Att skapa avtryck

Vår vision är att utveckla människor till engagerade, välmående och produktiva ledare som bidrar till att skapa en bättre värld för sig själva och andra.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2020

Stockholms stadshus under en utdelning av Nobelpriset.

Stockholms stadshus under en utdelning av Nobelpriset.

Vi är mitt uppe i hösten under en för oss alla mycket speciell tid. Fylld av osäkerhet kring Corona-pandemin och utmaningen att hantera den nya verklighet som den innebär. Många har snabbt fått ställa om verksamhet till att jobba på distans och använda olika digitala mötesverktyg. Och inte minst har ledarskapet satts på prov, vi behöver mer än någonsin ledare som verkligen vill göra skillnad för medarbetare, kunder och samhälle.

Så här i nobeltider finns det en tänkvärd anekdot om Alfred Nobel. År 1888 befann sig Alfred Nobels bror, Ludvig Nobel, på semester i Frankrike och under sin resa avled han tragiskt nog i Cannes. De franska tidningarna misstog Ludvig Nobel för brodern Alfred och dagen efter bortgången kunde man läsa: "Le Marchand de la mort est mort" ("Köpmannen i död är död"). Artikeln fortsatte bland annat med att säga, "Dr Alfred Nobel, som blev förmögen genom att hitta sätt att döda fler människor snabbare än någonsin tidigare, dog igår."

När Alfred läste sin egen, av misstag tryckta dödsruna, blev han upprörd och slogs av hur oviktiga hans prestationer hade uppfattats vid summeringen av hans liv. Fast besluten att lämna jordelivet mer värdigt, grundade och finansierade han Nobelpriset med sin förmögenhet, för att belöna dem som gjort världen bättre. Han bestämde sig för att göra ett annat avtryck.

Motivation.se vill också skapa avtryck. Vår vision är att utveckla människor till engagerade, välmående och produktiva ledare som vill bidra till att skapa en bättre värld för sig själva och andra. Vi publicerar regelbundet unikt innehåll i form av relevanta och djupgående artiklar inom ledarskap, motivation och personlig utveckling - allt för att du som läsare ska kunna hålla dig uppdaterad, hämta ny kunskap och få nya perspektiv. I vårt sökbara arkiv hittar du, förutom utbildningar och events, över 2500 artiklar, podcasts och videos.

Så här skrev jag den 1 mars 2011 inför lanseringen av Motivation.se om varför just vi behövs:

”Verkligheten för ledare idag är mer komplex och föränderlig än någonsin tidigare. Vi lever i en global värld med en snabb teknisk utveckling och en ökad konkurrens både om kunder och talanger. Det blir allt viktigare att ha ett varumärke som attraherar kunder, samarbetspartners såväl som duktiga medarbetare. Den nya generationen medarbetare har andra värderingar och de efterfrågar en annan typ av ledarskap. Det finns en annan medvetenhet idag om ett ansvar som ligger utanför själva företaget i form av ett ökat samhällsansvar. Det förväntas mer av oss som ledare idag. Vi behöver hela tiden hämta ny kunskap och hålla oss uppdaterade om utvecklingen. Och det är där Motivation.se kommer in.”

Året därpå 2012 instiftade vi utmärkelsen Årets VD för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. Genom det goda exemplets makt ville vi påverka utvecklingen mot ett mer värderingsdrivet ledarskap och ett långsiktigt hållbart näringsliv.

I år är det som sagt ett annorlunda år. Utmärkelsen Årets VD 2020, som skulle ha gått av stapeln på Fotografiska i Stockholm den 10 november, flyttas till 2021, men vårt arbete för ett bättre ledarskap fortsätter oförtrutet såväl genom utmärkelsen Årets VD som på Motivation.se

Välkommen till Sveriges Ledarskapssajt!

Foto Per W

Per Winblad - Motivation.se

Vd och Chefredaktör Motivation.se, vår expert inom ledarskap

 • Följ skribent

Per Winblad, är vd & chefredaktör för Motivation.se och har under 35 år utbildat och tränat över 5000 chefer och medarbetare i ledarskap och personlig utveckling. Per är även författare till boken ”Salomos principer, visar vägen till ett moget ledarskap och ett framgångsrikt liv”. Ingår i John Maxwells Founders Circle, ett internationellt nätverk av certifierade coacher och talare.

Kontakt: per.winblad@motivation.se

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Foto Per W

Per Winblad - Motivation.se

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Spara artikel
 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Årets VD

Nomineringsperioden till Årets VD 2020 är förlängd och nomineringar tas emot året ut– ta chansen och nominera den vd du tycker är en förebild. Utmärkelsen sprider glädje och stolthet i hela företaget!

Läs mer här

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill