Kommunikation ger prestationsutveckling

Charlotte Alexandersson, idrottscoach: ”Ibland behöver man en coach, för att förstå vilka tillstånd som skapar kraft och energi”.

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2011

Kommunikation ger prestationsutveckling

Kommunikation ger prestationsutveckling

Oberoende av vad det handlar om, så är det tillståndet som avgör hur långt vi kommer att nå. Varje person behöver förstå vilket eller vilka tillstånd som gör att han eller hon får loss sin kraft. Det finns inga lata människor, det finns bara mål som inte tillfredsställer. Det menar idrottscoachen Charlotte Alexandersson.

- Om jag ska uppnå ett resultat, oberoende av om det är inom idrott, näringsliv eller till exempel musik, så behöver jag tydliggöra vad målet är. De flesta börjar då prata om resultatet. Hur mycket de ska tjäna, hur många poäng de behöver ta för att få den ena eller den andra medaljen, eller hur många skivor som ska säljas. Men det kommer något före resultatet - och det är själva prestationen. Det krävs en topp-prestation för att nå bra resultat. Då pratar vi om görandet i stället för resultatet. Men det kommer något före prestationen också, det är tillståndet. Tillståndet är det som finns inne i var och en av oss. Till exempel när jag är arg, glad, nyfiken, kompetent, modig eller trygg, för att räkna upp några.

Det säger Charlotte Alexandersson, som är idrottscoach och jobbar med bland annat landslagsutbildning i Riksidrottsförbundet regi; ”Prestationsutveckling genom Kommunikation”.

Unknown photo imported from Drupal
Charlotte har 15 års erfarenhet av att utbilda och coacha i kommunikation för förändring inom näringslivet. För ledare och aktiva inom idrotten, eller andra kulturarbetare, som musiker, sångare och skådespelare.

- Självklart är det ingen skillnad på om det är näringsliv, kultur - som sång eller idrott - säger hon. Det är människor och vi har en sak gemensamt - det är att vi har en hjärna.

Det är ingen annan än du själv som förser dig med hinder eller möjligheter när det gäller din prestation. Det handlar om att du ska förstå många saker om dig själv, till exempel vilka tillstånd som gör att du blir full av kraft och energi. Och vilka värderingar du har som är bra för dig och vilka som begränsar dig.

Kommunicera med dig själv

- Det är kommunikationen med dig själv som är själva poängen, säger hon. Både den medvetna och den omedvetna kommunikationen. I den utbildning vi driver, så handlar det om att lära sig om sig själv. Hur du kommunicerar med dig själv och andra. Lära dig att förstå dina signaler och vad dom gör med dig. Hur du skapar olika tillstånd och hur du behåller dom!

Vill du hålla hög lägsta nivå, så handlar det om att du ska förse dig med tillstånd som gör att du topp-presterar för det är det som gör resultatet. Med andra ord - resultatet är en följd av prestationen, som i sin tur är en följd av dom tillstånd som frigör din kraft. Tillstånd – Prestation – Resultat.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Om vi tar idrott som exempel, så är det viktigt att påpeka att prestationen uteslutande ägs av den aktiva. Det innebär att han eller hon ansvarar för sin prestation. Det betyder att det är den aktiva som ansvarar för vad som ska till eller bort, för att en topp-prestation ska kunna infinna sig. Det samma gäller för sångare, musiker, skådespelare och ledare, oberoende av plats och nivå, säger Charlotte. Alla måste ta sitt ansvar. Och alla vet vad som bäst gagnar honom eller henne.

Att hitta tillbaka

- Det är lätt att prestera när du har ”flow” och allt flyter din väg. Men vad händer om du är borta en tid från det du gjorde så bra? Kanske en skada som gör att du inte kan träna och tävla, eller att du får tillfälligt andra arbetsuppgifter på företaget, eller blir sjuk så att du inte kan sjunga. Hur hittar du då tillbaks till det som gjorde att det blev så bra?

Här är det många som upptäcker att dom inte vet vad dom gjorde när dom topp-presterade. Det bara funkade. Dom flesta gör utvärderingar på sig själva och sin prestation när det inte blev det resultat som dom hade önskat. Få gör utvärderingar på sig själva när dom har topp-presterat.

Det är när du topp-presterat som du ska göra den största utvärderingen någonsin. Ställ frågor till dig själv: Vad var det som gjorde att jag kunde skapa ett bra tillstånd? Vad var det för tillstånd?  Hur kan jag skapa det igen?

Att utvärdera exempelvis föreläsningen, idrottsprestationen eller musikframträdandet är självklart en del i  utvärderingen. Men det hjälper inte hur mycket du har tränat och förberett dig, om du inte har rätt tillstånd när det ska levereras.

Charlotte arbetade tidigare med en idrottare som sa: ”Mer än 90 procent av en topp-prestation består av hur jag tänker. Det spelar ingen roll om jag har tränat och förberett mig mer än alla andra, om jag bara lyckas få loss 65 procent av min fulla kapacitet. Då vinner jag inte i alla fall!”

- Det är ofta vid dessa tillfällen jag blir tillfrågad som coach, säger Charlotte.

Charlotte Alexandersson arbetar på Bosön och driver företaget Huvudleden, tillsammans med sin man Håkan Persson.

Foto: Camilla Alexandersson

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill