Ta en promenad till skrivaren

Omväxling förnöjer – rör dig mer på kontoret!

Hälsa | ARTIKEL | FEB 2011

Promenad på kontoret

Promenad på kontoret

Monotona rörelser och oergonomiska ställningar i en stillasittande arbetsmiljö är förödande för kroppen. Enkla medel som ökar chansen till rörelse på kontoret minskar också risken för värk i rygg och axlar. Du kan göra förändringen redan idag.
 

När du hamnar i djup koncentration över ett excel-dokument eller helt går upp i PPT-presentationen som ska vara klar till i eftermiddag, är det lätt att glömma bort hur du sitter när du gör det. Vi sitter allt längre stunder framför våra datorer, både på jobbet och hemma. Det är idag svårt att överblicka vilka konsekvenser det kommer att få för våra kroppar och den fysiska hälsan. Det vi faktiskt vet är att kortare avbrott för rörelse regelbundet under arbetsdagen, minskar risken för belastningsskador. Dessutom sätter fysisk rörelse fart på blodcirkulationen och hjälper dig att tänka bättre.

Viktigast av allt är att du lyssnar på din kropp. Vi är olika och har också skilda behov av rörelse. När du får ont, får du det av en anledning. Redan här är det läge att börja tänka efter hur du kan arbeta för att undvika smärtan. Idag finns många bra ergonomiska hjälpmedel som underlättar arbetsställningen utan att påverka bekvämligheten. Det kanske bara handlar om att göra saker på nya sätt, och ibland räcker det med att variera arbetsställningen regelbundet. Om du har höjbart bord kan du till exempel prova att börja dagen stående en tid, om du har ryggproblem. När du sitter, se till att du har gott om plats under skrivbordet. Då kan du röra stolen fritt och byta ställning ofta.

Eftersom vi sitter större delen av dagen är valet av stol också viktigt. Även där ska du kunna variera ställningen, men försök att så ofta du kan sitta högt och ha vikten främst mot benen, inte ryggen och baken. Då rätar du ryggen naturligt och minskar risken för smärta. Sitt rakt fram. Näsan och fötterna ska peka i samma riktning och det är viktigt att datorns skärm är placerad rakt framför dig. Upprepade vridrörelser av nacke och rygg kan snabbt ställa till problem.

Om du har känning av musarm eller plågas av värk i axlar och nacke, kan du försöka använda musen mindre. Använd kortkommandon via tangentbordet i större utsträckning. Du slipper sträcka dig efter musen ofta och slipper dubbelklicka. Det är små rörelser, men de kan få stora konsekvenser.

Kör kontorsmotion! Jo, det går. Res dig och gå bort till skrivaren varje gång du skriver ut istället för att vänta på hela högen. Gå bort och prata med kollegan istället för att skicka ett mail eller ringa. Ta en paus om cirka fem minuter varje timme. Gå och hämta ett glas vatten, en frukt eller en kaffe.

Och på tal om kaffekoppar… Hur många tomma har du på ditt skrivbord? Ta fem minuter nu på en gång och röj upp runtomkring dig. Stöket kan upplevas som ett stressmoment som får dig att spänna dig i onödan.

När du gjort det är det nog dags att hämta de där utskrifterna.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill