Popterapi mot stress

Musik kan göra livet lättare för stressade människor, menar amerikanska psykologer.

Hälsa | Uppleva | ARTIKEL | JAN 2017

En genomtänkt playlist kan förändra ditt liv. Det hävdar tre amerikanska forskare, som menar att musik kan fungera som terapi och medicin för att lindra stress samt förbättra minnet och koncentrationsförmågan.

Med hjälp av noggrant utvald musik kan människan träna sin hjärna och på så vis bli både lugnare och mer produktiv. Det hävdar neuropsykiatrikern Galina Mindlin i sin bok "Your Playlist Can Change Your Life", som hon har skrivit tillsammans med två andra forskare, Don DuRousseau och Joseph Cardillo.

Musik som terapi

Dr Mindlin, som till vardags är chef för Brain Music Treatment Center, menar att alla människor mår bättre av att lyssna på musik. Särskilt nyttigt är det för personer som vill bli av med sin oro, förbättra sitt minne, öka sin koncentration, bli på bättre humör eller behandla sin smärta.

När man sätter ihop sin playlist är det viktigt att välja musik som man redan tycker om och som får en att må bra, säger hon. Sedan behöver man lyssna på låtarna om och om igen för att komma underfund med vilka spår som gör en lugnare och vilka som gör en mer energisk. Det gäller alltså att pröva sig fram för att hitta den musik man själv mår bäst av. Men när man väl har fått ihop en playlist som passar ens personliga behov och smak - och börjat använda den regelbundet i terapeutiskt syfte - kommer resultaten att visa sig inom ett par dagar eller veckor, menar bokens författare. Musiken fungerar då som en medicin utan bieffekter.

Hjärnmusik

Galina Mindlin har under många år arbetat med så kallad "hjärnmusikterapi". Det går i korthet ut på att man gör om sina egna hjärnvågor till musik som man sedan spelar upp för sig själv. Denna terapiform har bland annat använts av amerikanska myndigheter för att öka effektiviteten och förbättra stresshanteringen för exempelvis brandmän och ambulanspersonal. Detta kräver dock att man har tillgång till den typen av teknik.

Men med självhjälp i form av en egen playlist kan man komma långt. Lyssna på den när du stiger upp på morgonen, när du åker till jobbet och när du tränar - musiken är ett sätt att träna hjärnan precis som du tränar musklerna när du går på gym.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Imagine...

Alla människor har dock inte superkoll på musiken - så vad ska man lyssna på?

Efter att ha arbetat med musikterapi i många år kan Dr Mindlin och hennes kollegor rekommendera en del låtar som har fungerat som utmärkt "medicin" för väldigt många människor. För den som vill stressa av och lugna ner sig är John Lennons "Imagine" ett säkert kort. Den avslappnande rytmen i "Every Breath You Take" med Sting och gruppen The Police fungerar också, liksom Frank Sinatras klassiska "New York New York". Att få in Beatles på ett hörn är inte heller fel - och få låtar är lika harmoniskt avstressande och positiva som "Here Comes The Sun".

Men viktigast av allt - lyssna på den musik du själv älskar och mår bra av.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Uppleva

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill