Vägen till bättre självförtroende

Självförtroendet spelar en avgörande roll i karriären och i livet.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | FEB 2015

Ett gott självförtroende kan rent av vara viktigare för karriären än kompetens, enligt vissa forskare. Självförtroendet spelar en avgörande roll i en människas liv och kan vara skillnaden mellan att göra eller inte göra, våga eller inte våga. Som tur är kan självförtroendet tränas upp - om man blir medveten om det negativa tankemönster och de situationer som utlöser känslan av otillräcklighet.

Självförtroende kan vara viktigare för karriären än talang och kompetens. I en studie från 2012, där över 500 studenter, akademiker och löntagare deltog, kom forskare vid University of California fram till att personer som har större självförtroende har lättare än andra att uppnå hög social status - även om de är mindre kompetenta.

Andra studier har indikerat att vi rent av litar mer på människor med ett extremt gott självförtroende än på personer som vi vet har expertkompetens i den aktuella frågan.

Det här är naturligtvis ett problem. Vår övertro på människor som i sin tur har en övertro på sig själva leder till att inkompetenta personer befordras till höga poster, samtidigt som betydligt mer kompetenta människor står och stampar i karriären. Magkänsla är sannolikt ett ganska uselt rekryteringsverktyg, även när det gäller internrekrytering.

Att självförtroende belönas högre än kompetens är dumt och orättvist - men det är samtidigt ett faktum som man måste förhålla sig till om man vill lyckas i karriären. Den goda nyheten är - som vi har skrivit om personliga egenskaper så många gånger tidigare - att självförtroende går att träna upp.

Negativ verklighetsbild

Självförtroendet kan byggas upp genom att vi blir mer medvetna om de faktorer som formar vår syn på oss själva. Våra hjärnor är inga opartiska observatörer av verkligheten - tvärtom tenderar de att göra negativa omtolkningar av densamma. Detta, skriver tidningen Huffington Post, är i grunden en god egenskap som hjälper oss att upptäcka problem samt undvika faror och risker.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Problemet är att hjärnan ibland lutar lite för mycket åt den negativa verklighetsbeskrivningen. Det kan därför vara bra att kompensera för denna "svartmålning" genom att medvetet välja en mer positiv omtolkning av verkligheten.

När man känner starka tvivel på sig själv kan det vara en god idé att dra sig till minnes och skriva ner saker som man har åstadkommit och känner sig stolt över, gärna sådant som man har gjort under det senaste året. Man kan också göra en lista över de goda egenskaper och färdigheter man har som person. Låt dig inte luras av din negativa och vettskrämda hjärna - välj att balansera upp bilden av dig själv och din situation, så blir den förmodligen mer sanningsenlig.

Vad utlöser dåligt självförtroende?

Om man ofta drabbas av dåligt självförtroende bör man också ta reda på vad som triggar igång den typen av känslor, skriver Huffington Post. Tänk igenom de tillfällen på senare tid då du känt dig usel - vad föregicks den känslan av? Vad var det som satte igång den?

Var det en "vän" som alltid kommer med nedlåtande kommentarer? Eller var det du själv som inte unnade dig den värdighet som krävs för att känna ett gott självförtroende?

Det kan handla om detaljer i vardagen - som att försova sig och komma sömndrucken och okammad till mötet med chefen. I det läget känner man sig inte särskilt kaxig, och du riskerar att lämna mötet med en känsla av att inte räcka till.

Vad det än är - se till att bli medveten om vad som utlöser ditt dåliga självförtroende, och försök sedan att undvika dessa saker.

Som kontrast till dessa utlösare av dåligt självförtroende kan man skapa egna ritualer som hjälper till att stärka självförtroendet. En ny studie från Harvarduniversitetet har visat att just ritualer har en sådan positiv effekt, skriver tidningen Time. Vad får dig att känna dig stark och redo för fajt? En kopp kaffe? En joggingrunda? En energisk rocklåt i hörlurarna?

Omge dig med rätt folk

Sist men inte minst, kom ihåg att gott självförtroende ofta kommer från andra människor som får oss att må bra och känna stolthet över oss själva. Vilka människor i ditt liv ser den bästa versionen av dig? Vilka människor tror på dig?

Det kan vara en god vän, en partner, en chef eller kollega. Oavsett vilket, se till att omge dig med människor som får ditt självförtroende att växa, och se till att verkligen ta del av deras stöd och support.

Att bygga upp ett gott självförtroende kan vara svårt och ta tid. Men alla kan förändra sin självbild och självkänsla till det bättre - och en bra start är att bli medveten om sina negativa tankar, ta reda på vad som utlöser dem och slutligen skapa nya, positiva ritualer som gör dig till den bästa versionen av dig själv.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill