Rom - alla vägar bär dit

Den evigt turistfyllda staden.

Uppleva | ARTIKEL | NOV 2011

Vad vill du göra i Rom? Se alla sevärdheter? Äta gott? Mysa med din partner? Shoppa italienskt? Åh, det finns så mycket att göra, hur hinna med allt på en futtig veckända? Här är några tips och råd på vägen.

Oavsett om det är första besöket eller det 24:e. Ta tid innan resan och läs på. Förbered dig. Rom är den eviga staden dit alla vägar bär och det innebär att 9 månader av 12 är det knökfullt. Stan är proppad av turister och de vill göra precis samma saker som du. Sorry, men så är det. För att undvika att bli galen är noggrann planering ett sätt att få ut det du vill. Lågsäsong är i jan-mars, då är det inte lika mycket folk, men resten av året är alla där. I augusti är romarna själva bortresta, då är det bara turister i stan.

Så lista dina måsten: är det Colosseum eller Peterskyrkan, bestäm då när du ska ta dig dit. Och hur. Buss 64 går från Termini-stationen till Peterskyrkan, det står det i många guideböcker, men det står inte att den alltid är proppfull och därför även ficktjuvarnas favoritbuss.

Tunnelbanan fungerar bra (om det inte är strejk) men den går oftast inte ända fram till sevärdheten utan en kvarts promenad krävs ändå och då kan man lika gärna gå hela vägen. Colosseum når du dock med tunnelbanan, den hållplatsen ligger precis vid arenan.

Om du är frisk och stark rekommenderas apostlahästarna i denna stad. Gå så mycket du kan, Rom är inte så stort egentligen. Dessutom är det ett trevligt sätt att upptäcka en stad. Lägg in vätskepauser regelbundet. Italienare dricker inte cappuccino efter klockan 10, men du är turist och får göra som du vill. Vill du ha ”vanligt” kaffe, kan du beställa caffè americano. Annars heter en espresso, un caffè. Jättelätt. Det är dyrare att sitta och dricka sitt kaffe, vid bardisken är det billigast, ståendes. Då kan kaffe kosta 1 euro, sitter du ner kan den kosta 3,50 eller mer på de värsta turistfällorna. Som tur är kaffet gott även på fällorna.

Trastevere är en stadsdel i västra Rom. Ligger på andra sidan Tibern och är pittoreskt, medeltida och trevligt. Många intressanta kyrkor. Har varit befolkad av arbetare och fattiga kulturarbetare men nu förvandlats till mer hipp och trendig del av Rom. Oavsett vad man tycker om gentrifiering så är det trevligt att vara i Trastevere.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Centro storico - gamla stan. Ja, det finns en gammal stadskärna förstås i denna stad där nästan allt känns gammalt. Gå runt, upptäck gränder och torg. Här finns också skön skugga de hetaste dagarna.

Änglar och demoner

Har du läst Änglar och demoner? Det är kanske inte världens bästa bok, men faktiskt en reseguide på sitt sätt. I och på, varenda sevärdhet i Rom lyckas Dan Brown klämma in ett bestialiskt mord eller någon mystisk ledtråd. Kanske skrev han boken med en guidebok i handen? Läs den innan resan, bara för att det är skoj. Sen blir det svårt att besöka Piazza del Popolo utan att tänka på lik i fontänen.

Och förresten, det finns förstås en Änglar och Demoner-promenad genom Rom. Googla så får ni se. Fyra timmars promenad i bokens spår.

Gillar du skallar och skelett?

Eller något helt annorlunda? Besök Cappucini-munkarnas begravningsplats och du får ditt lystmäte när det gäller bendekorationer. Minst sagt udda. 1 euro kostar inträdet.

Villa Borghese. En park att vila upp sig i när staden larmar på. Den ligger strax ovanför Piazza del Popolo. Förutom allt fint i parken finns flera museer till exempel Galleria Nazionale d`Arte Moderna- ett modernt konstmuseum.

Missa inte heller Museo e Galleria Borghese, men man måste boka sitt besök i förväg.

Äta gott

Det romerska köket innehåller massor med godsaker. Förstås. Något du inte får missa är Fiori di zucca fritti- friterade zucchiniblommor, fyllda med till exempel mozzarella och sardeller. Spagehetti all´amatriciana- tomatsås och fläsk. Abbacchio är dilamm och Saltimbocca alla romana är kalvkött med skinka och salvia. Oftast beställer man tillbehör som potatis och grönsaker till varmrätten separat. Kolla under Contorni på matsedeln. Ett gott tillbehör är Carciofo alla romana – kronärtsskockor.

Den trevlig vinbaren i Terminiområdet, Trimani - Via Cernaica 37 b, är värd ett besök. Vin på glas och flaska, fråga vad de rekommenderar. Maten är väldigt god och det är ett modernare kök än det traditionella italienska. Fina ostar. Här kan man sitta länge. Själva butiken - familjen Trimani är en av Roms största vinhandlare - ligger runt hörnet på Via Goito 20.

Bästa glassen

Glassen är god i Rom. Många fina glassställen finns runt Pantheon och Piazza Navona.
Till exempel Giolitti på Via degli Uffici del Vicario 40. Eller San Crispino på Piazza della Maddalena. En del säger att detta är det bästa stället. Prova och avgör själv.

Shopping då?

Visst, det finns massor med fina gator med fina märken. Fönstershoppa eller ta med storplånboken. Runt Spanska trappan ligger märkesbutikerna. Gillar du italiensk giallo-film? Kultfilmer där regissören Dario Argento fått ett eget ”museum” i butiken Profondo Rosso.

Delikatessaffären Volpetti. Här saknas inget. Här finns allt. Och de flinka herrarna bakom disken vill inte annat än att du ska provsmaka. Och köpa hem delikatesser i mängder. De packar allt på bästa sätt för hemresan. Att gå tomhänt därifrån är nästan omöjligt.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill