"Vi skulle aldrig införa en dresscode"

"På Blocket låter vi de anställda vara sig själva"

HR | Motivera | ARTIKEL | SEP 2012

Blocket AB är ett snabbt växande företag med många unga och drivna medarbetare som har förmånen att få arbeta med sin hobby, berättar HR-chefen Martina Ehn. För att få de unga talangerna att trivas på arbetsplatsen satsar företaget på personalhälsa, motiverande ledarskap och en öppen kultur där alla medarbetare respekteras för vad de kan - oavsett om de bär slitna jeans eller kostym.

Blocket AB hamnade på 14:e plats på institutet Great Place to Works lista över Sveriges bästa arbetsgivare i kategorin medelstora organisationer.

Företagets HR-chef, Martina Ehn, säger att det främst är medarbetarna själva som gör Blocket till en bra arbetsplats.

- Vi har lyckats få in riktigt engagerade medarbetare som brinner för Blocket och för sina jobb. Det är speciellt roligt i och med att vi är cirka 85 personer och nästan har dubblat antalet anställda under det senaste året. Men självklart jobbar vi på att vara en bra arbetsgivare också, säger Martina Ehn.

Att vara en bra arbetsgivare handlar mycket om att se till att de anställda mår bra och trivs, förklarar hon.

- Utöver att vi har ett bra och tryggt anställningspaket så satsar vi mycket på hälsa. Alla har möjlighet att få gymkort, vi har träningsmöjligheter på arbetstid och vi har en naprapat/massör som kommer till kontoret varje vecka, säger Blockets HR-chef.

Öppen kultur

Träning och fysisk hälsa är naturligtvis jätteviktigt för att de anställda ska må bra, men som Motivation.se tidigare har skrivit är det också viktigt att de anställda möts och kommunicerar över avdelningsgränserna. Precis så fungerar det på Blocket.

- Vi jobbar på att ha en bra och öppen kultur och kommunikation på arbetsplatsen. Till exempel har hela företaget möte varje måndagsmorgon där de olika teamen delar med sig av vad de jobbar med just nu. Vi sitter alla i ett öppet kontorslandskap och har få möten bakom stängda dörrar, säger Martina Ehn, och fortsätter:

Unknown photo imported from Drupal
- Sedan tror jag att vi är duktiga på att låta alla vara sig själva. Vi skulle till exempel aldrig införa en dresscode eller inte låta medarbetarna ha personliga bilder eller prylar på skrivbordet.

Det fina är att hos oss så respekterar man varandra för det man kan och hur man beter sig oavsett om du har kostym eller slitna jeans.

Mot tydliga mål

Blocket AB jobbar också mycket med de anställdas personliga utveckling och motivation, berättar Martina Ehn.

- Jag tror det är viktigt att jobba mot tydliga mål. Vi jobbar med ett strategi- och målstyrningsverkryg som heter Hoshin. Blocket har en Hoshinplan, varje team har en Hoshinplan och medarbetarna har egna personliga mål. Allt hänger ihop. Det gör att man enkelt kan se hur det egna arbetet och den egna utvecklingen påverkar företagets mål, säger Blockets HR-chef.

Ledarskapet är också väldigt viktigt när det kommer till motivation, anser hon.

- Alla våra chefer genomgår olika chefsutbildningar, både mer grundläggande och mer specifika. Till exempel så har vi en utbildning i värderingstyrt ledarskap som handlar om hur man leder utifrån Blockets värderingar, säger Martina Ehn.

Personligen brukar hon motivera sig genom att sätta upp tydliga målsättningar för sitt arbete, tillägger hon.

- Jag gillar att jobba mot mål och brukar sätta upp delmål som jag jobbar mot. Då blir jag ännu mer motiverad.

Företaget växer

Bland Blockets anställda finns det många unga och drivna utvecklare, berättar Martina Ehn. De jobbar med sin hobby, och nästan samtliga driver eget företag vid sidan av jobbet på Blocket.

- Det vore synd att inte ta vara på denna kreativitet, så vi har infört något vi kallar för Blocket hackday som går ut på att jobba kreativt med att utveckla och förbättra siten, berättar hon.

Blockets största utmaning när det gäller trivsel och motivation på arbetsplatsen är att företaget fortfarande växer, säger Martina Ehn.

- I det lilla entreprenörsföretaget kommer tilliten, som Great Place to Work undersöker, lätt. Små företag har en öppen företagskultur där alla litar på varandra. Varje medarbetares kompetens är en nyckelkompetens och det är tydligt vad alla bidrar med. I mindre bolag sitter ofta även företagskulturen och värderingarna "i väggarna" som man brukar säga, förklarar Blockets HR-chef, och fortsätter:

- I samband med att man växer krävs det mer strukturer, processer kring såväl ledarskap som värderingar och även kring praktiska saker i företaget. Övergången från det lilla till det stora företaget är fortfarande en utmaning för oss. Vi jobbar mycket med våra värderingar och med att skapa processer och rutiner som passar Blocket och som inte hindrar den enkelhet och effektivitet som vi trivs så bra med, säger Martina Ehn.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • HR
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill