Yogamassage - en rundresa i kroppen

Yogamassage eller latmansyoga? Dags att utveckla massagen på jobbet och slå två flugor i en smäll.

Hälsa | ARTIKEL | MARS 2013

I dag har träningsbranschen hela tiden pressen på sig att utveckla olika nya produkter och koncept. Det senaste i raden av nya träningsformer har nu kommit till Friskis & Svettis - Flex and stretch. Det är ett rörlighetspass som är jättebra för stela leder och trötta kroppar. Men det finns andra metoder också - yogamassage!

Som alltid ligger jag lite före min tid, så det är ett tag sedan jag införde och började jobba med behandlingsformen yogamassage på SEB där jag kör hela friskvårdsprogrammet för medarbetarna. Formen påminner väldigt mycket om Flex and Stretch och effekterna är desamma.

Det var lite trögt i början men nu börjar det komma igång. Det har blivit väldigt uppskattat -  samtidigt som man blir masserad på djupet, får man också jobba med rörligheten. 

Yogamassage är en ny form av ayurvedisk massage som är utvecklad av Kusum Modak, verksam i Indien. Yogamassage är som en slags rundresa i kroppen som visar var vi har spänningar och lär oss att lösa upp dem. Massage, stretching och andning kombineras, det balanserar kroppen och hjälper den att återskapa sitt naturliga tillstånd av hälsa och vitalitet.

Stretchövningarna gör att processen går djupare. Du blir lugn och upplever en stark kroppsnärvaro. Du behöver definitivt inte vara vig och en van yogi för att uppskatta yogamassage. Massagen utgår alltid från var din kropp befinner sig just nu. Efter en behandling känns din kropp lätt, vitaliserad och full av energi!

De positiva effekterna av behandlingen är: avslappning för kroppen, färre spänningar och stelhet, förbättring av cirkulationen vilket också har positiv effekt på immunförsvaret. Det ger huden näring och lyster och gör att kroppen känns lätt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Problem som kan behandlas är rygg- och nackproblem, huvudvärk, ischias, besvär med matsmältning, stress, nedstämdhet, sömproblem, besvär med leder och muskler.

Hur går behandlingen till?

Yogamassage utförs på en madrass på golvet. Hela kroppen behandlas alltid under en behandling. 

Terapeuten använder händer, fötter och sin egen kroppstyngd. Massage i kombination med stretchingen gör att behandlingen går djupare in i bindvävsstrukturen (fascior). Det är en mycket avkopplande men samtidigt en aktiv form av behandling då din kropp är i rörelse. 

Du sätter själv gränsen för hur mycket din kropp ska stretchas. I behandlingen används sesamolja och ett örtpulver för att öka cirkulationen och för att rensa ut slaggprodukter.

Behandlingen avslutas alltid med en avslappande ansikts- och huvudmassage och en kort vila.
 


För vem passar behandlingen?


För dig som vill bli mjuk och smidig, vill komma i gång med yogaträning, få hjälp med stretching, fylla på med ny energi. Formen fungerar utmärkt som ett komplement till annan träning då du får ökad rörlighet och smidighet samt förbättrad cirkulation i muskler och leder. 
 


Unknown photo imported from Drupal

Anna Elinder är utbildad yogamassör. Efter ett antal år inom teaterbranschen som producent och marknadsförare styrdes hennes resa mot yogan och yogamassagen. Det som driver Anna som terapeut är hur vi kan utveckla och stärka vår egen kraft för att må och leva väl.

- Den största skillnaden jag har märkt är att yogamassagen mycket effektivt löser upp spänningar i kroppen. Många av mina klienter är inte alltid medvetna om var spänningarna sitter eller hur pass spända de verkligen är. När de får hjälp att stretcha igenom hela kroppen blir de mer medvetna och kan också lära sig att lyssna till signalerna som kroppen skickar.

Anna säger att den här typen av massage är ett effektivt verktyg för stressreducering eftersom stress alltid sätter sig i kroppen förr eller senare, vilket kan leda till spänningar och värk.

Många företag erbjuder redan massage på sin arbetsplats och yogamassagen är ett bra komplement för att förebygga ergonomiska problem som leder till friskare medarbetare.

- Ju förr vi blir medvetna om dessa signaler desto enklare och snabbare kan vi genom kroppen också bli av med stressen. Genom att regelbundet gå på yogamassage upptäcker du snart att en avslappnad och lugn kropp också ger ett avslappnat och lugn sinne vilket i sin tur förebygger stress. Genom ökad kroppskännedom tar vi också kommandot över vårt sinne och slipper agera och reagera instinktivt. Vi får därmed möjlighet att göra mer medvetna val. Kropp och sinne är ett fantastiskt team som jobbar bäst tillsammans, inte som motståndare, avslutar Anna Elinder.

Här hittar du Anna Hanssons tidigare artikel om yoga. 
 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill