Back to business – så blir du kreativ i höst

För mycket tankar stör kreativiteten – aktivera hjärnans omedvetna del genom att sluta tänka medvetet.

Coacha | Karriär | ARTIKEL | AUG 2017

Back to business – så blir du kreativ i höst

Back to business – så blir du kreativ i höst

Känns det trögt och omotiverat att sätta igång igen efter sommarens semester?
Har du varit mobilfri, fri från mailen, fri från att fatta beslut och prestera hela tiden? Kanske har du legat i hängmattan och inte gjort så mycket, kanske har du tagit promenader på stranden eller strosat runt i naturen. Och funderat på dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi ha till middag idag?”
Du har varit i nuet och din hjärna har lugnat ner sig och fått kontroll på tankarna.
Möjligen har du till och med haft lite tråkigt på slutet av semestern och känt behov av att göra någonting.
Du kanske har fått nya idéer och tankar om ditt liv och arbete?

Grattis!

Din hjärna har fått vila från all information och alla prestationskrav. Din hjärna behöver en paus för att fungera optimalt och för att kunna vara kreativ, komma på nya smarta lösningar i jobbet och problemlösningar i ditt eget liv.

Man har sett i olika undersökningar att kreativiteten minskar i takt med att vi blir stressade och utmattade. Idag vet vi att detta är ett problem i våra organisationer. Man stannar inte upp och funderar över hur saker och ting kan göras annorlunda och bättre. Istället springer man på i samma fotspår och orkar/hinner inte tänka nytt. Hjärnan (hårddisken) är full och kan inte ta in mer. En stressad hjärna är inte kreativ! Den går på autopilot.

Forskaren Kyung Hee Kim har analyserat 300 000 kreativitetstest under 50 år (på både barn och vuxna) och upptäckte att kreativitetspoängen hade sin topp 1990 och har sedan dess stadigt gått ner. Anmärkningsvärt!

Kreativitet är något alla individer, företag och organisationer behöver idag för att kunna hänga med i den förändringstakt vi har i samhället och på våra arbetsplatser. Den är avgörande för vår framtid. Vi måste kunna anpassa oss och snabbt hitta nya lösningar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Problemet är inte, enligt forskarna, att vi inte tänker tillräckligt.
Vi tänker väldigt mycket!
Problemet är att vi inte kan sluta tänka! Vi tänker hela tiden och har distraherande tankar som vi inte blir av med under tillräckligt lång tid för att kunna öppna våra sinnen och skapa nya kreativa idéer.
Vi fastnar ofta i samma tänk och samma problemlösningar och kommer inte vidare.

Jag upplever det ibland med mina kunder i coaching, när de inte vet vad de vill i karriären och i livet. De har fastnat och kommer inte vidare, vilket leder till stagnation, frustration, ångest och inre stress.

Omedvetna tankeprocesser

Rasmus Hougaard (författare till boken ”One second ahead”) skriver om hur Picasso gjorde när han skulle skapa nya kreativa lösningar. Han hade en tydlig process för detta.

Det första han gjorde var att noggrant utforska det område han ville arbeta med (via böcker). På den tiden fanns inte Internet. När han hade gjort detta ett tag lade han undan böckerna (webben) och tog ett bad!
Badet gjorde att Picasso aktiverade sin hjärnas omedvetna delar genom att sluta att tänka medvetet.

Enligt Hougaard kan man dela in kreativitetsprocessen i 4 delar:

1) Formulera ett problem - skapa en enkel och tydlig problemställning – skriv ner det på ett papper. Mitt problem är att…..

2) Lämna sedan den medvetna tanken på problemet och den eventuella lösningen för en stund (men släng inte pappret).

3) Låt nu tiden arbeta för dig. Ta ett bad som Picasso gjorde eller gör något annat som till exempel mindfulnessträning (meditation), fysisk träning (fysisk aktivitet), ta en powernap, sov en stund. Alla dessa 4 aktiviteter vet man bidrar till kreativiteten.

4) Ta sedan ett papper och skriv ner allt som dyker upp utan att censurera dig eller vara för specifik. Låt svaret ta tid. Ibland behövs mer tid för att få nya tankar och idéer. Forcera inte fram svaret.

Coaching och kreativitet

Inom coaching arbetar man mycket på detta sätt med den omedvetna tankeprocessen. Coachen hjälper till att få fram vad problemet är för personen. Jag har tagit fram en metod, Life & Career Map-metoden, där individen får hemuppgifter i en arbetsbok mellan våra möten. När man träffas varannan vecka hinner individen sova, träna, meditera och under tiden arbetar hjärnan med frågeställningen och lösningen.

En övning handlar om att skapa sin vision om framtiden, och då brukar vi göra en avslappningsövning – meditation – just för att få kontakt med den omedvetna delen av hjärnan och med sina känslor. Efter några veckor så händer det magiska med individens tankar, och man kommer till insikt om vad man vill och hur man ska gå vidare. Hjärnan har fått tillgång till sin kreativitet och hittat nya vägar att lösa problemen på.  
Tiden jobbar för oss! Ha tålamod!

Så hur slutar man att tänka så mycket hela tiden och hur blir man mer kreativ?
Nu när semestern är slut kan du ändå ha ett annat tempo.

Här kommer några tips:

1. Ta en paus med jämna mellanrum och fokusera på din andning - räkna 1 på första andetaget och fortsätt till 10 och räkna sedan tillbaka från 10 till 1 på varje andetag.

2. Gör andra saker där du inte tänker medvetet - gör något praktiskt, till exempel att sjunga, fixa i trädgården, yogaövningar, lyssna på musik, snickra, ta ett varmt bad som Picasso.

3. Träna och rör på dig - promenera, cykla, dansa.

4. Börja med mindfulness och meditation.

5. Var ute i naturen och var då i nuet - njut av fågelsången, dofterna och miljön.

6. Töm dina hjärna på tankar då och då - skriv ner dem istället. Om du vaknar på natten med huvudet fullt av tankar, skriv ner dem i en anteckningsbok du har bredvid sängen.

7. Du behöver inte prestera hela tiden med din hjärna. Tänk att en promenad eller mindfulness är en del av arbetet med att vara kreativ och effektiv.

Själv hade jag ingen aning om vad jag skulle skriva i den här artikeln innan sommaren! Jag och min hjärna hade svårt att komma på ett ämne. Men nu efter några sköna veckor i ny miljö med havsbad, sol, värme och till och med lite uttråkning på slutet, så plötsligt gick det lätt att skriva och kreativiteten flödade.

Låt det bli en kreativ höst!

Lena Mangell

Vår expert på karriärutveckling, mentorskap och coaching

 • Följ skribent

Lena Mangell är grundare av Life&Career. Hon är leg psykolog, psykoterapeut, mentor, coach, organisationskonsult och en av  pionjärerna inom livs- och karriärcoaching i Sverige. Lena är både författare och utbildare och har framgångsrikt coachat flera tusen ledare, HR-personer och medarbetare i mer än 20 år.

www.lifecareer.se

lena.mangell@lifecareer.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha
 • Karriär

Lena Mangell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Coacha
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill