Må bättre – skaffa dig en hobby

Hobbys kan vara både stressreducerande och bra för kreativiteten.

Hälsa | Motivera | ARTIKEL | FEB 2017

Kanske är det dags att du skaffar dig en hobby?

Kanske är det dags att du skaffar dig en hobby?

Sitter du fast i ekorrhjulet? Äta, jobba, sova, dö? I så fall kanske det är dags att du hittar en aktivitet som är stimulerande men ändå fri från krav. Kort sagt: En hobby. Att ha en meningsfull hobby är ett bra sätt att koppla av, öka sitt välmående och samtidigt stimulera sin kreativitet. Det kan också vara ett sätt att utöka sitt nätverk – eller bli lämnad ifred, beroende på vad du behöver. Vilken hobby skulle få dig att må bättre?

Som barn och ungdomar hade nog de flesta av oss ganska många fritidsintressen, men i vuxen ålder tenderar många att fastna i ett ekorrhjul där allt handlar om att sova, äta och framför allt jobba. Ansvaret som tillkommer när man ska göra karriär och bilda familj leder lätt till att man inte orkar med någonting annat – och sedan blir det liksom bara en vana att tillbringa sin lediga tid framför tv:n eller Facebook.

Det är förstås inget fel med det – men ibland kan man känna att man saknar stimulans på sin lediga tid. Att det måste finnas ett roligare sätt att koppla av än att bara glo på burken.

Kanske är det dags att du skaffar dig en hobby?

Får oss att må bra

Tidningen Business Insider skriver att många framgångsrika och högpresterande människor är väldigt engagerade i sina hobbys. Bill Gates spelar bridge, Warren Buffet spelar ukulele, Maryl Streep stickar och Tom Hanks samlar på gamla skrivmaskiner…

Men vad som är mer relevant är att hobbys verkligen får oss att må bra. Att ägna sig åt en hobby är ett utmärkt sätt att ”rensa hjärnan” när man är trött och bitvis känner sig stressad. Stickning är ett typexempel på en aktivitet som är lugn och vilsam samtidigt som den kräver ett visst fokus, vilket gör att man tillfälligt glömmer bort andra bekymmer. Många menar att stickning har en terapeutisk, nästan meditativ verkan – och detsamma kan sägas om många hobbys.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Om du behöver stimulans och nya intryck snarare än vila så har du ännu godare skäl att skaffa dig en hobby. Att spela instrument eller läsa främmande språk är till exempel utmärkta sätt att hålla hjärnan och den kreativa förmågan i högform. Hobbys hjälper oss att hålla sinnet öppet och pröva nya saker, vilket gör oss mer kreativa samtidigt som det stärker självförtroendet.

Även rent socialt kan en ny hobby öppna upp nya möjligheter. Om du väljer rätt aktivitet så kan du i bästa fall få ett helt nytt nätverk av vänner och bekanta, vilket är nyttigt både yrkesmässigt och privat.

Bara att välja!

Men vilken hobby ska man välja då? Ett bra tips är att blicka bakåt, till din barn- och ungdomstid. Vad var du intresserad av då? Sport, musik, naturupplevelser, bakning? Där någonstans kan du nog få en hint om vilken hobby som skulle passa dig.

Du kan också titta på de fritidsintressen du har idag och fundera på om de går att utvidga. Om du tycker om att laga mat så kanske det är dags att ta kokkonsterna till nästa nivå – gå en matlagningskurs? Om du tycker om att promenera, vad sägs om en fjällvandring?

Tänk på att det finns ett oändligt antal kvällskurser, föreningar, klubbar och märkliga sällskap där ute som du kanske inte känner till. Och som samlar alltifrån bergsklättrare och vinprovare till ”Sagan om ringen”-nördar. Men det finns också en massa hobbys som du kan utöva helt ensam, med huvudet bland molnen och telefonen på ljudlöst.

Här är ett axplock från Business Insiders lista över framgångsrika människor och deras hobbys:
Michelle Obama joggar
Bill Gates – Spelar bridge och tennis
Meryl Streep - Stickar
George W. Bush – Målar tavlor (landskap och hundvalpar)
Nicole Kidmans hobby är trädgården
Richard Branson – Spelar schack
Condoleeza Rice spelar golf
Tom Hanks – Samlar på gamla skrivmaskiner Angelina Jolie – Samlar på knivar Warren Buffet – Spelar ukulele

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill