"Alla kan lära sig att bli effektivare"

Magnus Bornäs på Life Group delar med sig av sina bästa tips för ökad effektivtet.

ARTIKEL | MARS 2011

Alla kan lära sig att bli effektivare

Alla kan lära sig att bli effektivare

Det går att hitta balansen mellan ett stressigt yrkesliv och en fullspäckad fritid. Det säger effektivitetskonsulten Magnus Bornäs på Life Group, som hjälper människor att frigöra kvalitetstid med egenutvecklade metoder.

Life Group har som affärsidé att hjälpa individer och företag att bli mer effektiva och mer välmående. Många lever idag stressiga liv och får inte tiden att räcka till. Magnus Bornäs och hans kollegor, ger kurser i personlig effektivitet, gruppeffektivitet och life management.

- Vår filosofi är att alla kan lära sig att bli mer effektiva, mindre stressade, må bättre och att nå sin

a mål. Vi erbjuder konkreta utbildningar där resultatet är direkt och bestående.

Företaget leder även utbildningar inom life management -  hur man hanterar både arbetslivet och privatlivet och får mer tid över till det som är viktigt.  Idag har Life Group sex anställda, men behovet av att lära sig hantera flödet i dagens informationssamhälle är stort och företaget är mitt i en expansionsfas. Organisationer som Swedbank och Eniro är bara ett par exempel på större företag som valt att anlita effektivitetskonsulterna.

Bestående resultat

En av grundvärderingarna är genuin kundnytta. Därför är utbildningarna hos Life Group väldigt konkreta och baserade på en workshopform, där resultatet är direkt och bestående.

- Eftersom vår övertygelse  är att alla kan lära sig att bli mer effektiva och  mindre stressade så är målgruppen alla arbetande individer som vill må bättre och att nå sina mål. Vår målgrupp är därför tjänstemän i alla branscher och typer av företag, berättar Magnus Bornäs.

Metodiken som Life Group utvecklat baseras på de senaste decenniernas forskning och kunskap om effektivitet .  Den är anpassad till 2010-talets elektroniska informationssamhälle och de utmaningar som ligger i den moderna arbetssituationen.

- I linje med Lean-filosofin är målet att bejaka värdeskapande aktiviteter och samtidigt identifiera och eliminera slöseri av resurser. Metodiken utvecklas ständigt och får nya inspirationskällor. Enkelt uttryckt handlar det om att förenkla vardagen genom att sätta avancerat sunt förnuft i system, säger Bornäs.

Kravet på effektivitet på våra arbetsplatser har förändrats under de senaste tio åren. Vi har gått från industri till tjänstesamhället och detta har i tiden sammanfallit med framkomsten av nya teknologiska framsteg som e-post, internet och mobiltelefoner – och nu smarta telefoner som gör folk uppkopplade överallt, hela tiden. Bornäs menar att baksidan av den nya teknologins framfart, är en informationsstress, en mental stress att hantera all inkommande information i form av telefonsamtal, e-post och sms.

Ta hjälp av tekniken

- Förutsättningarna att använda tekniken som hjälp i vårt arbete har aldrig varit bättre. Utvecklingen är rasande snabb och för många kan det vara lite skrämmande. Teknik som inte fungerar skapar frustration men ett bättre nyttjande av befintlig och ny teknik ger en påtaglig hävstång i arbetet, menar Bornäs.

Att använda sig av elektroniska ”att göra listor” fungerar för vissa. Som exempel tar Bornäs uppgifter i MS Outlook, som sedan kan synkas med mobiltelefonen.

- Det är en stor hjälp för många. De flesta e-postklienter är idag fullt tillräckliga planeringsverktyg om vi lär oss använda dem fullt ut. Diktafonfunktioner som exempelvis skickar inspelade röstfiler till inkorgen hjälper många att samla information till ett ställe i stället för spridda anteckningar på olika lappar och block. Nu finns också nya mer effektiva sätt att anteckna under exempelvis möten. Google Docs eller One Note sparar tid och ökar tillgängligheten

Motivation.se bad Magnus Bornäs att dela med sig av sina bästa tips för att bli mer strukturerad, organiserad och effektiv.

 • Börja dagen med din viktigaste uppgift – eller se till att det finns utrymme för den i kalendern.
   
 • Ta kommandot över informationen – agera inte direkt på all information som dyker på dig. Läs och processa exempelvis e-post vid bestämda tider. Stäng av alla notifikationer och se till att du inte blir störd när du behöver koncentrera dig.
   
 • Gör en sak i taget – gör färdigt – sen kan du nyfiket ta till dig ny information.
   
 • Investera lite tid i din struktur – var proaktiv i din planering. Du har igen tiden genom att slippa ta itu med ständiga brandsläckningar eller vara rädd för att saker ska falla mellan stolarna.
   
 • Ha ett öppet nyfiket sinne och våga pröva nya vägar. Identifiera tidstjuvar och fundera på vad du konkret kan göra åt dem. Det finns alltid en lösning


Och vi på Motivation.se är givetvis nyfikna på vad som motiverar Magnus i det dagliga arbetet.                                                                     

- Det är att kunna hjälpa människor att bli mer effektiva och mindre stressade är enormt stimulerande. Alla vill ha mer tid till det som är viktigt – att kunna bidra med det gör mitt jobb till världens roligaste, avslutar han.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill