Vardagsmotion - på dina villkor

Gör en förändring - men alltid utifrån dig själv och din vardag. Bra tips för att få in lite rörelse varje dag.

Hälsa | ARTIKEL | DEC 2013

Vardagsmotion - på dina villkor

Vardagsmotion - på dina villkor

Det kan vara svårt att ta sig all den tid som man kan vilja lägga på träning. Men det handlar inte längre om att enbart ta sig tid till ett motionspass. Det handlar om att göra fysisk aktivitet till en del av din vardag. Lägg vikten vid att få in fysisk aktivitet i allt det du gör. Ta dig pauser i vardagen, pauser som inte innebär att stilla sitta ner, utan pauser som ökar din rörelse och som gör hela dig gott. Hälsofördelarna är många, du har säkert hört om dem, ökad psykiskt välbefinnande, lägre blodfetter, lägre midjemått och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, för att nämna några.


Vikten av att vara fysisk aktiv i vardagen är som sagt betydande. Det finns ett tydligt samband som visar att de som går från att vara inaktiva till att smått öka sin fysiska aktivitet får störst ökning av hälsofördelar. Innebörden av att vara fysisk aktiv kan dock uppfattas något diffus. Så för att klargöra vad som egentligen menas med fysisk aktivitet ger vi er här definitionen:  

Med fysisk aktivitet menas alla kroppsrörelser som ger en ökad energiförbrukning. Rekommendationen för fysisk aktivitet är 30 minuter per dag på måttlig intensitet.

Vad menas då med måttlig intensitet? Det skiljer sig åt lite beroende på ålder men allmänt sätt så är det en rask promenad.

Fysisk aktivitet är möjligt i olika delar av vardagslivet:

 • Fritidsaktivitet (rekreation, motion eller tävling)
 • Vardagssysslor
 • Transport
 • Under arbetstid
 • Inom arbetets ramar

Fysisk aktivitet som fritidsaktivitet har ökat. Inspiration och information inom detta område finns det gott om. Därför lägger inte vi större vikt vid det i den här artikeln. Däremot finns det mindre information och inspiration om övriga punkter.

I och med att arbetsförhållandena har ändrats och numera innebär mer stillasittande arbete har konsekvenserna blivit att den fysiska aktiviteten inom arbetets ramar minskat. Det är därför av vikt att göra medvetna val för att öka den fysiska aktiviteten under arbetsdagen. Ett medvetet val som bidrar till en förbättrad hälsa är att stå upp i intervaller under arbetsdagen istället för att bli stillasittande en hel dag. Ett ökat antal pauser från stillasittande under dagen kan bland annat leda till minskat midjeomfång, lägre BMI och lägre halt av dåliga blodfetter.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Tidsbrist är den anledning som flest människor uppger som förklaring till varför de ej är fysiskt aktiva. Istället för att lägga till en helt ny aktivitet i det redan fullspäckade vardagsschemat kan man se över hur man kan lägga in fysisk aktivitet i de redan befintliga delarna. Ta en funderare på vart du kan hitta din fysiska aktivitet i ditt vardagsliv!

Nu när du har läst denna artikel ta några minuter till att fundera på var du redan idag får in fysisk aktivitet i vardagen och var mer du skulle kunna öka den. Utgå ifrån var du redan är bra på att få in aktivitet och lyft fram det för dig själv.

Därefter funderar du över i vilka områden i ditt vardagsliv du kan öka din fysiska aktivitet och sätt mål därifrån.

Kom ihåg att lite är bättre än inget, men många små delar ger en stor energiutgift och leder till ökad hälsa och välmående.

Nedan följer tips och vad man kan tänka på under olika delar i vardagen.

•    Vardagssysslor
- trädgårdsarbete; klippa gräset, påta i jorden
- hushållsarbete; dammsuga, diska för hand

•    Transport
- Gå i trappor/rulltrappor
- Åk kommunalt; promenera till och från hållplatsen, stå upp på tunnelbanan
- Gå till och från gymmet istället för att ta bilen
- Cykla dit du ska

•    Under arbetstid
- Dela upp kontorstiden i stående perioder
- Ha kopiatorn eller kaffeapparaten långt bort så vägen dit blir längre
- Gå till dina kollegor och prata istället för att mejla eller ringa
- Ställ dig upp och prata i handsfree varje gång det ringer

•    Inom arbetets ramar
Gör en stor cirkel och gör därefter fem mindre cirklar inuti den stora cirkeln. Dela därefter in cirkeln i fem tårtbitar, där varje tårtbit symboliserar en av de fem fysisk aktivitets- kategorierna. Fyll därefter i hur aktiv du är inom varje kategori. 

Här är ett bra sätt att skapa en överblick hur din fysiska aktivitet ser ut idag och inom vilket område du skulle kunna öka den!

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill