Ledarskap – så enkelt när allt går bra!

”When the going gets tough, the tough get going” (John F Kennedy)

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2023

I motivind prövas ledarskapet.

I motivind prövas ledarskapet.

När verksamheten rullar på, medarbetarna levererar och kunderna är nöjda – då är det inte svårt att vara chef. Det är inte heller svårt att vara generös när det finns gott om resurser och nedersta raden visar på svarta siffror. Det svåra med att vara chef är när det blir motvind, uppförsbacke eller när något oönskat och oförutsett inträffar. Då kan det kännas både tufft och ensamt. Det är då ledarskapet prövas.

Ledare i framgång

Jag läste om en politiker som omtalades som ”en god ledare i framgång”. Utan att veta om det var ett ironiskt eller seriöst menat omdöme, så bjöd uttalandet in till reflektion. Och det intressanta i detta sammanhang är inte politikerns ledarförmåga, utan just uttrycket ledare i framgång.

Så länge verksamheten går bra med människor som mår bra synes ledarskap vara ganska enkelt. Lite förenklat handlar det om att klargöra riktning och ramar för det som ska göras i termer av syfte, mål, förväntningar och (spel-) regler. Säkerställa att allas kompetens tillvaratas på bästa sätt. Följa upp, korrigera när så behövs och långsiktigt utveckla verksamheten och medarbetarna. Och så klart, vara en god förebild.

Så länge inget påverkar

Förutsatt att allt är konstant så skulle verksamheten kunna fortsätta rulla på, men vi vet att så fungerar det inte. Det finns en mängd faktorer som direkt eller indirekt påverkar ledarskapets utövande – både som möjliggörande och hindrande krafter.

Externa faktorer såsom samhällsutvecklingen, omvärldsförändringar, digitalisering, konkurrenter, marknaden, kundbehov, pandemier, inflation, miljöaspekter, etc. Och interna faktorer såsom struktur och kultur, arbetsbelastning, förändringsarbeten, medarbetares och kollegors beteenden och reaktioner. Och du själv förstås.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

I motgång kliver ledaren fram

Förr eller senare kommer det en motgång. Det är först då ledarskapet på riktigt prövas. Och kanske är det först då vi på riktigt kan bedöma huruvida någon är en god ledare, eller inte. Om personen utövar ett gott ledarskap, eller inte.

När det känns tufft behöver ledaren ha modet att fatta det där beslutet, ta det viktiga samtalet, våga välja och välja bort. Och det med organisationens uppdrag och syfte i fokus. Det är i motgång ledaren kliver fram. Då är det skönt att stå stadigt i sig själv.

Och med tanke på alla faktorer som påverkar så ter sig ledarskap både utmanande och komplext. Det kräver i sig en rejäl portion ödmjukhet inför uppdraget och insikten om att ibland behöver vi hjälp och då behöver vi våga be om det.

Ewa Braf

Ewa Braf

Vår expert på ledarskap & kommunikation

 • Följ skribent

Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv. 

Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Ewa Braf

Ewa Braf

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill