”Vår vision styr allt”

Ikeas vd, Thomas Carlzon, är ödmjuk, jordnära och ser på livet genom en fyrklöver…

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | MARS 2015

Thomas Carlzon, vd Ikea, Fyrklöver

Thomas Carlzon, vd Ikea, Fyrklöver

Fortfarande återkommer Thomas Carlzon till sin pappas råd då och då – ”Stå alltid kvar med fötterna i verkligheten.” Kanske är det en sån tanke som gjort att han aldrig slutar se de medarbetare han har omkring sig när han rör sig i organisationen? I en intervju delar han med sig av sin ledarskapsfilosofi. Den innehåller bland annat en fyrklöver.

Thomas Carlzon har en devis som han brukar plocka fram när medarbetare vänder sig till honom och är missnöjda av olika anledningar. Han ställer en kraftfull motfråga. ”Hur tycker du att det ska vara när det är som bäst då?”.

Frågan signalerar mycket på en rad olika nivåer – manar till eftertanke, ställer krav, väcker vision och fantasi hos individen, men kanske viktigast av allt: den signalerar att medarbetaren har möjlighet att förändra och påverka sin egen situation.

Medbestämmande – ett av de viktigaste inslagen för bibehållen motivation.

- Jag tror att en god ledare måste vara en lyssnare som ser individen. Det är något jag strävar efter att göra hela tiden, lyssna in omgivningen och ta in signaler som människor hela tiden skickar. En bra ledare måste också alltid försöka låta medarbetaren fatta besluten, att ge dem det mandatet, säger han och berättar att han ser på livet i form av en fyrklöver.

Alla fyra bladen lika viktiga

Alla de fyra bladen – hälsa, arbete, familj och fritid – har lika stor plats och är lika viktiga för att hela klövern ska fungera.

Men om något händer uppstår genast obalans som påverkar hela blomman. En personlig kris sker inte bara på fritiden utan även på jobbet. Och vantrivsel på jobbet påverkar också familj, relationer och livet utanför arbetstid.

- För att se hur människor mår och hur deras fyrklöverstatus är just nu, så måste man röra sig i organisationen. Så enkelt är det. Det handlar om att rent fysiskt möta medarbetarna, byta några ord, känna på stämningen. Det är bara på det sättet som du kan fånga upp signaler som berättar hur individen mår just nu – och det förändras ju konstant. Jag vill se människan på riktigt. Egentligen pratar vi om medmänsklighet och sunt förnuft.

Thomas Carlzon, vd Ikea

Thomas Carlzon, vd Ikea

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Familjen kommer alltid först för Thomas. Han har en jobbtelefon och en privat – när den privata ringer så svarar han alltid.

- Kärleksrelationen som vi har i min familj går före allt annat. Det kan inte finnas något yrkesrelaterat som är viktigare än den.

Thomas Carlzon är född och uppvuxen i Älmhult yngst av tre syskon och hade egentligen tänkt bli socionom. Men 1971 fick han sin första tjänst på Ikea och sen dess har han rört sig på olika poster inom bolaget.


- Jag brukar säga att jag har en 44-årig entreprenörakademisk utbildning, säger han på klingande småländska och skrattar. Det är inte mycket som slår det jag har lärt mig under åren. Pappa sa alltid ”Bli aldrig avundsjuk, jobba hårt och se till att ha bra chefer – då kommer du långt”. Nu vet jag med säkerhet att det stämmer.

Intresset för människor

Thomas tycker att man alltid ska försöka välja chef i första hand– inte en särskild tjänst. För med en bra chef som ser din potential kan du alltid gå vidare, växa och upptäcka sidor du inte trodde att du hade. Han menar att mycket av hans egen utveckling har skett precis på det sättet – i en organisation där människor får en chans att visa vad de går för. 

- Jag har alltid anställt personer som är bättre än jag själv. Här handlar det återigen om sunt förnuft – om jag anställer sju som är precis som jag kommer ingenting att hända i verksamheten. I värsta fall kan ju den personliga prestigen stoppa företagets utveckling.

Han tror att intresset för människor har tagit honom långt och är en viktig del av framgången som ledare inom Ikea. En annan viktig anledning är att han delar bolagets värderingar, de spelar helt enkelt i samma tonart. När individens värderingar samspelar med företagets bildas en kraftfull harmoni, det är ju Ikea ett klassiskt exempel på.

- Jag har generellt en väldigt positiv syn på människor. Jag tror alla har talang för något, det gäller bara att se den, plocka fram den och skapa rätt förutsättningar för att den ska kunna vidareutvecklas.

Alltid öppen dörr

Thomas dörr står alltid öppen. Alla är välkomna in. Han vet att inte alla älskar honom men säger att om åtminstone 75% av de han jobbar med tycker att han är bra, så innebär det energi som sipprar ut i bolaget.

Positiv energi som kommer att göra skillnad.

- Jag tycker det är som att chefer älskar chefer och vill ha anställda när de rekryterar. Jag tänker inte så. Jag vill ha ledare och jag vill ha medarbetare. För då gör vi resan tillsammans och det är det som också gör oss starka för framtiden.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill