Kvinnor i styrelsen minskar riskerna

30 procent lägre risk att hamna på obestånd om man har kvinnor i styrelsen, enligt en undersökning från UC.

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2012

Kvinnor i styrelsen minskar riskerna

Kvinnor i styrelsen minskar riskerna

Behovet av fler kvinnor i bolagsstyrelserna har varit ett hett diskussionsämne under de senaste åren. Nu kan förespråkarna för mixade styrelser glädja sig åt ännu ett gott argument: kvinnliga ledamöter minskar risken att hamna på obestånd.

Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC har genomfört en undersökning omfattande alla svenska aktiebolag med en årlig omsättning på minst en miljon kronor och som har minst två personer i styrelsen. Analysen bekräftar det många redan har anat: att företag som har minst en kvinna i styrelsen tar mindre risker.

Minskad obeståndsrisk

Skillnaden mellan företag som har minst en kvinna i styrelsen och de som inte har det är allt annat än marginell. Risken att hamna på obestånd är drygt 30 procent lägre för företag som har styrelseledamöter av båda könen, skriver UC i ett pressmeddelande.

Analysen visar att obeståndsrisken för företag med enkönade (manliga) styrelser är 1.20 procent, medan motsvarande siffra för företag med mixade styrelser är 0.82 procent.

Roland Sigbladh, marknadschef på UC, säger att skillnaden beror på att kvinnor helt enkelt inte är lika benägna att ta lika stora risker som män.

- Möjligen är de också mer eftertänksamma och fattar noggrant övervägda beslut på ett annat sätt än män gör. Mixade styrelser innebär i vart fall uppenbarligen färre obestånd, säger Roland Sigbladh i ett pressmeddelande.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Han påpekar också att kvinnlig representation i styrelsen ses som en positiv faktor när UC gör sin riskbedömning av svenska företag.

Lägre lönsamhet

Samtidigt kommer det också ett annat resultat från undersökningen som sannolikt inte blir lika uppskattat bland jämställdhetsförespråkarna. UC:s analys visar nämligen att företag med mixade styrelser har en nästan 20 procent lägre lönsamhet än företag som har enbart män i styrelsen. Den sannolika förklaringen är, enligt UC:s marknadschef, att kvinnor är mindre riskbenägna - ju mindre man vågar satsa desto mindre vinner (eller förlorar) man. Men det är inte den enda förklaringen.

- Kvinnor är även i högre grad är verksamma i vissa branscher där lönsamheten generellt sätt är lägre, exempelvis detaljhandeln och tjänsteföretag, säger Roland Sigbladh.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill