Så håller du energin uppe på affärsresan

Anna Hansson: prioriterad träning på affärsresan.

Hälsa | ARTIKEL | MAJ 2011

Många chefer ägnar mer tid på resande fot än på kontoret. I bilen mil efter mil, på tåg timme efter timme eller på trånga flygplan. Men, även om du bara reser kortare turer så är det viktigt att röra på sig. Förutom att du ska ha bra energi och kraft att kunna prestera på topp när du kommer fram, så minskar risken för allvarliga sjukdomar. 

I dagens samhälle finns det många människor som rör sig minimalt eller aldrig. Jag träffar nästan dagligen chefer, ombudsmän och politiker som reser konstant och parkerar så nära destinationen som möjligt. Inte nog med det - sen har de långa möten. De rör sig i stort sett ingenting. I Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar den främsta orsaken till dödsfall. Därför uppmanar jag inte bara till att försöka få in smygmotion i vardagslivet utan även på resan.

Förutom mer energi, och rena hälsovinster kommer du att känna dig betydligt mer produktiv.

När jag själv reser så försöker jag alltid att få in ett pass på ett gym. Oavsett om jag reser till Barcelona eller till Malmö. Det finns så många sportanläggningar och gym idag och med din telefon så har du omedelbart tillgång schema och pass. Det finns motionsappar som på ett smidigt sätt guidar dig rätt. Om det känns svårt att få in ett gympass på resan så är en promenad också värdefull motion för att undvika blodproppar och uttorkning. Hjärnan måste också få möjlighet att koppla av och få in ny energi.

Knyt kontakter under tiden

Förutom rena hälsovinster så har jag dessutom träffat nya affärskontakter under mina gymbesök. I latinska länder så är det vanligt att man träffas i gymmet och klubben, där man både äter lunch, spelar tennis och göra affärer, så WHY NOT?

Ett bra sätt att prioritera din hälsa även när du reser är att lägga in passet i din kalender. Helt enkelt ska du boka in motion precis som vilket annat möte som helst. Det är också bra att stämma av med hotellet så att det finns gym, pool eller bra promenadvägar i närheten. Be om en karta. Rörlighetspass på hotellrummet är en annan bra idé. Ett enkelt program där du får igång dina leder och stelheter efter en tung arbetsdag eller innan läggdags. Det är du värd och du kommer dessutom känna dig piggare nästa morgon.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Här är tips för att hålla sig i form under resan
Om du ska lyckas med dina mål, oavsett arbete eller privat, gäller det att få balans i alla delar av ditt liv. En frisk och sund kropp är grunden till allt och en förutsättning till att vi skall må bra och ha förmågan att prestera.

 1. Bekväma skor och kläder

  Packa minst ett par sköna skor så att du kan ta en morgon- eller kvällspromenad. Om du bara har packat obekväma loafers eller pumps så kommer du inte att få till din promenad. Ha alltid träningskläder i väskan.
   
 2. Mellanmål och medvetna val i maten

  Om du vet att det serveras frukost på flygplanet, undvik då att äta frukost hemma. Om du flyger ofta, försök hitta de hälsosamma restaurangerna på flygplatsen, så att du vet att du får bra mat varje gång. Packa ner några hälsosamma mellanmål så att du är förberedd om det skulle krisa.

  Planet kan bli försenat eller så hamnar du i trafikköer när du sitter i taxin. Nötter, frukter eller energy ars är bra alternativ som inte tar mycket plats. Om du äter mellanmål ser du till att hålla blodsockret på en jämn nivå och du undviker att känna dig låg, trött eller irriterad.

  Drick ordentligt med vatten, inte alkohol. Man torkar ut när man reser i luften.
   
 3. Gör medvetna val smygmotionera

  Ta några minuter i början av din resa och fundera över vilka val du ska göra för att må som bäst. Försök att hitta tillfällen under resan där du kan röra på dig. När du väntar på ditt plan kan du ta en promenad på flygplatsen.  Gå! Sitt inte!

  I flyget stå upp emellanåt och rör på dina fötter så cirkulationen kommer igång. Rulla på axlarna. Gummibandsträning på hotellet. Finns bra program att ta del av på nätet.
   
 4. Reka hotellet

  Om du bor på ett hotell med gym, fråga om du kan få ett rum nära träningslokalen. På så sätt blir den lilla sträckan till gymmet ännu kortare och du slipper träffa på kolleger när du är klädd i träningskläder. Om det inte finns gym på hotellet, fråga i receptionen var närmsta park ligger så att du kan ta en promenad.

  Om du inte har tid att lämna hotellet kan du prova lite trappträning inomhus. Avkoppling är också viktigt. Passa på och ta en massagebehandling på hotellet.
   
 5. Skippa inte frukosten

  Även om du åt en stor måltid kvällen före, hoppa inte över frukosten nästa dag. Om du har ett viktigt möte tidigt på dagen så måste du ha mycket energi och kunna behålla ditt fokus. Det är näst intill omöjligt på fastande mage.

  Dessutom serveras lunchen senare i många andra länder och du kan tvingas gå hungrig långt in på eftermiddagen. Om du har ätit en bra frukost är det också lättare att stå emot kakorna som serveras vid kaffepauserna.


Bästa träningsformerna: 

Promenader, styrketräning, gärna med fria vikter kombinerat med rörlighetsträning, funktionellträning, Lugnande träning ,yoga, pilates, mindfulness. Gravida ska vara försiktiga med löpning och hopp. Zumba dans, glädjen är viktig i rörelsen. Det börjar alltid med en känsla, som ska vara positiv.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill