Blixtjobben ger mening och hopp

Stockholms Stadsmissions projekt Blixtjobb ger utsatta en chans att komma tillbaka.

Hållbarhet | ARTIKEL | APRIL 2013

Blixtjobben ger mening och hopp

Blixtjobben ger mening och hopp

Ett jobb är så mycket mer än bara arbetsuppgifterna som ska utföras. Det skapar också mening, stabilitet och tillhörighet. När mycket annat i livet gungar kan ett regelbundet arbete skapa den trygghet som krävs för att mobilisera sina krafter och även lösa andra problem. Stockholm Stadsmissions projekt Blixtjobb gör livet lättare för de utsatta i staden.

- Det här jobbet har gjort att jag fått stabilitet och rutin i livet.

Orden är Kenneths. Han har blixtjobbat för Stadsmissionen sen starten i november 2011 och är nu också ett stöd för nya personer som ansluter sig.

Att det fungerar så bra beror bland annat på att han numera, tack vare omstarten, har kunnat genomgå en ADHD-utredning och löpande får de mediciner han behöver för att fungera i vardagen. Kenneth är hemlös och kämpar med ett tidigare långt missbruk. Men han sköter sitt jobb perfekt och har skapat sig ett nytt synsätt på tillvaron.

- Jag mår som bäst när jag jobbar. Vi är som en familj här, berättar han.

Inspiration från Norge

Linda Hallin jobbar som projektledare för Blixtjobb. Hon berättar att influenserna till projektet kommer från Norge.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- 2007 åkte jag och en kollega över till Oslo på studiebesök hos Bymissionen, som är den norska motsvarigheten till Stadsmissionen. Vi tittade på deras verksamhet och jag kände direkt att det här också borde fungera i Sverige.

Upplägget är egentligen ganska enkelt – Blixtjobb matchar ihop individer med uppdrag som kommer in från både företag och privatpersoner. Som en arbetsförmedling, men med lite andra kriterier eftersom deltagarna ofta har ett förflutet i någon form av utanförskap. Många är drogberoende, hemlösa eller har andra personliga situationer som gör det utmanande att anpassa sig. 

Jobben delas ut dagligen och betalningen får man i handen vid dagens slut. Deltagarna anmäler sig till en intresselista och går också igenom en djupintervju för att matchningen med aktuella uppdrag ska bli så bra som möjligt för alla parter. 

- Vi vill lära känna personen och få en bild över hur situationen ser ut. Hälsa, utbildning, missbruk och boende är sådant som vi kartlägger. Jobben vi utför kan vara allt möjligt. Målning, städning, snickeri, bud, flyttprojekt och trädgårdsarbete till exempel. Vi utför tjänster både hos privatpersoner och företag som anmäler sitt intresse. Idag finns cirka 120 deltagare inskrivna. Statistiken från februari visar att 60 uppdrag kom in och behovet av fler arbetstillfällen är stort. 

Stor motivation

Linda Hallin berättar att motivation knappast är en bristvara hos deltagarna. Alla som söker sig till projektet vill verkligen göra något åt sin nuvarande situation och de flesta har insikt i att jobb blir en trygghet i tillvaron som också får andra positiva effekter.

Och det kan Kenneth vittna om. Jobbet har blivit ett incitament till att hålla sig drogfri.

- Jag kom till Stockholm för tre år sen. Jag har bott på lite olika sätt, nu senast i tält utanför stan. Sen jag fick det här jobbet har jag fått en stabilitet i livet som gjort att jag nu också kan medicinera för min ADHD, så jobbet gör att man börjar tänka på lite annat sätt. Jag brinner verkligen för det här. Och jag har provat många vägar, kan jag säga.

En blixtjobbare behöver inte vara drogfri, men det råder nolltolerans mot droger på arbetstid. Linda Hallin tror att frivilligheten är en av de viktigaste komponenterna och att det är därför projektet är så lyckat.

- Vi är inte socialen, vi är en oberoende part som ställer andra typer av krav. Stockholms Stadsmission är ingen kontrollinstans, vi är lösningsfokuserade i första hand. Vi har förståelse för individen och vi ser att de verkligen vill jobba! Och vi ser också vilken jätteförändring det blir för många. Om man anlitar oss så ska man veta att man verkligen gör skillnad för medmänniskor i Stockholm. Det är den synen man ska ha på Blixtjobben.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

 

Om Projekt Blixjobb

Vill du veta mer om Blixtjobb? Här hittar du information. 

Eller kontakta Linda Hallin på linda.hallin@stadsmissionen.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill