Aktion Julklappen – små paket gör stor skillnad

Alla kan bidra till Läkarmissionens projekt: ”Vi har flera goda exempel i år där små som stora företag är med och engagerar alla sina medarbetare att slå in paket.”

Hållbarhet | ARTIKEL | NOV 2014

Nu har paket från julklappshjältar över hela landet börjat lämnas in. Genom Aktion Julklappen får barn i Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien bland annat block, kritor och tandborstar till jul. Förra året fick 29 672 barn en julklapp och i år har redan över paket lämnats in av julklappshjältar i hela Sverige. Läs mer om projektet och om hur du kan bidra till en bättre jul för barn som har det svårt.

Julen är en högtid som betyder mycket för många. För vissa innebär den ro, frid och gemenskap. Men för många är julen en tid som också påminner om utanförskap och utsatthet. Läkarmissionens projekt Aktion Julklappen drog igång 1998 och har sen dess först och främst riktat sig till de utsatta länderna i Östeuropa. Tanken är att lysa upp decembermörkret med en överraskning till barn som kanske inte får några julklappar alls. En bieffekt blir också att barn runtom på skolor i Sverige får inblick i den utsatthet som dessa barn lever i – en viktig aspekt i projektet.

- När man inte har så mycket kan även små saker som block och färgkritor betyda massor. Julklapparna förändrar inte livssituationen för de barn som får dem men överraskningen ger ofta stor glädje, säger Johanna Kratz, informatör på Läkarmissionen och projektledare för Aktion Julklappen.

Julklappar ingen självklarhet

Aktion Julklappen innebär att julklappshjältar runt om i hela landet slår in julklappar till barn i länder i östra Europa. Med paketen följer även en personlig hälsning från de som skickat paketet. Sedan 1998 har fler än 460 000 paket gått iväg och överraskat barn. Julen 2013 delades nästan 30 000 julklappar ut från svenska familjer, skolklasser och föreningar.

- Det betyder mycket att så många deltar i Aktion Julklappen och nu hoppas vi att ännu fler barnfamiljer vill förgylla julen för barn som inte är vana att få så många paket. Många föräldrar som deltagit sedan tidigare tycker att det är bra att deras barn får lära sig om hur andra barn har det och att block och tandborstar inte är en självklarhet för alla, säger Johanna Kratz.

Alla är välkomna att lämna in julklappar. Man antingen skickar eller lämnar in sina paket till Läkarmissionens och samarbetspartnern Human Bridges insamlingsställen fram till onsdagen den 26 november. Sedan förmedlas paketen vidare till barn i Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Engagera medarbetarna!

I år har – i skrivande stund - redan över 28 654 paket lämnats in och det går att följa utvecklingen på Aktion Julklappens hemsida.

För att det ska bli rättvist för barnen som tar emot paketen har julklapparna samma innehåll. Det ingår bland annat tvål, tandborste, färgkritor, skrivblock och en tablettask. De barn i Sverige som har gett klappar får ett uppföljningsmaterial och ett tack för sin insats. Varje år är Läkarmissionen på plats vid en av julklappsutdelningarna och i år är det vid en julklappsutdelning i Ukraina.

Självklart kan också företag delta i Aktion Julklappen.

- Företag kan självklart vara med i Aktion Julklappen!  Vi har flera goda exempel i år där små som stora företag är med och engagerar alla sina medarbetare att slå in paket. Ett annat alternativ om man vill vara med och bidra till Läkarmissionens viktiga arbete är att handla julklappsgåvan till sin personal på läkarmissionen.se.

Fakta om Aktion Julklappen

 • Aktion Julklappen drivs av Läkarmissionen
 • Sedan 1998 har mer än 460 000 barn i länder i östra Europa fått julklappar av barn i Sverige genom Aktion Julklappen.
 • Syftet är att hjälpa utsatta barn att få en gladare jul och att låta svenska barn få uppleva glädjen i att ge en gåva.
 • I år delas julklapparna ut på barnhem, sjukhus och skolor och till barn från fattiga familjer i Ukraina, Georgien, Moldavien, och Rumänien.
 • Alla julklappar har samma innehåll, bland annat skrivblock, penna, tandborste och tandkräm, samt en hälsning från ett barn i Sverige.
 • 2014 är artonde året i rad som Aktion Julklappen genomförs.

Foto: Thomas Ohlsson

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Här kan du bidra!

Den 20–21 november pågår Läkarmissionens inlämningsturné för julklappar i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå, tider och platser för turnén finns här.
 

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill