Yoga bort stressen

Tema: Stress - Medicinsk yoga, funkar det? Testa dig själv - hur stressad är du?

Hälsa | ARTIKEL | SEP 2012

Yoga är bra för välbefinnandet och funkar mot stress och stela kroppar. Det har du säkert redan hört. Men känner du till att det finns yoga som används som behandling mot olika sjukdomar - medicinsk yoga? Här får du veta lite mer om ett spännande komplement till vanlig vård och rehabilitering.

Medicinsk yoga är utvecklad från den klassiska kundaliniyogan och pionjären i Sverige är Göran Boll som i många år utbildat yogaterapeuter i medicinsk yoga som nu fått namnet MediYoga.

Inom sjukvården har flera olika forskningsprojekt med yoga genomförts, bland annat på Danderyds sjukhus där resultaten entydigt visat att yogan varit en stor hjälp för patienter som haft hjärtinfarkt.  På Danderyds sjukhus är MediYogan idag en stående verksamhet för förebyggande vård och eftervård för hjärtpatienter.

Flera andra forskningsprojekt har genomförts och pågår. Nu i höst drar ett nytt projekt igång, det är Karolinska som tänker se om yogan har någon effekt när det används som tillägg till sedvanlig behandling för alkoholproblem.

Yoga i grupp eller enskild session?

Ronya Olsson är utbildad yogaterapeut och jobbar i Sundsvall. Hon har både gruppundervisning och tar emot enskilda klienter som vill må bättre.

- Många av dem som kommer till mina klasser är lite äldre, med en utmattningsdiagnos eller annan sjukdomshistoria men det kommer även personer som inser att den dagliga stressen påverkar dem negativt och vill finna en komplementär metod som gör dem lugna. Medicinsk yoga görs alltid väldigt långsamt och mjukt och det passar den som inte är helt frisk eller som behöver rehabilitera sig efter en skada eller en sjukdom.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- När jag tar emot enskilda klienter så pratar vi först om vilka besvär man vill få hjälp med. Vi tar ett helhetsgrepp, ser på hela livet, hela kroppen ja, allt som kan ha spelat roll för hur man mår idag. Det går inte att glömma bort att vi är mer än bara våra kroppar. Efter en grundlig kartläggning får klienten med sig en större insikt om sig själv, och ett för den specifika problematiken utformat cd-kompendium med yogaövningar och en meditation. Återkoppling och en utvärdering sker efter ett visst antal veckor. Det händer att klienter börjat må så bra att en fortsättning inte känns nödvändig.

Fler vill veta mer

Intresset för den medicinska delen av yogan växer. Institutet för medicinsk yoga har utbildningar på sju olika orter i Sverige och inom sjukvården ökar intresset.

- Om människor bara visste hur långt man kan komma med yogan när det gäller självläkning, säger Ronya. Det finns många som kan berätta om hur onda magar, ryggar och stressade liv blivit förändrade. Det är fantastiskt hur långt man kommer till exempel bara genom att lära sig andas ordentligt.

För att få den hjälp just du behöver rekommenderar Ronya att man söker upp en utbildad instruktör eller terapeut.

- Gå antingen på en MediYoga klass på ett yogacenter, eller boka en enskild session och kom igång med din självläkning. Nuförtiden kan man få recept på fysisk aktivitet, FaR utskrivet för träning av MediYoga så hör med din vårdkontakt. Kolla också vilka terapeuter som får ta emot FaR- patienter. Det kan skilja lite beroende på utbildning. Hos mig får den som är sjukskriven och kommer med ett FaR-recept gå i gruppyoga till ett rabatterat pris.

Enkelt självtest - Hur stressad är du?

Görs så här: Ta fram klockan och räkna hur många andetag du tar under en minut, utan att på något sätt forcera andningen, andas som du brukar.

 • Tar du över 20 andetag/minut- du är rejält stressad
 • Tar du under 10 andetag/minut – du är inte stressad

Andra exempel och nyttiga länkar:

Läs om yoga mot migrän.
Läs mer om genomförda forskningsprojekt
Läs om fler av den medicinska yogans fördelar.
 

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill