Ledare är beroende av andra

Ha en attityd som inspirerar till tacksamhet.

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2012

Thank you!

Thank you!

När jag började min resa som ledare, finslipade jag mina mål och arbetade hårt för att uppnå dem. Snart nådde jag en smärtsamt uppenbar slutsats. När jag försökte få saker att hända på egen hand, ledde mina prestationer och det jag åstadkom inte till något av större betydelse. Som det visar sig, självcentrerade människor har inget större inflytande på andra.

Du kommer inte att lyckas som ledare, om inte andra runtomkring dig vill att du ska lyckas. Oavsett vilken nivå av talang du har, är du beroende av andra för att lyckas. Som ledare, härleder ditt inflytande från en medvetenhet om ditt beroende av andra och din vilja att uttrycka tacksamhet till dem som litar på dig. I sin bok, Laws of Lifetime Growth skriver författarna Dan Sullivan och Catherine Nomura om sambandet mellan tacksamhet och inflytande:

"Endast en liten procentandel människor är kontinuerligt framgångsrika i det långa loppet. Dessa enastående få inser att varje framgång kommer genom hjälp av många andra människor, och de är ständigt tacksamma för detta stöd. Omvänt många människor, vars framgång stannar upp, befinner sig i den positionen, eftersom de har fjärmat sig själva från alla som har hjälpt dem. De ser sig själva som den enda källan till sina framgångar. När de blir mer självcentrerade och isolerade, förlorar de sin kreativitet och förmåga att lyckas. "
I stort sett har tre kategorier av människor lyft mig till framgång.

1. Vissa människor hjälpte mig trots att de aldrig kände mig.

Vissa människor har deponerat sina tankar i mitt sinne genom de böcker de skrivit. Andra har påverkat mig på grund av det liv de har levt. Dessa ledare, som Moder Teresa och Martin Luther King Jr, har blivit historiska genom det sorts ledarskap de visade.

2. Vissa människor kände mig men visste aldrig att de hjälpte mig.

Dessa individer modellerade framgångsprinciper för mig som jag kunde tillämpa i mitt eget liv. Jag iakttog dem och fick från dem saker som ger mervärde till mitt liv idag. Jag fylls av glädje varje gång jag får möjlighet att uttrycka min tacksamhet till dessa oavsiktliga mentorer.

2. Vissa människor känner mig och vet att de hjälper mig.

Dessa vänner har avsiktligt varit till min hjälp. De mesta av de goda saker som har hänt mig är ett direkt resultat av deras engagemang för att addera värde i mitt liv. De människor som har hjälpt mig mest är:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Kompletterande talanger: Dessa människor gör saker jag inte är begåvad att göra.
Kreativa tänkare: Dessa människor kan lösa problem och ge mig alternativ.
Dörrstängare: Dessa människor slutför uppdrag med excellens.
Utvecklare: Dessa människor multiplicerar mitt inflytande genom att utbilda andra ledare.
Mind Stretchers: Dessa människor expanderar mitt tänkande och min energi.
Nätverkare: Dessa människor sammanför mig med människor och relationer som förbättrar mitt liv.

Som ledare har mina visioner alltid varit större än min förmåga. Det har gett mig två alternativ: att ge upp eller att få hjälp. Jag är starkt beroende av andra för att göra mina drömmar till verklighet. Som ett kinesiskt ordspråk säger: "Bakom en skicklig person står det alltid flera andra skickliga personer." Det ordspråket har verkligen varit sant i mitt liv.

Framgången förstärks när andra ansluter sig till vår sak. Efterföljare gör ledarskap möjligt. I sin tur - stora anhängare göra stora ledare. Att på djupet förstå detta inspirerar en ledare att vara tacksam. Jag skulle vilja ge ett stort "Tack" till människor som jag varit beroende av för att lyckas som ledare.

Mitt tips!

Det engelska ordet "tack" kommer från samma ord som "tänka." Men alltför ofta är vi inte medvetna om de många mentorer och supportrar som har hjälpt oss på vår resa som ledare. Kanske om vi varit mer "tankfulla” skulle vi vara mer "tacksamma." Boka in 20 minuter med dig själv och tänk på tre personer som starkast bidragit till din framgång. Skriv ner några rader och uttryck din tacksamhet för det sätt på vilket de har tillfört värde och betydelse till ditt liv.
 

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill