Gott och blandat i Bryssel

Skön stad som ger mersmak.

Uppleva | ARTIKEL | NOV 2012

Kanske är chokladen, ölen, musslorna och serierna de främsta anledningarna till att åka till Bryssel? Eller så åker du dit bara för att det är en skön stad att vara i. Här är några små tips, både för magen och ögat.

Bryssel är som ett lugnare Paris. Lättare att ta sig runt. Lagom stort för en weekend, men mycket att se och göra. Bra mat till bra priser och portionsstorlekar likt de tyska, det vill säga stora.

Var och vad att äta?

Om vi börjar med var man inte ska äta… Det finns en riktig turistfällegata med inkastare - Rue de Boucher - undvik ställena där, förutom två undantag: Chez Leon och Aux Armes de Bruxelles. De är bra ställen, och behöver därför inte inkastare. Chez Leon är en kedja med musslor som specialitet.

Runt Grand Place finns många ställen och många är kanske mer för dryck, men ´t Kelderke har bra mat och många belgiska specialiteter. De brygger också sin egen öl. Deras Stoemp är något att prova om man gillar potatismos med extra mojs.

Undvik att äta på Belga Queen, men deras bar är trevlig så ta gärna en drink där.

Bra belgisk mat är musslor och skaldjur. Crevettes grise, gråa räkor, serveras ofta i krokettform. Sen kan du äta endivegratäng, våfflor, steak americaine, som är råbiff. Beställ en toast cannibale så får du råbiffen på macka. Sen finns kött på längden och på tvären och mustiga köttgrytor tillagade med öl.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Till frukost kan du självklart frossa i chokladcroissanter. Gillar du kaffe med mycket varm mjölk, beställ en Lait Russe.

Pommes frites

Det var belgarna som uppfann pommes friten sägs det. Och här äts den i strut med majonäs. Eller annan valfri sås. Den är vansinnigt god. Runt Place Jourdan kan du köpa pommes i gatuköket och sen ta med dig den in på närmsta pub där du beställer något att dricka och sen äter dina pommes där.

Något som kan vara bra att veta eftersom det ofta regnar i Bryssel.

Bästa chokladen?

Och sen kommer vi till chokladen. Som finns överallt och många tillverkare finns det. Pierre Marcolini  till exempel, är världsmästare i choklad. Wittamer har både choklad och bakverk att älska. Galler är inte lika dyr som de allra finaste sorterna, men lika god påstår de som vet. Den håller lite längre också, om det skulle vara så att choklad brukar stanna länge i ditt skafferi.

Som sagt, lämna inte staden utan en ask. Och glömmer du köpa finns det massor på flygplatsen för sista minuten-shopparen.

Tre gånger kiss

Manneken Pis, eller Le petit Julien som han heter på franska, är Bryssels främsta turistsymbol. En ministaty från 1619 står i ett gathörn och kastar vatten, följ strömmen av folk och du hittar dit. Han står där naken, men ibland kläs han upp i en liten kostym. Gossen har över 800 utstyrslar som man kan se på stadsmuseet vid Grand Place.

Många kostymer är gåvor från olika länder, nationaldräkter och liknande. Sverige har inte skänkt någon sådan kostym, utan den enda svenska dräkt som Manneken Pis har, är den mundering den spexiga studentorkestern Alte Kamereren från Lund donerat. Röda byxor som orkestermedlemmarna alltid bär och en tokig kavajöverdel med märken och medaljer. Någon på museet har dock missförstått vem avsändaren är och det står att Lunds kammarkör är givare.

Nåväl, det finns två andra kissande statyer i Bryssel för den som vill få hela bilden. En kissande flicka förstås one Jeanneke Pis från 1987 som måste huka bakom galler på grund av skadegörelserisken.

Och så finns en kissande hund, Zinneke Pis i hörnet av Rue des Chartreux and Rue du Vieux-Marché. 1998 restes den. Planer på fler kissande figurer finns just nu inte.

Saker att se: Atomium

Man får väl kalla Atomium Bryssels motsvarighet till Eiffeltornet. Det byggdes till världsutställningen 1958 och är en jättemodell av en järnatom, 102 meter hög.

Den symboliserar ”demokrati, fred, framtidstro inom teknik och vetenskap och en optimistisk syn på den nya moderna världen och ett bättre liv för hela mänskligheten”! Bara det är värt att köa för.

För köer kan det vara, men håll ut, när du är inne får du en skön mix av utsikt, rulltrappor och femtiotalsarkitektur.

Hergémuseet

Det nya Hergé-muséet, inte att förväxla med Centret för tecknade serier,  ligger i Louvain-la-Neuve, en knapp timmes tågresa från Bryssel. Det är väl värt resan, om du bara är det minsta intresserad av Tintin och hans skapare. Här får du veta allt. Ta en audio-guide och låt dig svepas med.

Efteråt kan du äta i restaurangen och shoppa loss i butiken. Boka gärna bord i restaurangen direkt när du kommer dit, för det blir snabbt fullt.

Serier

Jag hoppas du gillar tecknade serier, för här i Bryssel är de ständigt närvarande. Och även om Tintin kanske är huvudpersonen här så blir man påmind om att Gaston, Spirou, Asterix, Lucky Luke, Blake och Mortimer och Smurfarna förstås alla  kommer härifrån.

Du hittar dem på husväggar och i affärerna. Inte bara i bok och tidningsform, utan du kan köpa allehanda serie-souvenirer som smurfchoklad och annat skoj.

På Centret för tecknade serier får du veta mer. Ett paradis för dig som gillar att titta på skisser och att verkligen fördjupa dig i ämnet.
Om du knappt vet vilka ovanstående seriefigurer är, gå dit ändå men stanna i restaurangen som är mycket bra. Och beundra huset som är ritat av Victor Horta, den kända Art Nouveau arkitekten.

Kriek och Kwak

Kriek och Kwak är inte två seriefigurer utan belgisk öl. Och här finns mycket att utforska om man vill. Men tänk på att belgisk öl ofta är stark.

För den hängivne finns ölguidningar och ett bryggerimuseum att ägna sig åt. Otaliga barer och pubar förstås för den som nöjer sig med att dricka. Ställena runt Grand Place är kanske turistfällor, men det kan vara trevligt att sitta där ändå. Man är ju ändå turist!

Toone Bar till exempel, på Petite Rue des Bouchers 6, är en kombinerad dockteater och pub, med en trevlig uteservering på innergården,när vädret tillåter. Mycket turister men det gör inget. En kelig pub-katt förhöjer också stämningen. Drick en dryck och beställ in lite ostbitar till att dippa i stark senap. Och varför inte stanna på teaterföreställningen? Ofta ges dockversioner av klassiker som till exempel Romeo och Julia. Hur ofta har du sett den?

Grand Place

Här hamnar du garanterat, det är Bryssels mittpunkt. Ett stort torg som var marknadsplats och de vackra husen och palatsen runt torget är i många fall handelshus och högkvarter för olika skrån.

Ställ dig i mitten och titta noga på alla utsmyckningar. På sommaren är det fullt på alla uteserveringar och i augusti vartannat år, bygger man en blomstermatta över hela torget. Här händer alltid något.

EU

Vill du kolla in Parlamentet? EU präglar Bryssel, det känns när man är i staden. Makt och politik är självklart här och många arbetar och lever med EU-frågor.

Dans och musik

Brussel har sedan 1920-talet varit en jazzstad, med mycket musik och festivaler. Även modernare musik frodas och det finns ett intensivt nattliv för den som vill dansa. Ett sätt att få koll på vad som händer är att titta här.

Konst, museer och antikviteter

Konst att titta på finns i mängder. Magritte förstås och du hittar hans främsta verk på Magritte museet. Andra spännande museer är det gott om. Allt från det där gamla afrikanska till dräkt- och spetsmuséet. Gillar du gamla grejer har du också kommit rätt för antikviteter är stort här.

Vad du än gillar och vad du än vill göra på din resa - Bryssel har så det räcker åt alla. Ta med paraplyet om du reser annan årstid än sommar.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill