplar du av, ner eller upp?

Anna Bellman: "Ibland kan vi behöva påminnas om vikten av att under en tid fokusera annorlunda än vi normalt gör".

Kommunicera | ARTIKEL | JUNI 2012

Kopplar du av, ner eller upp?

Kopplar du av, ner eller upp?

För många är stressen som mest påtaglig just nu, dagarna före den åtråvärda semestern infinner sig. Förutom att jobbet ska avslutas med flaggan i topp, så ska semestern planeras och packas. Högst på kom-ihåg-listan är, för många av oss, telefonen och surfplattan.

823 000 svenskar har en surf- eller läsplatta idag, enligt Orvestos senaste undersökning. Det är en ökning med hela 270 procent det senaste året. Enligt samma undersökning planerar ytterligare 1,1 miljoner att köpa en. Det är en hyfsad ökning av en produkt som för bara ett par år sedan var oss helt främmande.

Den här texten skrivs just på en sådan platta. I ett väntrum. Den nya tekniken ger oss möjlighet att vara effektiva vart vi än är. Om det så gäller jobb, socialt nätverkande eller att skingra tankarna med ett parti Rumble. Långa väntetider blir inte lika irriterande när paddan är med. Och det är ju bra. Eller?

I dessa dagar översköljs vi av olika artiklar om vikten av att njuta av semestern. Att koppla ner datorn, telefonen och läsplattan och istället umgås med familjen och ta vara på dagarna. Precis som om vi under några få veckor ska kunna ta igen allt vi missat under det tidigare stressiga året. Tyvärr funkar det inte riktigt så.

Men tanken är god. För ibland kan vi behöva påminnas om vikten av att under en tid fokusera annorlunda än vi normalt gör. Tänka annorlunda än vi normalt gör. Lägga tid på andra saker än vi normalt gör.

Själv är jag riktigt tacksam över min läsplatta, som faktiskt blir mer flitigt använd under just sommaren. Inte bara för att den är ett perfekt navigationsverktyg när vi kryssar fram på böljan den blå, utan för att den är smidig och gör att jag snabbt kan hålla mig á jour med vad som händer, utan att det behöver ta så mycket tid. Den får mig att koppla av.

För när jag väl har kollat mejlen snabbt, så kan jag återgå till att fokusera på det som är riktigt viktigt. Och det är sällan det som finns i min padda.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

  • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill