"Priset skapar stolthet hos alla i organisationen"

Johanna Frelin, Hyper Island - Årets vd 2013, Små företag.

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2013

Johanna Frelin är glad och stolt över utmärkelsen Årets vd, Små Företag, som hon tilldelas i torsdags. Läs vinnarintervjun där hon ger några användbara tips för den som är ny på vd-posten: "När man är ny som vd är det inte lätt att veta var man ska börja. Ett råd är att börja närmast kunden", menar hon.

Hur känns det?

- Det känns förstås jätteroligt. Att få en sån här utmärkelse blir lite som ett kvitto på att man gör rätt. Sen skapar ju priset stolthet hos alla i hela organisationen, det är också fantastiskt kul.

Vad betyder priset för dig personligen och för framtiden?

- För oss som företag känns det som priset tar oss från att ha varit en dold uppstickare till en etablerad aktör i näringslivet. För mig personligen är det roligt att det ganska dolda slitgöra som en vd gör, faktiskt lyfts och uppmärksammas, det känns väldigt bra.

Hur får man CSR-arbetet att göra skillnad?

- Jag tror det handlar om att göra CSR till en riktig fråga i linje med företagets hela arbete. CSR är hela företagets projekt, inte ett eget avskilt projekt som bara några få arbetar med. Det är inte bara en del av ett PR- eller varumärkesarbete utan något större som hänger ihop med allt företaget gör. Då får man en större effekt. Hos oss på Hyper Island har vi 500 kreativa studenter som 2-4 gånger per år får lägga tid på att utveckla något som är bra för samhället i stort. Det har till exempel varit projekt för att öka betalningsviljan hos folk till SOS-barnbyar eller ett projekt tillsammans med  International Rescue Committee -för att uppmärksamma och  minska det våldet  mot kvinnor som förekommer inom familjen, i konfliktdrabbade länder.

Eller som nu senast, skapa en global dialog om fred. Och de här projekten engagerar alla på företaget och studenterna älskar att få bidra med sin kreativitet. De kommer antagligen i framtiden arbeta på företag med mycket pengafokus och då är det bra att de under studietiden får ge av sin tid och sin kreativitet. Och förhoppningsvis skapa en lust att fortsätta bidra till en bättre värld.

Har du några råd till en ny och kanske vilsen vd?

- När man är ny som vd är det inte lätt att veta var man ska börja, föregående vd har ofta inte hunnit färdigt och alla drar i dig och vill sätta fart med sina saker. Ett råd är att börja närmast kunden. Vad ger mest kvalitet för kunden? Och så börja där och sen arbeta sig bakåt.

Ett annat tips när man är helt ny är att lägga mycket tid i början på att lyssna. Bättre att vara tyst och bara lyssna, för det är lätt att säga lite fel saker när man är ny. Lyssnar man in sig ordentligt kan man arbeta effektivare sen, för då har man ofta fått rätt bild av vad man ska jobba vidare med och tar tag i rätt saker. Och så ska man inte klaga på vad som gjorts tidigare, vill man ha förändringar framför man det på ett positivt och konstruktivt sätt.

Så här motiverade juryn sitt val av Johanna Frelin:

”För ett tillitsfullt och långsiktigt ledarskap inom ett spännande område i ständig utveckling. Årets vd för små bolag har visat på stor handlingskraft genom ett tydligt strategiskt arbete som syftat till professionalitet och expansion såväl nationellt som internationellt. Med fokus på medarbetarrollen, lönsamhet och synligt CSR-arbete har Årets vd tagit steg som visat sig i både arbetsglädje hos personalen och ökad omsättning.”
 

Jenny Andersson

Frilansskribent

  • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Jenny Andersson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill