”Våga ge människor chansen”

Peter Hellgren, Consid AB, utsågs till Årets VD mellanstora företag 2016.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2017

Peter Hellgren

Peter Hellgren

En organisation som vill överleva i dagens föränderliga värld måste ha ett inkluderande synsätt, menar IT-bolaget Consids vd Peter Hellgren. Mångfald är en fråga om kompetensförsörjning – man måste våga ge människor chansen och erbjuda dem möjligheter att utvecklas. Här spelar ledarskapet en avgörande roll; som ledare måste man vara öppen och ha en tydlig värdegrund. En annan viktig ledaregenskap är att vara snabbfotad och redo att möta förändringar, menar Hellgren, som utsågs till Årets VD i kategorin mellanstora företag 2016.

Peter Hellgren är vd för IT-konsultbolaget Consid AB, och utsågs till Årets VD i kategorin mellanstora företag 2016. Priset har haft stor betydelse för honom under det gångna året, förklarar han.

– Utmärkelsen har betytt väldigt mycket för mig. Dels ur aspekten att det alltid är kul att få uppskattning personligen, men också för att jag har fått möjlighet att komma ut och föreläsa, delta i debatter, nå ut och skaffa mig nya, intressanta kontakter, säger Peter Hellgren.

Consid har haft ett fantastiskt år med fortsatt stark tillväx och massor av nyanställningar – sammanlagt 170 nya medarbetare har tillkommit under året. Företaget har levererat sitt starkaste år någonsin, berättar vd:n – men på dagens föränderliga marknad gäller det ändå att alltid vara på tå och inte bli alltför nöjd och bekväm.

Konstant förändring

Peter Hellgren tror att det i framtiden kommer att bli ännu viktigare att vara snabb och rörlig som ledare. Normalläget numera är att det stormar i omvärlden och på marknaden. Förändring blir i allt högre grad ett konstant tillstånd – vilket såklart påverkar ledarskapet.
 
– Man måste vara extremt snabbfotad, för det gäller att både kunna planera och parera. Det är också viktigt att vara lyhörd så att man uppfattar de olika tendenser som finns runt omkring. En viktig sak för att klara av en föränderlig omvärld och marknad är att jobba mycket med sin personaltillgång och skapa förutsättningar för en låg personalomsättning, säger Peter Hellgren.

Samtidigt ställs det också högre krav på att företagen ska ta ett stort samhällsansvar – ur ett ekonomiskt perspektiv, givetvis, men också socialt och miljömässigt. Peter Hellgren tycker att mångfald är en essentiell fråga; det ligger i företagens eget intresse att öppna upp och bredda sin rekrytering.

– Det är en extremt viktig fråga. Det handlar ju delvis om kompetenstillförsel, säger Consids vd, som tycker att ledarskapet har en viktig roll spela i sammanhanget.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Inkluderande synsätt

"Det är viktigt att man har ett mångfaldsperspektiv."

– Peter Hellgren
När Peter Hellgren pratar om ledarskap använder han gärna ordet ”inkludering”. Han säger att en av hans styrkor som ledare är att dra nytta av kraften i organisationen; det gäller att ha förtroende för sina medarbetare, men också att våga ge nya människor chansen.

– Som ledare måste man ha ett inkluderande synsätt och en stark värdegrund. Det är viktigt att man värdesätter kompetens oavsett ursprung, kön, läggning, funktion och så vidare. Man måste också våga ge människor förutsättningar att utvecklas. Idag är det inte längre lika viktigt att man har 15 års erfarenhet, utan det vi tittar på är drivkrafterna. Så det handlar om att inkludera och våga ge folk chansen, säger Peter Hellgren.

Socialt ansvarstagande i form av CSR är också en självklar del av Consids engagemang. Det är viktigt att som företag ta ansvar för samhället och se var man kan bidra, menar han.
– Vi har valt att satsa nationellt framför allt på barn som har haft det tufft, exempelvis genom välgörenhetsprojektet Ljusare jul. Men vi är också måna om att framtida konkurrenskraft ska bli så stark som möjligt, därför har vi satsat på programmeringstävlingar på skolor och liknande, säger Consids vd.

När det nu återigen är dags att utse Årets VD känner han glädje för den som nu ska få ta emot utmärkelsen. Vem det än blir så kommer vinnaren förmodligen få se nya dörrar öppnas.

– Återigen, det är en utmärkelse som öppnar upp spännande möjligheter både för individen och för organisationen. Jag har till exempel fått möjlighet att hålla över 40 föredrag i år, så det har varit väldigt spännande, säger Peter Hellgren.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill